Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A szakképzésről Győrben: megtriplázott elhelyezkedési esély

Megháromszorozza a szakmunkások elhelyezkedési esélyét, ha tanulmányaik alatt üzemet is láttak.

A duális, az iskolában és munkahelyen is folytatott szakképzést népszerűsítő kampány győri helyszínéül a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.-t választotta a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

A szerdai sajtótájékoztatón arról esett szó, hogy megháromszorozza a szakmunkások elhelyezkedési esélyét, ha tanulmányaik alatt üzemet is láttak, abban gyakorlati ismeretet szereztek.

Kara Ákos, az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy a gyakorlatorientált képzés Győrben régóta jól működik. Szavai szerint a város gazdasága magasabb fordulatszámra kapcsolt, ez a cégek eredményeiben és a foglalkoztatásban is látszik.

A parlamenti döntéshozatallal abban szeretnék segíteni a vállalkozásokat, hogy a gyakorlati munkára is megfelelően felkészített munkaerőhöz jussanak, szakembereket tudjanak felvenni. A diákoknak pedig a duális, az iskola falán túlnyúló szakképzés azért jelent előnyt, mert piacképes tudáshoz jutnak. Ez megkönnyíti pályakezdésüket.

Miért jó a szakképzés új rendszere? – tette fel a kérdést Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója és válaszolt is rá: többek közt azért, mert ingyenes, gyakorlatias, munkahelyekhez kapcsolódó, esélynövelő, már diákként pénzkereseti lehetőséget jelent, később pedig állandó, jó keresetet biztosíthat. Mindezt kifejtve arról beszélt, hogy törvényi szabályozás révén a szakképzés négyről három évre csökkent és nőtt a szakmai órák száma.

A diákok, ha hiányszakmát tanulnak, akár havi nettó ötvenezer forintot is kaphatnak. Hiányszakma lehet például a forgácsoló, a hegesztő, a villanyszerelő. A főigazgató tájékoztatása szerint a hiányszakmákban a jó szakemberek képzés utáni keresete negyven-ötvenezer forinttal magasabb lehet a szakmunkás átlagbérnél. Például az esztergályosé, a mechatronikai műszerészé.

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt húsz évben nem csak technológiai kihívásokkal szembesültek. Ugyanis nem elég a korszerű géppark, jó és elkötelezett szakemberekre is szüksége van a cégnek. Egyre nehezebb azonban megfelelő számban találniuk. Arról is beszélt, hogy a melegüzemi fémalkatrész-gyártó szakmai képzés nappali formája korábban megszűnt, a győri Lukács-iskolával összefogva érték el, hogy újrakezdődjön. Idén szeptemberben már a harmadik ilyen osztály indul és a diákok szakmai gyakorlati idejüket a Nemakban tölthetik. Ez a cégnek is előnyös, mert az ügyvezető szavai szerint a saját nevelésű játékosokkal érhetik el a legjobb eredményeket. Öt éve fogadnak tanulószerződéses diákokat, már mintegy százan töltötték üzemükben gyakorlatukat. A sikeres levizsgázottak közül már többet felvettek. Jelenleg huszonhét tanuló jár a Nemakhoz gyakorlatra. Tavaly gyakorlati oktatóbázist alakítottak ki nekik az üzemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy kazánház Téten

Ajtó és ajtótok égett egy húsz négyzetméteres kazánházban Téten szerda délelőtt. Tovább olvasom