Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A 15 perc duplája kell a kiérkezésig

Bakonyalja - Kolonics György halála után (és miatt) lett ismét beszédtéma, hogy az országban hány olyan településről lehet tudni, ahová biztosan nem ér ki a mentő tizenöt percen belül. A térképen Veszprémvarsányról és a környékbeli falvakról ismeri el a mentőszolgálat, hogy a negyedórás zónán kívül esnek. Évek óta ígérik pedig a mentőállomást – talán jövőre meg is épül.
A mentők tapasztalata mondatja, hogy nemhogy tizenöt perc, de annak a duplája is kevés ahhoz, hogy a megye déli csücskében található településekre kiérjen a segítség. Mint a grafikán látják is, az országban több „fehér foltot" bejelölt az Országos Mentőszolgálat, minket nyilvánvalóan a megyei települések érdekelnek, ezek pedig mind a Bakonyalján találhatók: olyan kis falvak, amelyek néhány éve csatlakoztak Győr-Moson-Sopron megyéhez (korábban Veszprémhez tartoztak); részint éppen az egészségügyi ellátás miatt.

A mentők statisztikája szerint Fenyőfőre 40 perc alatt ér ki leggyorsabban az esetkocsi, amelyet csak Győrből tudnak indítani. A pannonhalmi állomásról ugyanis egyelőre nem indulhat esetkocsi, mert az üzemeltetésére nem kaptak engedélyt.

Pedig ha így lenne, a 40 percet húszra lehetne csökkenteni. Az igazi megoldás az lenne, ha az évek óta ígért veszprémvarsányi mentőállomás megépülhetne.


Nehéz szemléletesebben összefoglalni az elmúlt tizenkét évet, mint azzal, hogy a Horn-kormány egykori tárcavezetője – Csehák Judit – óta valamennyi szakminiszter, valamint mentésügyi szakember egyetértett a létrehozás szükségességével, de az ígéretnél tovább senki sem jutott. Az is beszédes tény, hogy hat évvel a községek csatlakozása után még mindig előfordul, előbb Veszprémbe futnak be – automatikusan – a vészhívások (mentők, tűzoltók egyaránt), s onnan kapcsolják át a telefonálót Győrbe. E téren a korábbiakhoz képest némiképp javult a helyzet.

A tervezett új mentőállomással kapcsolatban még tegnap sem tudtak semmi biztosat mondani a megyei mentők, mi arra hivatkozhatunk, amit Vojnik Mária egészségügyi miniszter legutóbb válaszolt a parlamentben Medgyasszay László győri országgyűlési képviselő kérdésére. Eszerint tehát amikor az Országos Mentőszolgálat középtávú fejlesztési tervében azt a célt tűzték ki, hogy 15 percen belül minden települést elérjenek a mentők, akkor megerősítették, hogy Veszprémvarsányban is szükség van egyre. Vojnik szerint előreláthatólag 2009-ben megkezdődhet a veszprémvarsányi mentőállomás építése.

A témát a politika is felkapta, hétfőn a Fidesz tartott országos sajtótájékoztatót, ahol azt kérte a kormánytól, „biztosítsa mindenkinek a lehetőséget, hogy 15 percen belül hozzáférhessen a mentőszolgálat által nyújtott szolgáltatásokhoz". Még aznap jött a válasz. Az egészségügyi tárca közleményben leszögezte: „Az elkövetkezendő években közel 16 milliárdot fordítunk a sürgősségi ellátás korszerűsítésére. Folytatódik az elmúlt években megkezdett korszerűsítés új mentőállomások és mentőkocsik belépésével, a mozgó intenzív osztályok (MICU) és a légi mentés fejlesztésével. Erre az Új Magyarország Fejlesztési Terv 11,5 milliárd forintot szán, illetve a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére további 3,5 milliárdot különít el 6 régió számára." A közleményben sem Veszprémvarsányt, sem a többi (esetleg) érintett települést nem nevesítették.

Ha Pannonhalmáról indíthatnának esetkocsit, az is megoldás lenne. Fotó: B. A.
Ha Pannonhalmáról indíthatnának esetkocsit, az is megoldás lenne. Fotó: B. A.

A tűzoltóknál sem jobb a helyzet

A Kisalföld nem is olyan régen megírta, hogy a tűzoltók is számoltak Veszprémvarsánnyal, de az ő tűzoltóállomásuk sem épült meg. Esetükben belügyminiszteri rendelet írja elő, hogy az elsődleges riasztásnak a legközelebbi állomásra kell befutnia, ez pedig jelen esetben Pápa. Győrből akkor indulnak csak a tűzoltókocsik, ha a riasztási szintet emelik, bár igazgatási és hatósági szempontból valóban hozzájuk tartoznak a Veszprém megyéből csatlakozó települések. Még képletesebben: a győri kapitánysághoz papíron 57 település tartozik, de gyakorlatban „csak" 47: tíz község esetében Csorna, illetve Pápa az elsőként riasztott központ.

Olvasóink írták

 • 4. matriné 2008. július 24. 08:08
  „Szerintem nem az a lényeg, hogy ki mondja,hanem, hogy mit mond!”
 • 3. Goldmund 2008. július 23. 21:29
  „Kedves Sudár Ágnes!
  MIKOR FOGOK OLYAN CIKKET OLVASNI ÖNTŐL, AMIBEN NINCS VALAMI ORDÍTÓ HIBA???!!!
  Az egészségügyi miniszter természetesen Székely Tamás és nem Vojnik Mária! Ő egészségügyi minisztériumi államtitkár, tehát a miniszter általános helyettese.
  A cikkhez röviden annyit, hogy az újságírók és a politikusok a sürgősségi betegellátásra szeretik kihegyezni az eü. helyzetét, pedig összeségében sokkal többet számít az általános kórházi, szakrendelői és háziorvosi ellátás színvonala, és még ennél is többet számít(ana) a megelőzés (szűrővizsgálatok és helyes életmód).”
 • 2. fidoka 2008. július 23. 13:01
  „szegény ember az ki még igérni sem tud! a politika pedig ezt teszi évek óta,mivel nem ért semmihez, csak át @urni az emberek agyát.kiváncsi lennék ha valamelyik politikusnak kellene az OMSZ, és nem érne oda időben hogy álna a szálya ize?”
 • 1. KLMD 2008. július 23. 10:19
  „Érdekes a helyzet Kapuváron is.
  kórház gyakorlatilag nincs, ügyeletben 1db háziorvos van, ha éppen itt van és nem hivták el.
  esetkocsi, rohamkocsi nincs...

  én meg egyből dögöljek meg ha valami baleset ér”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több munka (is) kellene

Megye - Hat éve a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének telephelyén alakítottak ki egy olyan… Tovább olvasom