Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A kekszgyár útja az ipari parkba vezet?

Győr - A Győri Keksz Kft.-nek három hónapra szóló opciós (elővásárlási) jogot adott a győri önkormányzat, így ha a cégvezetés komolyan el akarja vinni a kekszgyártást Szigetből, akkor gond nélkül megteheti. Az opciós jog az ipari park területére szól: ide költözhet tehát a patinás gyár.
Háromnegyed évvel azután, hogy a Győri Keksz Kft. bejelentette: a most már csak a Negro-gyártásnak és mindössze ötven dolgozónak helyet adó kekszgyárat elköltözteti Győr- Szigetből, úgy tűnik, körvonalazódik az is, hol lesz az új csarnok. Gyárról ugyanis már nem beszélhetünk, az új telephely pedig valószínűsíthetően az ipari parkban lesz.

Az a keksz/cukorka gyár új telephelye valószínűleg az ipari parkban lesz.
Az a keksz/cukorka gyár új telephelye valószínűleg az ipari parkban lesz.


Mindezt onnan lehet tudni, hogy a polgármestertől opciós (elővásárlási) jogot kért a cég – s ezt meg is kapta, mégpedig három hónapig. Ez azt is jelenti, hogy augusztus végéig, szeptember elejéig eldőlhet, hogy az amerikai Kraft-mamutvállalat valóban úgy költözteti-e el a cukorkagyártást, hogy a termelést – az ígéretéhez híven – Győrben hagyja. Az biztos, hogy a következő tárgyalási fordulót szeptemberre tűzték ki: a cég vezetői ekkor érkeznek a győri polgármesterhez.
Megkerestük a Győri Keksz Kft. kommunikációs ügynökségét, ahol annyit közöltek: valóban folynak a tárgyalások a gyár költöztetésével kapcsolatban. Más forrásból annyit tudtunk meg, hogy keresik azt a céget is, amely a csarnokot felépíti.

Tavaly novemberben, majd pedig fél évvel később a Győri Keksz Kft. francia igazgatója, Boris Bourdin azt hangsúlyozta: „kulcsfontosságú, hogy a megfelelő területet találjuk meg az új gyáregység számára". De nemcsak nekik, hanem magának Győrnek is fontos kérdés ez, hiszen tudott, hogy az Újvárost és Szigetet érintő városi terveknek egyik központi eleme a mostani gyárépület. Ha onnan azt elviszik, a helyére már nem termelőüzemet szán a város, hanem kulturális és/vagy egyetemi központot. Tervek már születtek, de persze ehhez pénz is szükségeltetik. 

Olvasóink írták

 • 6. todoer 2008. július 31. 21:37
  „Kedves Watix !
  Nem nyelvészkedni akartam csak arra céloztam hogy számomra etikátlan a Győri név használata , ha pedig ragaszkodnak hozzá akkor ( lehet hogy ez hülyeség) valamiféle kompenzáció illesse meg a várost. Nekem ez a Győri Édes már nem is olyan édes .Egyébként a neten megtalálható a Pizza Napolitana ( eredeti nápolyi pizza ) mint egy adott városhoz köthető , eredeti különleges termék bejegyzési kérelme az EU-hoz.”
 • 5. watix 2008. július 31. 18:23
  „Kedves todoer

  A Győri név márka név, és bárhol lehet használni, de ha kisbetűvel írjuk, akkor földrajzi.
  Nyugodtan létre lehet hozni egy győri keksz néven(kisbetűvel) egy új üzemet.”
 • 4. Kétkedő 2008. július 31. 09:47
  „Ismét egy régi magyar történet! Tessék csak utána nézni, hogy ki is alapítotte a céget! Budapest, Dan család (néhány tehénkével a város szívében), aki a környékbeli lakosságot látta el tejecskével. ki tudja miért a család elhagyta szeretett hazáját és most láss csodát ismét itt van, mint kökemény és kegyetlen vállalkozás. DanOne terméket mi sem vásárolunk!!!”
 • 3. Fafnír 2008. július 31. 09:42
  „Oké vigyék ki az ipari parkba, ahol biztosan korszerűbb feltételekkel folyhat tovább a termelés. ...már ami egyáltlán megmaradt a Győri keksz név valódi tartalmából.
  De mi lesz a kekszgyár helyén? Egy újabb 20 évre, évi egy milliárdért visszalízingelt pénzbánya??”
 • 2. todoer 2008. július 31. 09:40
  „kedves Harcona Marcos !

  Én sem vásárolok DaNOne terméket , az én gyerekeim tudják ,a hűtőpultnál ők is mondják hogy olyat ne vegyünk .Régebben kérdeztem , mi van a " Győri " név használatával , meg lehet-e tiltani ( a Tokaji nevet sem használhatják máshol , levédették a portugálok az oporto nevet és " konyaknak " is csak a Cognac környékén készültet hívhatjuk ) . Azt a választ kaptam hogy ezzel a várost népszerüsíti a gyártó .Gondolom pár év múlva lengyel lesz a valódi Győri Édes , a Pilóta , a Vaníliás karika .Az Ipariparkba költözés rendjén van , lakóövezetben ne legyen gyár ( bár a Kekszgyárból szálló finom illatokat szívesebben szagolom mint a szeszgyár bűzét )”
 • 1. Harcona Marcos 2008. július 31. 09:08
  „daNOne

  én évek óta nem vásárolok semmilyen Danone terméket, ´Györi´-böl is legfeljebb a mo.-on készültet.
  Mohács, Trianon után elveszett a valódi Pilóta keksz és a Vaníliás karika is.

  Ez ellen persze könnyebb lett volna harcolni, elég lett volna, ha senki sem veszi a termékeiket addig, amig le nem tesznek arról, hogy szétbombázzák, aztán felszántsák a győri gyárat.

  Anno egy hét alatt -állitólag- 20%-kal esett vissza az országban az eladásuk. Meg is ilyedtek, de kivártak, és nekik lett igazuk.

  A birkák két hétig bírták, aztán vették újra, mer´ a gyereknek nem lehet azt mondani, hogy nem kapja meg a Danont. Igy meg az ország nem lesz majd az övék.

  Ez van.

  Ez nem a szocializmus emberek, itt a -korai- kapitalizmus farkastörvényei diktálnak, a nép pedig nem elég értelmes még ahhoz sem, hogy azt felfogja, legalább fogyasztóként hatásal tudna lenni rájuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén lezárják Győrött a Rába kettős hidat

Hétvégén augusztus 1-2-3 rendezik meg a megyeszékhelyen az I. Győri Gyerkőcfesztivált. Az esemény… Tovább olvasom