Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A hulladékégető áll, határozat nincs

Továbbra sem végez égetési tevékenységet a győri hulladékégető. Az indok: a cég nem rendelkezik érvényes környezethasználati engedéllyel. A Legfelsőbb Bíróság ítélete ellenére a környezetvédelmi főfelügyelőség nem hozott határozatot.

A Kisalföld szombaton számolt be arról, hogy érvényes környezethasználati engedély hiányában az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség leállíttatta a győri hulladékégető égetési tevékenységét.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy két határozat is van, s a kettő összefügg. Az egyik az égető működésére kiadott, 2008-ban jogerőssé vált határozat. A másik ennek fellebbezéséből ered, s a Legfelsőbb Bíróság utasítása ellenére sem hozott új határozatot a környezetvédelmi főfelügyelőség.

Az égető ügyvezető igazgatója, Vargáné Mathláry Elenonóra tájékoztatása szerint az egész abból indult ki, hogy a jogerős határozatot első fokon a társaság és a győri önkormányzat is megfellebbezte. A cég fellebbezését a főfelügyelőség két pontban helybenhagyta, egyben elutasította, míg az önkormányzat keresetét elutasította. Az égető vezetése ezt követően keresetet nyújtott be, melynek részben helyt adva a megyei bíróság felülvizsgálati eljárásában meghozott ítéletével a határozat egyes részeit megsemmisítette és azokban a főfelügyelőséget új eljárás lefolytatására és határozat hozatalára utasította.

A főfelügyelőség új másodfokú határozatot hozott, kizárólag az elsőfokú egységes környezethasználati engedélyére alapozva, azt megváltoztatva. Az ügy eljutott a Legfelsőbb Bíróságig, amely idén június 15-én teljes egészében hatályon kívül helyezte a főfelügyelőség határozatát, egyben új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú hatóságot. Amely most arra hivatkozik, hogy addig nem tud új határozatot hozni, amíg a 2009-ben utólag hozottat vissza nem vonja.

A cégvezetés álláspontja szerint a főfelügyelőség az engedéllyel kapcsolatban nem a Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint járt el és tisztázatlan jogi helyzetet idézett elő. Az észak-dunántúli felügyelőség november 16-án lakossági bejelentésre hivatkozva ellenőrzést tartott az égetőben, s ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenőrzés célja annak bizonyítása, hogy a cég engedély nélkül hulladékkezelési tevékenységet végez.

Olvasóink írták

 • 4. Goldmund 2010. november 24. 15:44
  „Én a Legfelsőb Bíróságot hibáztatom, hogy itt tart az ügy.
  Ne semmisítse meg a határozatot, hanem amelyik pontját nem tartja helyesnek (jogszerűnek) azt változtassa meg. Így akár százszor is lehet határozat másodfokon, amit századszorra is megtámadnak a bíróságon, az meg századszorra is megsemmisíti a határozatot és új eljárásra kötelezi a hivatalt. Körbe-körbe megy ez a tánc, ahelyett, hogy végre lezárnák!”
 • 3. janika 2010. november 24. 06:57
  „A bajt megelőzni kellene nem csupán segédkezni amikor már megtörtént az ellenőrzés hiánya miatt. Itt viszont szerintem csak kerékkötés, akadékoskodás történik a környezetvédők részéről.”
 • 2. ASPCA 2010. november 23. 19:53
  „Jajj Janika lécci ezt ne, ez annyira gyerekes, hogy hol voltak az iszapkatasztrófa előtt......és TE hol voltál?? Képzeld Magyarországon több környezetvédő egyesület van és nem csak szájtátók és maroktartók ahogy TE nevezted őket. Greenpeace pedig itt nálunk is van,képzeld kinn voltak Devecseren,segédkeztek, nem is kicsit de ha annyira érdekelne utánanéztél volna......”
 • 1. janika 2010. november 23. 16:30
  „A környezet "védők" ? Talán a Greenpeace ami ebben az országban nem létezik. A többi csak szájtátó és marok tartó! Pl.-rá az iszapkatasztrófa, akkor hol voltak mielőtt bekövetkezett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így épült a Jedlik híd: az első kapavágástól az utolsó simításokig - fotók

Fotós összeállításunkban megtekinthetik, hogyan valósult meg Győr legújabb hídja. Tovább olvasom