Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A falvak is adnak munkát

Vannak falvak, ahol lenne igény, de nincs lehetőség ipari terület kialakítására, másutt pedig lenne hely, csak az érdeklődő vállalkozások nem jelentkeznek.

Az önkormányzatok többsége rendezési tervében ipari területet jelöl ki azért, hogy a különféle vállalkozások működéséhez megfelelő, infrastruktúrával ellátott helyet, a helybeli lakosságnak munkalehetőséget biztosítson. A települések többségén található egy-egy cég, de jó néhány olyan község is van a megyében, ahol több tucat üzem kínál munkát.

Győrújbarát ilyen szempontból is frekventált település a megyében, két ipari területén összesen 54 vállalkozás működik. A kínálat széles: az építő-, a fa-, a műanyagipari cégtől a gépjárműjavító és lakatosüzemen át a fémmegmunkáló üzemig, fuvarozásig szinte majd minden megtalálható.

Mosonszolnok is kimondottan „elkényeztetett" helyzetű falu: 25 hektárnyi ipari területén több embernek biztosítanak munkalehetőséget, mint a lakosság lélekszáma. Elsőként egy autóipari beszállító cég telepedett le, majd pár év múlva egy visszapillantó tükröket gyártó vállalkozás.

Rajtuk kívül 4 logisztikai cég is mosonszolnoki telephellyel működik. Ezek együtt közel 2000 főt foglalkoztatnak. Török Sándor polgármester elmondta, hogy lenne igény további ipari területekre is, de a belterület elfogyott, a külterületek pedig Natura 2000 védelem alatt állnak.

Szany is jó helyzetben van. A község legnagyobb vállalkozásai egy bútoripari kft., amely 600, illetve egy fuvarozó cég, amely 114 főt foglalkoztat. Ezenkívül egy raklapgyár és számos kis- és középvállalkozás található a rábaközi faluban. Németh Gergely polgármester úgy fogalmazott: „Szanyban aki nem dolgozik, az nem munkanélküli, hanem dologtalan."

Győrszemere közel 20 hektárnyi ipari területén többek között csirketelep, gumis, lakatos, faipari üzem, erdőgazdasági üzem és logisztikai központ működik. Igény esetén további ipari, szállítmányozási telepeknek is tudnak helyet kialakítani. Kajárpécen is van kijelölt ipari terület, de a falu nem bővelkedik helyben munkát biztosító vállalkozásokban.

Jelenleg két lehetőség adódik: egy vegyianyag-értékesítéssel foglalkozó üzem, valamint egy gabonaszárító és raktár. Enesén nincs egy tömbben lévő ipari terület, így a község három legnagyobb üzeme, a fafeldolgozó, az öntöde és az
autóipari beszállító cég a település három különböző részén működik.

Annak ellenére, hogy a település logisztikai, földrajzi szempontból is jó adottságokkal rendelkezik, igazából nem „tolonganak" az önkormányzatnál a letelepülni szándékozó cégek, üzemek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtás! Lepattant a sínekről az autós Győrnél - fotók

A balesetben nem sérült meg senki, de a 25 éves sofőr vélhetően ittas volt. Tovább olvasom