Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A Komszol kivár és várja a pályázatokat

Győr - A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer technológiájának és technikai eszközeinek szállítására február közepéig lehet pályázni. A rendszer beindulásáig a szelektív hulladékot külön gyűjti a Komszol, tavaly januártól 1450 tonna papírt, 430 tonna üveghulladékot és 475 tonna műanyag palackot tárol.
A második építési tenderének eredményhirdetési szakaszához ért a nagytérségi hulladékgazdálkodási program. A napokban a Győrön kívüli területeket szolgáló létesítmények, illetve Győrben hulladékudvarok kivitelezőiről döntenek a bírálók. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás lapunk érdeklődésére elmondta, ehhez a programhoz kötődik az a közbeszerzési eljárás, amelynek pályázati beadási határideje február közepe.

– A lakosságnál elhelyezendő edényzetek, illetve az azok ürítésére és a hulladék szállítására használt járművek beszállítására várja a pályázatokat a társulás. Egyrészt az átrakóállomásokon, másrészt a hulladékkezelő központban végzendő műveletek technológiáira lehet pályázni – mondta Kovács Barnabás.

A legnagyobb tételt a szelektív hulladék válogatásához kötődő technológiák jelentik. A válogatócsarnok 2400 négyzetméter alapterületű lesz, az abban működő válogatósoron egy időben húszféle válogatási műveletre lesz lehetőség.

– A mindenkori piaci igényeknek s az alapanyaggal szembeni elvárásoknak megfelelő kategóriákra válogatjuk az anyagokat. Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan dolgozhasson, illetve a ma meglévő technikánk nem hatékony volta miatt a társaság az elmúlt év januárjától előtárolja a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékot – mondta Kovács Barnabás.

A szelektíven gyűjtött anyagokból a társaság 2008. januártól 1450 tonna papírt, 430 tonna üveghulladékot és 475 tonna műanyag, úgynevezett „pillepalackot" tárolt.

– A jelenlegi piaci viszonyok sem alkalmasak arra, hogy a kezelésnek a költségét a hulladékból származó bevétellel fedezzük. Azzal, hogy a nem hatékony működési elemeket félretesszük, el tudjuk érni, hogy a készlet valós értékét megőrizzük és a tényleges értékarányos ár megjelenésekor dobjuk piacra – magyarázta Kovács Barnabás.

Az igazgató kérte, hogy azoknak az információknak, melyek szerint nem érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot, ne adjanak teret az emberek.

– Azt kérjük a lakosságtól, hogy továbbra is használja a szelektív gyűjtőszigeteket, hiszen ha ezeket az anyagokat át tudjuk menteni a konjunkturális időszakra – ehhez a lehetőségeink megvannak –, akkor annak pozitív hatása lesz a fizetendő díjakra. De ha az emberek a hallott információk alapján vegyes hulladékgyűjtőként kezdik el használni a szelektív szigeteket, az nemcsak környezetvédelmi szempontból, de számukra is hátrányos lesz. Ugyanis a válogatási költség növeli az anyag költségét és csökkenti a bevétel haszontartalmát – mondta végül Kovács Barnabás.

Olvasóink írták

 • 1. aTibi 2009. január 30. 08:28
  „A Komszol kivár!

  Észre lehet venni, de nem csak itt az utak takarításéban is!
  Meddig várnak a jégmentesítéssel? A járdán nem lehet közlekedni a gyalogosoknak azért az úttesten mennek!
  Addig míg valakit el nem sodor egy autó? --vagy esetleg még rosszabb történik?

  Marcal város, József Attila lakótelep Szabadhegy, Kismegyer, egyetlen úttisztítót sem látni!

  Azért már fellehetett volna készülni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól mozdultak a győriek a városért

Győr - Ötszáznál többen, az előző évihez képest kétszer annyian regisztráltak tavaly Győrött a… Tovább olvasom