Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

A legnépszerűbb keresztnevek

Jázmin, Liza, Marcell, Ábel, Noel, Blanka – a Kisalföld fotóriportere tegnap, két nappal anyák napja előtt a győri kórházban járt, hogy elkészítse mai vezető cikkünk fotóját, és őket – egy-két napos újszülötteket – kapta lencsevégre, édesanyjukkal, akik megszenvedtek várva várt világrajöttükért. A véletlen névsor nem sok hasonlóságot mutat a hivatalossal, amelyet nemrégiben hozott nyilvánosságra a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Ez azt tartalmazza, hogy 2007-ben melyik száz-száz fiú- és lánykeresztnevet anyakönyvezték a leggyakrabban. Az élmezőnyben alig-alig történt változás az elmúlt években. Eszerint a fiúknál a latin Vincentius (magyarul: Vince) név régi magyar Bencenc alakjának rövidülése, a Bence és a Máté az első és második legnépszerűbb – 2003 óta mindig ez a helyzet.

A harmadik Levente 2005-től tartja dobogós helyét (2003-ban még csak a kilencediket foglalta el). Az első tízbe 2007-ben rajtuk kívül a Dávid, a Balázs, a Dániel, az Ádám, a Péter, a Bálint és a Tamás fért be – a 2006-os lajstromhoz képest egyik sem új.


Anyák és gyermekeik: Mokoveczné Horváth Viktória Mokovecz Jázminnal, Illés Lilian Kadler Liza Liliannal, Fejes Tóth Judit Kocsis Marcellel és Kocsis Ábellel, Kovácsné Mógor Barbara Kovács Noellel és Horváthné Sándor Tünde Horváth Blankával tegnap a győri kórházban. E keresztnevek közül csak a Liza és a Lilian nem volt tavaly a száz-száz legnépszerűbb között.
Fotó: H. Baranyai Edina

Anna, Boglárka, Réka
A lányoknál a Bencéhez hasonlóan megingathatatlan a „kegyelem, könyörület" jelentésű Anna elsősége, amelyet a Boglárka, a Réka, a Hanna, a Zsófia, a Lili, a Viktória, a Petra, az Eszter és a Laura követ. Ezek közül a top tízben utóbbi kivételével – amely a Vivient szorította ki – mindegyik ott volt 2006-ban is. A 11–20. helyen a Nóra, a Dóra, a Vivien, a Luca, a Jázmin, a Fanni, a Dorina, a Csenge, a Gréta és a Sára, míg a fiúknál a Gergő, a Milán, a Zsombor, a Márk, a Dominik, a Kristóf, a László, a Marcell, a Zoltán és a Botond található. Érdekesség, hogy a kilencvenes évek slágerneve, az Alexandra már csak a 21., a hetvenes éveké, az Andrea pedig a 83.

A leggyakoribb újszülöttnevek és a leggyakoribb nevek százas-százas listája

A szakemberek szerint a névadási divatok időről időre változnak. Például a lányok a XIX. század elejéig szinte csak bibliai eredetű vagy szenteket idéző neveket kaptak. A reformkorban olyan régi magyar, felújított nevek hódítottak, mint az Emese, a Tünde, a Hajnal. Néhány évtizeddel később a német eredetű Irén, Aliz, Irma tarolt. Mindig is népszerűnek számított, de a XX. század első felében és közepén vált listavezetővé a Mária, az Erzsébet, a Katalin, az Éva, a Margit, az Anna. A hetvenes évek óta mind több név közül választanak a szülők, és egyszerre többféle divat él egymás mellett. Ezt jelzi, hogy 1976-ban az akkor első helyezett Krisztinát több mint tízezren választották, míg tavaly a Bencét 1705-en, az Annát 1415-en.

211 ezer Ilona
Ezek ismeretében nem meglepetés, hogy a nők között Máriák és Erzsébetek élnek a legtöbben az országban, 409 ezren és 315 ezren. Előnyük azonban fogy: öt év alatt nagyjából 30–30 ezerrel lettek kevesebben. Ilona 211 ezer, Katalin 208 ezer, Éva 184 ezer, Anna 154 ezer, Zsuzsanna 142 ezer van. A férfiaknál ugyancsak a klasszikus nevet viselők alkotják a többséget: Lászlók (334 ezer), Istvánok (321 ezer), Józsefek (297 ezer), Jánosok (256 ezer), Zoltánok (211 ezer), Sándorok (194 ezer) és Ferencek (182 ezer). A fiúk esetében manapság is jobban a régi hagyományokat tükrözi a névadás, amit mutat, hogy az imént felsoroltak mindegyike az első ötvenben szerepel a 2007-es újszülöttlistán. A lányoknál ezzel ellentétes a tendencia: a Katalin a 67., a Mária a 93., az Éva a 100. ugyanitt, míg az Ilona és az Erzsébet nincs az első százban.


Most születtek: Mokovecz Jázmin, Horváth Blanka és Kovács Noel tegnap a győri kórházban. A Jázmin a 15., a Blanka a 45., a Noel az 57. legnépszerűbb név volt 2007-ben.
Fotó: H. Baranyai Edina
 

Olvasóink írták

 • 6. erosan 2008. május 08. 14:54
  „Isten éltesse az újszülött kisbabákat, jó egészséget, sok örömet kívánunk a családoknak, az ikres szülőknek pedig duplán!!!
  Az ünnepnapi Babáknak is gratulálunk az időzítéshez, jól megdolgoztatták a munka ünnepén édesanyjukat és az orvosbácsikat, néniket. Van egy mondás, azok dolgozzanak, akik hétköznap születettek, a vasárnap és ünnepnap születetteké a pihenés.
  Sok szeretettel: egy "ikres család" Győrből”
 • 5. Tóth Tamara 2008. május 04. 20:08
  „19 éve születtem,akkor még nem volt divat a nevem,mára azonban egyre többen vagyunk:-)Tamara,Pápáról”
 • 4. Jazz8 2008. május 04. 12:31
  „Mikor születtem 18 évvel ezelőtt még ritka volt a nevem!
  Most meg már szinte tömegnév lett :)
  Sokszor elég "kellemetlen" ha üvöltik az anyukák a városban, hogy Bence-Bence én meg megfordulok és kiderül a kisgyereknek szól...:)
  De a nevem töretlen sikerének nagyon örök :))”
 • 3. csabazs 2008. május 03. 19:33
  „:-O )))”
 • 2. miracle 2008. május 03. 10:03
  „90 év múlva nem semmi lesz, mikor a kendős Boglárka, meg Petra nénik beszélgetnek az öreg Bence bácsival...:)”
 • 1. Bela 2008. május 03. 08:13
  „ez hasznos és aranyos volt, kisalfold.hu!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás torlódással, útlezárással

Győr - A megyeszékhely útkezelő szervezetének tájékoztatása szerint beszakadt az útburkolat a… Tovább olvasom