Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A győri ˝Belváros szégyene˝ - Csak álom a folytatás?

Beszakadt utak, töredezett járda, sár mindenütt: a kamara mögötti lakótelepen élőknek elfogyott a türelme.

A kamara mögötti lakótelepen élőknek mindössze egy gyorsan múló reményben lehetett részük két évvel ezelőtt. A Szent István út 12–20. felújítása – pénz híján – félbemaradt. A helyzet nemcsak változatlan, de egyre rosszabb.

Miközben a kaviccsal feltöltött gödrök között kanyargó, bokatörő kockaköveken egyensúlyozunk, akaratlanul is rátévedünk a kigyúrt, sárban fulladozó gyepre. Venesz Zsuzsanna a lakótelepen lakik, nap mint nap ezeket az utakat járja, érthető, hogy nem fogy ki belőle a panasz: „Ha esik az eső, nem lehet közlekedni. Az autók elállják az utat, összevissza, a füvön parkolnak. Itt járnak be a teherpályaudvarra is, katasztrófa a környék, a Belváros szégyene."

2010 szeptemberében arról adtunk hírt, hogy a Szent István úton élők többéves megpróbáltatásai hamarosan véget érnek, a város rendbe hozza a lakótelepet. A kamaraszékház, a Nádor aluljáró, az Ibis Hotel, aztán a mélygarázs építésétől megviselt lakókörnyezetben meg is kezdődött a kivitelezés: 78 millió forintból csapadékvíz-elvezető rendszer épült, új útpálya, 32 beálló és térköves járdák. Megújult a közvilágítás, a növényzetet helyreállították. 2011 májusában a munkát forráshiányra hivatkozva „csökkentett műszaki tartalommal" fejezték be. A lakók elégedetlenek voltak, de be kellett érniük az ígérettel: amint lesz rá pénz, folytatódik a felújítás. Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke most sem tudott többet mondani.

A Szent István út kamara mögötti részén áldatlan állapotok uralkodnak, a 2011-ben megkezdett felújításnak egyelőre az ütemezett folytatásához sincs pénz. Képünkön Venesz Zsuzsanna. Fotó: Bertleff Andr
A Szent István út kamara mögötti részén áldatlan állapotok uralkodnak, a 2011-ben megkezdett felújításnak egyelőre az ütemezett folytatásához sincs pénz. Képünkön Venesz Zsuzsanna. Fotó: Bertleff András


– A környék legnagyobb problémája az esővíz elszikkasztása – mondta. – A legmélyebben fekvő területtel kezdtük 2011-ben, az elvezetést innen kellett indítani, rácsatlakozva a Szent István úti rendszerre. Ez az alapja a későbbi bővítésnek is, ami útépítéssel több mint 100 milliós költség. Ez ütemezhető lenne, de egy-egy ütem is többe kerülne, mint 20–30 millió forint, erre pedig a mostani költségvetésben nincs keret. A 2009-ben elkészült terv engedélyei idén lejárnak, februárban elindítottuk a meghosszabbítását, illetve megbízást adtunk az ütemezhetőséget figyelembe vevő kiviteli tervek elkészítésére. Ebből látható majd, hogy a folytatás pontosan mennyibe kerülne.

Olvasóink írták

 • 9. DON 2013. április 10. 15:55
  „Azt nem értem, hogy ez a sok elégedetlen ember hol a jó francban bujkál akkor, amikor tenni is lehetne ezért a városért. Csak a szájkarate? Ha nem képes valaki felállni a fotelból, hogy kirakja a macskát az ajtó elé, ne csodálkozzon, ha az ölébe szarik!”
 • 8. háté 2013. április 10. 13:13
  „Mélygarázs az idegeneknek,- bezzeg a győrieknek sár és pocsolya jár!”
 • 7. arnoldd 2013. április 10. 12:14
  „Hali.
  Én is ott lakom a lakótelepen,kb.2évvel ezelőtt még a közterületesek kerékbilincselték a fűvön v.járdán parkolókat,de már elmennek a szabálytalanul "parkolók" melett,persze ha néha arra járnak,ezért mernek a szabálytalanul odaállni!
  Az egyirányú forgalommal szemben jövő autókról nem is beszélve ezek száma napi szinten 15-20 autó,nagyon furcsán néznek ha szólok hogy rossz irányba jönnek,nagyon nemértik miről beszélek.Nekik ez így ok? Valószinű ez megfelel nekik mert nincs KONTROLL!Egyszer a rend őrének is szóltam karácsony előtt,szintén a forgalommal szemben jött,Ő is furcsán nézők közé tartozott,annyi volt a válasza,karácsony van!Ja, a megkülönböztető jelzéseit nem használta!”
 • 6. Pikulics 2013. április 10. 06:50
  „A lakótelepi utak nem fontosak, hiányzik a néhány millió.
  De bezzeg! Régészeti feltárás (gödör készités), felesleges utáthelyezés az ártérbe, barlanggarázs a viz alá: erre mind jut a böségszaruból.
  Csak arra nem, ami kell.
  A jövö évi választáson mindezt ne feledjük, és nyujtsuk be a számlát az arrogáns városvezetésnek!”
 • 5. DON 2013. április 09. 20:07
  „Mélygarázs helyett erre is lehetne költeni...”
 • 4. ATX 2013. április 09. 18:32
  „"Az autók elállják az utat, összevissza, a füvön parkolnak." Igen, mert a parkolóház melletti aszfaltozott felszíni parkolót is fizetőssé tették. De leleményes a magyar, akkor odébb megy tíz-húsz métert és máris ingyen parkolhat! Az idézett módon...”
 • 3. prandesz 2013. április 09. 15:33
  „gonzo

  "Ahol meg nem látszik,ott maradt minden a régiben."

  Teljesen egyetértek.

  Az egész városra igaz ez. Mostanában eléggé le van durranva ez a Győr. Sokan használják de annál kevesebbet költenek rá. Kár hogy a polginak nincs egy haverja akinek aszfatkeverő telepe van. Sok problémát megoldana.

  Ami meg a szavazást illeti. Győrben kire szavazhatna aki elmegy egyáltalán? Eredménytől függetlenül ugyanez menne tovább, de jónépet a béketűrésből nem lehet kizökkenteni, akkor sem ha leszakad a Baross-híd.

  Hajrá Győr, hajrá Magyarország! Előre a kitaposott úton!”
 • 2. Goldmund 2013. április 09. 10:21
  „Annak idején biciklivel és gyalog sokszor mentem keresztül azon a részen, úgyhogy folyamatában néztem végig az egész útfelújításnek csúfolt majomcirkuszt.
  A főút (vagyis a felüljáró) felőli útszakasz volt az egyetlen, ami normálisan nézett ki. TERMÉSZETESEN ehhez nyúltak hozzá legelőször. Akkor épültek tök fölöslegesen a térköves járdák a régi helyett és csináltak autósbeállókat oda, ahol előtte már egy jól kialakult rendje volt a parkolásnak úgy, hogy a járdán is lehetett közlekedni és az autók is elfértek mellettük.
  A házak mögött esős időben sártenger volt, amit csak fokozott, hogy az INTELLIGENS MAGYAR autósok a hátsó út mellett a fűre és - egy helyen - a kövezett járda kezdetére parkoltak. Azt jól lenyomták, a zöldet kigyúrták, így merő sártenger lett az egész, hiába lehetett volna a járda folytatásában a megmaradt kövezett részen már többé-kevésbé normálisan gyalogolni.
  Már amikor nagy csinnadrattával és Kisalföld-újságcikkel nekiálltak, sejtettem, hogy a hátsó résszel nem fognak sokat törődni. Így is lett. Eső után akár 4-5 napig is egy helyen az egész úttestet beborítja a víz. Annak felszáradása után a sár, majd a por. Biciklivel azért sem tanácsos arra menni, mert még eső után 6-8 nappal is sáros lehet az ember nadrágja, ha keresztülhajt rajta.
  Mit lehet erre mondani? A városvezetés hozta szokott formáját! Gondolkodjon el ezen minden, azon a lakótelepen lakó ember a következő választáskor!

  Azt viszont nem értem, miért nyilatkozta a hölgy, hogy a teherpályaudvarra a házak felől hajtanak be. A bejárat a felüljáró alatt elmenve a a főútról nyílik, ennek köze sincs a lakótelep útjaihoz.”
 • 1. gonzo 2013. április 09. 09:50
  „A "Belváros szégyene".Értem én,hogy ezzel próbálnak lelkileg hatni a városvezetésre,de ez a kis lepukkant lakótelep minden,csak nem a Belváros.A főútról látható részét megcsinálták,a többit meg majd sohanapján kiskedden.Sajnos ez van.
  "78 millió forintból csapadékvíz-elvezető rendszer épült, új útpálya, 32 beálló és térköves járdák. Megújult a közvilágítás, a növényzetet helyreállították."-hol?Ahol a "papok táncolnak".Ahol meg nem látszik,ott maradt minden a régiben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Michnya Anikó: ˝Igazi európai lány vagyok˝ - fotók!

Michnya Anikót többtucatnyi katalógusnak fotózzák, reklámokban szerepel. Győr sétálóutcáján fedezték fel, mégsem itthon vált ismertté. Tovább olvasom