Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A KDNP a nyugdíjasok büntetése ellen

Győr–Budapest - "A Kereszténydemokrata Néppárt elfogadhatatlannak tartja és ellene szavaz a kormány nyugdíjrendszert érintő T/4094-es számú törvényjavaslatának" – juttatta el szerkesztőségünkbe Herkely Ákos győri szóvivő a párt Lanczendorfer Erzsébet által megfogalmazott állásfoglalását.
Emlékeztetnek: a 2006 novemberében módosított nyugdíjtörvény tervezetében is szerepelt az előrehozott öregségi nyugdíj korhatárának emelése 2009. január 1-jétől (a nők az 59., a férfiak a 60. életév után vehették volna igénybe). A polgári szövetség akkori módosító indítványát, hogy 2009. január 1-jétől 40 év szolgálati idő esetén mindkét nemnél az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár egységesen a betöltött 59. életév legyen, és ne legyen büntető nyugdíjcsökkentés, az Országgyűlés 179 igen és 178 nem szavazat mellett elfogadta.

A Kereszténydemokrata Néppárt megdöbbenten tapasztalja, hogy egy év elteltével a szocialisták az előrehozott öregségi nyugdíjat választók érdekét szolgáló törvény hatálytalanítására készülnek, sőt, még durvább támadást indítottak a leendő nyugdíjasok ellen. Ez a 2009–2012 közötti időszakra összességében 120 milliárd forintos költségvetési megtakarítást, tehát pénzvisszatartást jelent a nagyfokú költségvetési hiány miatt.

Az induló nyugdíj az új megállapítási szabály alapján január 1-jétől legalább 8 százalékkal alacsonyabb lesz. Azok az 59. életévüket betöltött nők és a 60. életévüket betöltött férfiak mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba, akik legalább 37 év szolgálati időt szereztek és a munkaviszonyukat megszüntetik. Esetükben azonban a 8 százalékkal eleve csökkentett induló nyugdíjat további „büntetőkamattal" csökkentik. A betöltött 61. életév után 3,6, a betöltött 60. életév után 8,4 százalékot vonnak le. A legnagyobb anyagi büntetést az a nő kapja, aki a betöltött 59. életév után akar előrehozott nyugdíjba menni: az eleve csökkentett induló nyugdíjából még 13,2 százalékot vonnak le. Aki ennyi idős korára már 40 éves szolgálati idővel rendelkezik, azt a kormány „méltányosságból" csak fele büntetéssel illeti. – Elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjasok fizessék ki a jelenleg kormányzó pártok 2002 óta folytatott rossz gazdaságpolitikájának árát – hangoztatja a KDNP, ezért a tavalyi módosító indítványát, amelyet az Országgyűlés egyszer már elfogadott, ismételten benyújtja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halálút helyreállítása nem várhat tovább

Mezőörs - Egy éve érdemi eredmény nélkül történik minden a 81-es, sokak által csak halálútnak… Tovább olvasom