Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A hallgatók igénylik a hitbéli dolgokat

Egyre több fiatal érdeklődik a Győrött, Sopronban és Mosonmagyaróváron működő egyetemi lelkészség programjai iránt. A lelkészek szolgálatukkal szeretnének a hallgatók különféle élethelyzeteiben jelen lenni.
A megye három egyetemi városában, Győrött, Sopronban és Mosonmagyaróváron is segítőkészen adtak lehetőséget, helyet és támogatást az egyetemi lelkészségnek. Ahogy a megkérdezett lelkészek szavaiból kiderült, a Nyugat-magyarországi Egyetem különféle karain és a Széchenyi-egyetemen is egyre több hallgató érdeklődik szolgálatuk, programjaik iránt.

– Jó egy éve kezdődött el az igazi lelki munkánk a két győri egyetemen. Többek között állandó fogadóórákat tartunk, amikor a fiatalok hozzánk fordulhatnak ügyes-bajos dolgaikkal. Megérlelve magukban a bátorságot, szép számmal keresnek meg bennünket, élnek a személyes lelkigondozói alkalmakkal – említette Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész. – Ezenkívül – sok más mellett – beszélgetős esteket is rendezünk, heti egy alkalommal ökumenikus áhítatot, havonta fiatalok istentiszteletét az Öregtemplomban. Katolikus és református kollégáimmal valamiféleképpen szeretnénk a hallgatók élethelyzeteiben jelen lenni.

Alkalmanként egy-egy téma köré felépített istentiszteletet tartanak a fiataloknak, egyetemistáknak a győri Öregtemplomban. Fotó: Bogdányi Gábor
Alkalmanként egy-egy téma köré felépített istentiszteletet tartanak a fiataloknak, egyetemistáknak a győri Öregtemplomban. Fotó: Bogdányi Gábor

Sopronban a Szent Pál Szakkollégiumban működik az egyetemi lelkészség, amely lehetőségeikhez mérten hatvan „igényes lelkületű fiatal" számára biztosít különféle hitépítő és -erősítő segítséget, szolgálatot.

– Nagy örömünkre a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora személyesen is támogatja munkánkat. Négy különféle – erdőmérnöki, faipari, közgazdaság-tudományi, óvodapedagógiai – karról jönnek hozzánk
fiatalok, akik hetente két teológiai és egy közéleti-politikai előadást hallgathatnak. Az utóbbit idén Duray Miklós professzor tartja. Emellett szentmiséket, ökumenikus esti imaalkalmakat tartunk, illetve úgynevezett „összetartó" hétvégéket – számolt be szolgálatukról Henczel Szabolcs római katolikus egyetemi lelkész.

Mosonmagyaróváron az NYME Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Karán Farkas István piarista szerzetes szolgál lelkészként. Örömmel említette, hogy több mint negyven hallgató vette fel a vallás és tudomány kapcsolatával foglalkozó tantárgyát, de sokan igénylik az egyéni beszélgetési alkalmakat és más jellegű rendezvényeiket is.
– A teljes értékű emberhez nélkülözhetetlen a világnézeti tájékozódás is. Jó érzés megtapasztalni egy olyan korban, amelynek a szakbarbárság az egyik veszedelme, hogy a szakmai tudás mellett vallási műveltséget is szeretnének szerezni azok a fiatalok, akiket bizony annyiszor elmarasztalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka három óra alvás után?

Közölték munkahelyemen, számítsunk arra, hogy vasárnap délután is mennünk kell dolgozni és hétfőn… Tovább olvasom