Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

A halálsorról menti a kutyákat

Az elaltatásra váró kutyákat, amelyek régóta sínylődnek menhelyen és csak pár napjuk van hátra, olyan önkéntesek igyekeznek kimenteni a halálsorról, mint Bősze Helga. Már több mint húsz állatnak talált családot.
– A hűségük, a ragaszkodásuk miatt lehet annyira szeretni a kutyákat. Nekik mindegy, az ember hogy néz ki, milyen kedve van, hogy van felöltözve. Nincs bennük rosszindulat, irigység, őszintén, feltételek nélkül szeretik gazdájukat – mondta el Bősze Helga, aki leginkább azoknak az állatoknak igyekszik segíteni, amelyek már régóta vannak menhelyen, ezért a halálsorra kerültek. Ha pár napon belül nem talál nekik gazdát, akkor elaltatják őket, pedig fiatalok, kedvesek, élni akarnak. Az irodavezetőként dolgozó, szabadidejében önkénteskedő hölgy azzal igyekszik meggyőzni az állatbarátokat az örökbefogadás előnyeiről, hogy a menhelyes kutyusoknál nincs hálásabb. Érzik, hogy új esélyt, új családot kapnak. Ha ketyeg az óra, ha nem sok van hátra az elaltatásig, az önkéntesek gyakran kifizetik a csipezést, az oltást, vagy átmenetileg befogadják az állatot, hogy az időt nyerjen. Internetes közösségi oldalakon közzéteszik fotóját. Így már többnek gazdát találtak, azok segítségével, akik a felhívást megosztották.

Az bánik igazán jól kutyájával, aki családtagnak tekinti – állítja Bősze Helga, képünkön fiaival, Mátéval és Simonnal, két kedvencével, Sábával és a menhelyről befogadott Kefirrel. Fotó: Mészáros Máty
Az bánik igazán jól kutyájával, aki családtagnak tekinti – állítja Bősze Helga, képünkön fiaival, Mátéval és Simonnal, két kedvencével, Sábával és a menhelyről befogadott Kefirrel. Fotó: Mészáros Mátyás


– Aki menhelyről fogad örökbe kutyát, kettőn is segít. Azon, amelyiket kihozta, és azon, amelyik az utcáról a befogadott állat helyére kerülhet és így esélyt kap arra, hogy egy gazdinak megakad rajta a szeme – állítja Helga, akitől sokan kérdezik, miért áldozza saját pénzét, kocsiját, szabadidejét erre. Neki ez kikapcsolódás és a legboldogabb percei közé tartoznak, amikor láthatja: egy kutya és egy gazdi egymásra talál. „Az eb az embertől függ, mi tettük ilyenné. Ránk van utalva, szeret bennünket az utolsó szívdobbanásáig, kötelességünk gondoskodni róla" – magyarázza.

Szerinte ha többen ivartalaníttatnák kutyájukat, kevesebb gondot jelentenének a kitett ebek, kevesebb lenne a szenvedő állat. Arról is beszélt lapunknak, hogy egy halálsorról kimentett kutya elhelyezése előtt elmegy a befogadóhoz. Megnézi az eb helyét és azt is rögtön látja, milyen a leendő gazdi hozzáállása. Egy mozdulatból, ahogy leguggol az állathoz, ahogy megsimítja, sok minden kiderül. S aztán Helga a gazdásított kutyát később is meglátogatja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szabálytalanság a győri Széchenyi egyetemen

Hiba volt például, hogy a hallgatói költségtérítéseket nem az államkincstárnál vezetett számlán… Tovább olvasom