Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A csatornákon könnyíthet a vízáteresztő díszburkolat

Győr - Nagyobb esőzések után előfordul, hogy járhatatlanná válik a város, az autók tengelyéig ér a víz, nagy tócsák alakulnak ki, mivel a csatornák nagy része nem az utóbbi időkben lezúduló csapadékmennyiségekre van méretezve. Vízáteresztő díszburkolat segíthet ezen.
A közelmúltbeli nagyobb eső után a Pannon-Víz munkatársainak ismét meg kellett nyitniuk azokat a zsilipeket, amelyek a gyorsabb lefolyás érdekében egyenesen a Mosoni-Dunába engedik a vizet. A csapadék elvezetését ugyanis nehezíti, hogy a győri csatornarendszer harmadrésze egyesített rendszerű, azaz ugyanabban a vezetékben folyik a szennyvíz és a csapadékvíz. Ez a rendszer, úgy tűnik, „nem kompatibilis" a mostanában egyre gyakoribb szélsőséges időjárási viszonyokkal: a hirtelen lezúduló eső nagy része nem tud gyorsan elfolyni, a vezetékek feltelnek, a víz az utcákon marad. A kellemetlen problémára több megoldás létezik: vagy különválasztják a szenny- és a csapadékvíz elvezetését, vagy bővítik a meglévő csövek átmérőjét. Mindkét megoldás nagy helyigénnyel és jelentős költségekkel jár. Németh Zoltán alpolgármester elmondta, a megyeszékhelyen idén 271 millió forintot költenek a rendszer korszerűsítésére, ezt a legsürgetőbb feladatra, a felszíni csapadékvíz-elvezetésre fordítja a város.

A győri Leier cégnek azonban van más javaslata is, ami részben megoldást nyújthat a csatornák terhelésének „könnyítésére". Butor Dezső, az építőipari cégcsoport főmérnöke úgy véli, csökkentheti az összefüggő víztócsák kialakulását, ha a különböző rekonstrukciós munkálatoknál úgynevezett vízáteresztő díszburkolatot használnak. Nemrégiben összeállítottak egy olyan CD-t, amely különböző építőipari megoldásokat, termékeket tartalmaz, bemutatják az ilyen jellegű burkolatok több fajtáját is. Lényegük, hogy a vízáteresztő felületnek köszönhetően a csapadék a burkolaton keresztül az altalajba gyűlik, annak áteresztőképessége függvényében onnan elszivárog.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások időszaka

Az üzemi tanácsok többségének megbízatása idén lejár, a munkavállalók megint megválaszthatják, hogy… Tovább olvasom