Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A munkásszállók kora lejárt

A rendszerváltás előtt az ipari üzemek nagyobbik fele működtetett munkásszállót a dolgozók számára.
Egykor munkásszálló volt, ma már szállodaként műkődik.
A hely az ott lakóknak  olcsó volt, és a munkaadó számára is kifizetődött. Tizenöt éve aztán hirtelen túl drága lett, megszüntették a cégek, legtöbbjük magával a vállalattal tűnt el.

Győrben még sokan emlékeznek az Ipar úti zöld házra, a Rába építtette és sajátságosan volt munkásszálló. Jelesül: kínai munkások elszállásolására szolgált. A kínaiak zöld háza azóta győri polgárok otthona lett. A győri központú vasas nagyvállalat a távol-keleti vendégmunkások előtt foglalkoztatott lengyeleket is, nem is kevés embert, számukra a városban bérelt lakásokat.

A megyeszékhely legnagyobb munkásszállását a hajdani Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat tartotta fenn a Mészáros Lőrinc utcában. Nemcsak a legnagyobbat, a legkényelmesebbet is. Nemcsak a megye községeiből fogadott a szállás embereket, kubikosokat például a Hajdúságból. Az ország akkori legnagyobb építős cégeinek egyike fénykorában 7500 munkást foglalkoztatott.

A GYÁÉV azonban a rendszerváltás után eltűnt, a Fehérvári úton lévő házgyárának területén vagy hét tucat cég dolgozik, a termelőtől a legkülönbözőbb cikkeket forgalmazó kereskedelmi társaságokig. A megyeszékhely másik nagy építős vállalkozásának, az Észak-dunántúli Közmű- és Magasépítő Vállalatnak ugyancsak volt munkásszállása, de ezt a céget sem lehetne megtalálni, legfeljebb a régi telefonkönyvekben.

A vidék textilipari központjának tartott Győr könnyűipari cégei közül a legnagyobb munkásszállója a Graboplastnak volt. Az idő igazolta, hogy szállodai színvonalú, mert második „szereposztásában" valóban szállodaként működött. Ma a Széchenyi-egyetem hallgatóinak kollégiumául szolgál.

A valamikori Rábatextnek nem volt munkásszállása, ahogy a Gardénia Csipkefüggönygyárnak sem. Volt viszont munkásszállása a lenszövőnek, a mai Pannon-Flax Győri Lenszövő Gyár Rt.-nek. A 104 személyes munkásszállás fogadta be a két textiles testvércég munkásait is – száznál több személy befogadására volt alkalmas. A Gardénia rt.-nek nincs szüksége munkásszállásra, közismert, hogy gazdasági leszállópályára került. A másik textiles cég, a Leonell Kft.-ét egy alföldi cég, a Csárdatex működteti.

A lenszövő munkásszállóját négy éve eladta,
magánszemélyek birtokába került, akik szállodaként működtetik. Teimel Gézáné, a társaság vezérigazgatója úgy emlékszik vissza, hogy annak idején a céggel szomszédos rekardosok is laktak munkásszállójukon, sőt, a Rába által foglalkoztatott esztergályosokat is fogadtak. A potenciális munkásszállást működtető cégek közül itt most nem esett szó a hajdan a hazai gyapjúipar éllovasának számító Richardsról, mely az első volt, amelyik eltűnt a megyei ipari üzemek listájáról, pedig Győrön kívül Csornán, Kapuváron és Sopronban is voltak gyárai és ötezer embert foglalkoztatott.

A megyei központú szolgáltató cégek, ha nem is önálló létesítményként működtetve a munkásszállót, azért gondoskodtak vidéki dolgozóik elhelyezéséről. Ha mást nem, albérleti szobákat tartottak fenn számukra. Erre sem igen van ma már szükség, hiszen gondoljunk csak utána, több százzal csökkent például az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. foglalkoztatottainak száma, ahogy a gázszolgáltató társaságé is.
Napjainkban a cégek és nagyvállalatok maguk döntenek arról, hogy a nem helybeli dolgozóik számára biztosítanak-e albérleti hozzájárulást, és ha igen, akkor azt milyen összegben. A legtöbb munkaadó inkább a bejárók busz-, illetve vonatbérlete 80 és 85 százalékának kifizetését vállalja át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr gyöngyszeme lehetne

Mélygarázs hetvenöt autónak, húsz üzlethelyiség, hat iroda és harmincöt lakás – ezt lehetne, kellene megépíteni a győri belvárosban az Árpád-tömbben. A tervek, jogerős építési engedélyek évek óta készek és eladók, ám még csak érdeklődő vállalkozó sem akadt. A Frigyes-laktanya mellett az Árpád-tömb is megoldásra vár. Tovább olvasom