Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A megújuló energiára is építenek Bakonyszentlászlón

Nem egészen másfél év leforgása alatt több mint 35 millió forintot költ a bakonyszentlászlói önkormányzat arra, hogy részben megújuló energia felhasználására álljon át. A település ezeken kívül is fejleszt.

Pályázati sikerekben gazdag esztendőt zárt a bakonyszentlászlói önkormányzat – derült ki Sebestyén Vince polgármester szavaiból, akit évértékelésre kértünk.

Az elöljáró elmondta, hogy a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) 4 millió 656 ezer forint európai uniós támogatást nyertek, amihez 40 százalék önerőt kellett hozzátenniük.

Az összesen csaknem 8 millió forintból tavaly tavaszra napkollektorokat szereltek fel az idősek otthona és az egészségház épülettömbjére, azóta a nap energiáját használják a meleg víz előállításához.

Emellett faelgázosító kazánt is vásároltak, ami olcsóbb fűtést tesz lehetővé, mint a gázkazán.

Még két megújuló energiára építő pályázatuk ért révbe 2011-ben. Ugyancsak a KEOP-keretből ítéltek oda a falunak 8,3 millió, illetve 14,1 millió forintot arra, hogy áramtermelésre használható napelemekkel szereljék fel a körjegyzőséget, valamint az általános iskolát.

A saját forrással együtt 27 millió forintnál valamivel többe kerül a beruházás, amely június végére készül el.

A bakonyszentlászlói iskolára napelemeket szerelnek fel az első félévben, amelyek az épület energiaellátását biztosítják.
A bakonyszentlászlói iskolára napelemeket szerelnek fel az első félévben, amelyek az épület energiaellátását biztosítják.
Fotók: Mészáros Mátyás


Sebestyén Vince beszámolt arról is, hogy folyamatban van a civil ház felújítása. A nyílászárók cseréje már megtörtént, áprilisig pedig kicserélik a tetőt és megvalósul a külső hőszigetelés.

Az összköltség 11,1 millió forint lesz, amiből a településnek csak az áfát kell állni, a többit uniós LEADER-támogatás fedezi.

Az egykor egészségházként működő épületből a turizmust erősítendő olyan szálláshelyet alakítanak ki, amely nagyobb, busznyi csoportok fogadására alkalmas.

Ennél nagyobb falat lesz a régi kultúrház és a GAMESZ-épület átalakítása integrált közösségi szolgáltató térré, ahol többek között a tucatnyi helyi civil szervezet is helyet kap majd.

Jelenleg a második körös közbeszerzési eljárás zajlik az ügyben. A beruházásra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból nyert 53 millió forintot a falu.

Ehhez elméletileg "csak" a 27 százalékos áfát kell hozzátenni, a gyakorlatban azonban valamivel többet, mert a költségek szinte biztosan meghaladják az eredetileg tervezettet.

Olvasóink írták

  • 1. kultúra 2012. január 06. 20:54
    „Minden tiszteletem,elismerésem a Polgármester Úrnak! Nagy eredmények,tettek övezik munkáját! Sok erőt és energiát kívánok neki a folytatáshoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli út az országos harmadik helyért

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat és az Európai Bizottság magyarországi képviselete… Tovább olvasom