Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

A pénz a trezorban, más nem viheti el

Győr - Szerdán írták alá Budapesten azt a két szerződést, amely szerint minden részletében elő kell készíteni a szigetközi rehabilitációra és vízpótlásra vonatkozó munkálatokat. A két projektre „a pénz a trezorban, nem lehet másé, csak ki kell majd venni" – hangzott el a győri sajtótájékoztatón.
A szigetközi települések vezetőinek és a sajtónak tartott tegnap tájékoztatót Győrött Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) igazgatója. Apropója az volt, hogy szerdán aláírták a szerződéseket a Szigetköz sorsát meghatározó két nyertes pályázat kapcsán.

Az egyik projekt a Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai továbbfejlesztése. Ennek becsült kivitelezési költsége 6 milliárd forint, az előkészítő munkákra most 359 millió forintot nyertek. A másik projekt várható költsége csaknem 5 milliárd forint, előkészítésére 291,5 millió áll rendelkezésre. Janák Emil kérdésre válaszolva elmondta: a két projektre a pénz, a 11 milliárd forint mintegy a trezorban van, a kivitelezés jól előkészített, elfogadható anyagával lehet kivenni, más nem viheti el.

A most aláírt szerződések értelmében az előkészítés során el kell készíteni a tervezett beavatkozások vízjogi létesítési engedélyezési terveit, a kivitelező kiválasztásához szükséges tenderterveket, részletes megvalósíthatósági tanulmányt és szintén részletes környezeti hatásvizsgálatot. Ezeknek 2010 júniusáig meg kell lenniük, addig kell összeállítani a második fordulós pályázatot.

Az élőhelyi rehabilitáció (a szigetekre, mellékágakra is vonatkozóan) és a vízpótlás a teljes Szigetközre vonatkozik.

A több munka az alsó-szigetközi részen lesz, hiszen ott egyebek között nem csak a régi műtárgyakat kell kicserélni, hanem új csatornákra is szükség van.

A tegnapi tájékoztatón szintén kérdésre válaszolva a vízügyi igazgatóság vezetője elmondta: a magasabb vízállást garantáló gát építése Gönyűnél nem a most szóban forgó két projekthez tartozik, hanem a gönyűi kikötő második fejlesztési ütemének része, nincs köze a 11 milliárd forinthoz.
Fontosnak tartotta azt is elmondani: a szigetközi vízpótlás és rehabilitáció „magyar belügy". A magyar és a szlovák kormányküldöttség tárgyalásai természetszerűen másról szóltak. Tény viszont (öröm is), hogy azokon figyelembe veszik a szigetközi tervezett munkálatokat is.

Janák Emil elmondta: úgy számolnak, hogy a szükséges előkészítések után2011 tavaszán elkezdődnek a kivitelezési munkálatok, amelyeknek a pályázati feltételek szerint 2013. december végéig be is kell fejeződniük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánydöntés: épülhet a sashegyi hulladéklerakó

Győr - Mint az sejthető volt, a kormány tegnap rábólintott arra a 9,5 milliárd forint összköltségű… Tovább olvasom