Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A cégek diktálhatnak a szakképzésnek

Régió - A cégek igényei alapján a regionális fejlesztési és képzési bizottságok fogják megszabni a szakképző intézmények beiskolázási keretszámait. A változtatások előkészítése miatt tartottak Győrben is régiós egyeztető fórumot a munkaadók és az iskolák képviselői.
A nemrég megalakult regionális fejlesztési és képzési bizottságoknak – a testületeknek, amikben a munkaadók, a munkavállalók és a képzőintézmények is képviseltetik magukat – az a fő feladatuk, hogy a cégek szükségleteihez igazítsák a szakképzést, meghatározzák, mely szakmákban szükséges több, melyekben kevesebb diákot képezni.

Ez egyrészt a gazdasági szereplők érdeke, hiszen megfelelő számú szakképzett munkaerőre van szükségük, másrészt a fiataloké is, akiknek így lesz elhelyezkedési esélyük, kereseti lehetőségük. Jelenleg mindennek érdekében folyik annak felmérése, hogy az elkövetkező négy évben milyen szakemberekre lesz szükség a vállalkozásoknál. Emellett fórumokon folytatott egyeztetések segítik, hogy megfelelő beiskolázási keretszámokat határozzanak meg a regionális fejlesztési és képzési bizottságok.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Győrben is ilyen regionális szakképzési fórumot szervezett nemrégiben a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolában. Varga Julianna, a VOSZ szakképzési igazgatója elmondta: jelentős változásra van szükség a szakképzésben a mai állapothoz képest. Azaz bizonyos szakmákban sokkal kevesebb tanulót kell képezni, néhányban viszont sokkal többet, mert többet igényelnek a cégek. A konferencia tapasztalatai alapján például szabókat, divat- és stílustervezőket kell képezni, olyanokat, akik nem válnak rögtön tanulmányaik végeztével pályaelhagyóvá, most ugyanis sok az ilyen eset. A gépi forgácsoló, a hegesztő és a szerszámkészítő pedig hiányszakma, ilyen végzettséggel sokkal többen tudnának elhelyezkedni.

– Ezentúl a gazdaság mondja meg, egy-egy szakmában mekkora a munkaerőigény és ahhoz kell igazítani a képzést.

A diákokat és főleg a szüleiket meg kell győzni arról, hogy azokat a szakmákat érdemes választaniuk a továbbtanulásnál, amelyek keresettek – szögezte le Varga Julianna.

Ösztönző erő lehet az ösztöndíjrendszer is. Domonkos László, a Jedlik igazgatója példaként megemlítette, hogy húsz év után megint ösztöndíjat ad – nyolc hónapon át havi harmincezer forintot – tizenkét CNC-gépkezelőnek tanuló diákjuknak a győri Rába.

Olvasóink írták

 • 1. and 2008. július 18. 22:30
  „Húsz éve hallani: meg kell változtatni a szakképzést. MEGVÁLTOZTATTÁK!
  Oly mértékben sikerült elrontani, hogy ember legyen a talpán, aki húsz év alatt rendbe hozza.
  Igényeknek megfelelő szakképzés kell, mondták. Három, négy évre előre tervezett képzés nem vált be.
  Tessék mondani, hányszor változtatták meg a képzés formáját és tartalmát az utóbbi években? Alig sikerült egy évfolyamnak azonos feltételekkel eljutni a szakmunkás vizsgára.
  Meg kell győzni a szülőt, hogy hiányszakmára adja gyermekét, amikor arról győzték meg, hogy ma már legalább érettségije legyen a gyereknek?
  Összevissza kapkodás, foltozgatás a szakképzés. Tulajdonképpen igazi gazdája sincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános véradás a szerkesztőségben

Győr - Az év első napjaiban és a nyár közepén – szerkesztőségünk dolgozói évek óta rendre… Tovább olvasom