Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A mobilos nagy hármas új vetélytársat kap?

Négy éve még sikeresen megakadályozta a magyarországi mobilos trojka, a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone szent szövetsége, hogy új versenytársuk jelenjen meg a piacon. Egyre több sajtóértesülés szerint azonban lobbierejük ezúttal véges volt, mivel a Nemzeti Hírközlési Hatóság kihirdette a negyedik mobilszolgáltatói licenc pályázatát.

A triumvirátus piaci részesedése több éve változatlan, és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint ma már lassabban csökkennek az előfizetői díjak, vagyis az előfizetők rovására megy a szolgáltatók elkényelmesedése.

„Ami nem nagy összeg"

Az NHH egy huszárvágással megoldotta a helyzetet, hosszas piacelemzés után úgy döntött, hogy itt az ideje eladni a tartalék frekvenciákat, amelyeken két vagy több új mobilszolgáltató elindulhat. Két fontos frekvenciacsomagra írtak ki pályázatot. Az „A" csomag ugyanabban a 900/1800/2100 megahertzes frekvenciatartományban van, amelyet a jelenlegi szolgáltatók is használnak. A pályázónak két éven belül el kell indulnia és három éven belül 35 százalékos lakossági lefedettséget kell elérnie. A pályázat minimális díja 100 millió forint, ami nem nagy összeg, de a jelentkezőnek a bevételének legalább a 0,75 százalékát be kell majd fizetnie az államkasszába, ami akár tízmilliárdos összeg is lehet.

Ahhoz, hogy a negyedik mobilcég gyorsan a színre léphessen, a kezdetekben valószínűleg nemzeti roamingszerződést kell kötnie valamelyik jelenlegi szolgáltatóval. Pontosan úgy, ahogy a Vodafone tette, amikor megjelent – előfizetői eleinte a másik két cég hálózatára csatlakoztak, de havi díjat a Vodafone-nak fizették. Mivel a meglévő mobilcégek egyáltalán nem érdekeltek egy versenytárs megsegítésében, az NHH kijátszotta az adu ászt: a negyedik szolgáltató a 900 MHz-es frekvenciájából átadhat egy részt a többieknek.

A vidéki kistelepülések jól járhatnak

A mobilszolgáltatók így elméletileg érdekeltek abban, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a leendő negyedikkel, hiszen léphetnek egy nagyot a vidéki települések piacán. A Pannon és a Vodafone már kísérletezett a 900 MHz-es hsdpa-hálózattal, és tapasztalataik szerint a technológia jól működik. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy amikor a T-Mobile és a Pannon meghosszabbította a 900 MHz-es licencét, akkor a cégek vállalták, hogy 20-20 milliárd forintot költenek a vidéki szélessávú lefedettség kiépítésére. Az NHH persze vidéken is versenyt szeretne látni, ezért a „B" csomagban meghirdette a jelenleg kihasználatlan 450 MHz-es frekvenciát, amelynek szintén jó a terjedési tulajdonsága.

Ki teszi le a nagy zsák pénzt?

A kérdés már csak az, melyik cég lehet a titokzatos negyedik mobilszolgáltató, amely szerencsét próbál a három nagy ellen? A sajtóhírek szerint a belépésben eddig leginkább a Telekom 4, az Invitel és Externet menedzsmentje gondolkodott. Gondolkodás alatt persze azt kell érteni, hogy leteszik-e az induláshoz szükséges hatalmas zsák pénzt...

 A fapados mobilról

„A Telekom 4 egy éve vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként jelenhetne meg virtuális – azaz rádiós hálózattal nem rendelkező, a hozzáférést valamely licensszel rendelkező szolgáltatótól bérlő – szolgáltatóként, úgynevezett MVNO-ként Magyarországon. Európában sok helyen működnek hasonló cégek, többen közülük fapados szolgáltatásokat ajánlanak ügyfeleiknek nagyon kedvező áron" – közölte Neuman Péter, a Telekom 4 Magyarország Zrt. vezérigazgatója a hvg.hu-nak idén nyáron. Ha bővebb információkra kíváncsi a Telekom 4 terveiről, kattintson ide


Olvasóink írták

 • 10. Maryka Putz 2008. október 29. 17:46
  „Na végre megtört a jég, ahogy annak idején a Matáv egyeduralkodása is megingathatatlannak látszott.
  Változott a helyzet, régen a nagy hal megette a kicsiket, MOST azonban eljött a kicsi, de mozgékony halacskák ideje, amik gyorsaságuk és mozgékonyságuk révén megehetik a nagy halakat.
  Kívánok sok szerencsét a kicsiknek!
  Wellness-Akadémia
  www.wellness-akademia.blogspot.com
  Maryka Putz”
 • 9. Stewe 2008. október 28. 15:04
  „A percalapú elszámolás eleve VÉRLÁZÍTÓ.
  Egyéni előfizetőknek nincs kedvező ajánlat. Nemlétező fogalom.
  Irgalmatlan drága mobilozni - Magyarországon legalábbis.”
 • 8. Johnny100 2008. október 27. 09:54
  „Üdvözölném egy negyedik cég betörését, ha az tényleg az előfizetők előnyére történne. De emlékszem, ugyanilyen reményeket fűztünk akkoriban, amikor a Vodafone bejött és tessék! Igazából más nem történt, mint, hogy eggyel több mobilszolgáltató lett. Jogos Zso felvetése: kartellgyanú?
  Goldmund észrevételére reagálva: azért azt én is megkérdezném, mért kellett anno a 450 MHz-es frekvenciát olyan gyorsan leültetni? Igen hamar áttértek 900 Megára. Hallottam olyan választ, hogy azért, mert akkor az még analóg technikával dolgozott. Nem tudom, én nem vagyok távközlési szakember.”
 • 7. Táncos 2008. október 27. 09:25
  „Zsozsi!

  Dolgozzá vazze, ne netezzél! :))
  Amúgy igazad van..”
 • 6. Goldmund 2008. október 26. 19:34
  „"meghirdette a jelenleg kihasználatlan 450 MHz-es frekvenciát, amelynek szintén jó a terjedési tulajdonsága"
  A kezdet kezdetén használták a 450 MHz-et. Nem is nagyon értem, miért álltak le vele, ha tényleg olyan "jó a terjedési tulajdonsága".”
 • 5. Németh M. 2008. október 26. 17:03
  „+ másfél Md Ft a helyes!”
 • 4. Németh M. 2008. október 26. 17:01
  „Viszont a whatis? nevű kedves hozzászóló által említett csekkdíjat talált ki (+ máfél Md Ft kihúzása a zsebünkből a semmiért!) holott csökkenő forgalma mellett a profitja növekszik. Igen gyarmatokon ezt meg lehet csinálni, mert hagyják.
  Ezért Zso-nak is igazat adok és üdvözlöm a negyedik céget.”
 • 3. whatis? 2008. október 26. 12:07
  „Jobb is lesz, ha odavág nekik valaki. Ami máshol fillérekbe kerül, arra itt az ember gatyája rámegy. Arról nem beszélve, hogy az egyik mobilszolgáltató - nem akarok nevet mondani, szóval nem mondom el, hogy a Pannon.:) - HSDPA-s lefedettsége egy nagyváros közepén semmit sem ér. Az oldalakat nem lehet megnyitni, mert hiába van lefedettség, és hiába csatlakozott, semmit sem tud csinálni. Ha mégis, akkor dög lassú........ Jó lesz ez, így tovább!!!”
 • 2. nagy gabesz 2008. október 26. 09:48
  „egy jó helyen dolgozó barátomtól azt hallottam még tavaly hogy az orange fog bejonni magyarországra.lehet igaza volt?????????majd most kiderul.angliában én elégedett vagyok vele.”
 • 1. Zso 2008. október 26. 01:55
  „Ideje lesz, nekem kartellgyanús a három cég. Tájékoztatásul közlöm hogy Európában nálunk az egyik legmagasabb a telefonálás költsége vagyis a percdíjak. Én pl. Írországból Mo-ra 20 forintért hívok vezetékest, 50-ért mobilt másodperc alapon, sima kártyás csomagban... Belföldi mobilra pedig 12 forint bármikor és itt az összes szolgáltató hasonló díjakkal operál”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamosítás csak három év múlva

Győr–Pápa - Tizenhatmilliárd forintnyi európai uniós és magyar állami pénzt szánnak a… Tovább olvasom