Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

2008 hazánkban a Biblia éve

Magyarország - A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a katolikus, a református és az evangélikus egyház 2008-at a Biblia évének nyilvánította. Így szeretnék „megszólaltatni" a közéletben a Könyvek Könyvének üzenetét.
A Jelenések könyvéből választott jelmondattal – „Boldog, aki olvassa..." – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház és Magyarországi Evangélikus Egyház 2008-at a Biblia évének nyilvánította. Miként ez a napokban közzétett közös nyilatkozatukból kiderül:

a kezdeményezés elsődleges célja, hogy az egyháztól elidegenedett, sokféle szempont által vezérelt közéletben megszólaltassák a kereszténység, a Biblia üzenetét, az evangéliumot.

A Biblia évében szervezett gazdag és sokszínű programmal nemcsak azokat szeretnék megszólítani, akik már ismerik, mindennap olvassák a Szentírást, hanem azokat is, akik még nem fedezték fel.

A programok között bibliakiállítás, bibliaismereti verseny, bibliaolvasó maraton, a Könyvek Könyvében szereplő állatokhoz kapcsolódva állatkerti látogatás szerepel. Ezenkívül az egyházközségekben olyan helytörténeti sétákat terveznek, amelyekkel az adott település bibliai vonatkozású utcáit, tereit, intézményeit, bibliai jeleneteket ábrázoló képzőművészeti alkotásait fedezhetik fel a résztvevők. A tervek között szerepelnek még olyan, főként fiatalok számára szervezett alkalmak is, amelyeken bibliai jeleneteket játszanak el, bibliai filmeket néznek meg, a Bibliához kapcsolódó ételeket készítenek. Mindezekről az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a www.bibliaeve2008.hu honlapról.

A program része például „Angyalok a Bibliában" címmel az az országos, bibliai témájú gyermekrajzverseny is, amelynek egyik koordi-
nálója Wolf Pál Péter gyirmóti plébános. Az atya érdeklődésünkre elmondta: fontos, hogy az emberek – a képes változatokon túllépve – a Szentírás eredeti szövegével, üzenetével ismerkedjenek meg.

A Biblia éve plakát.

– Bár a Biblia minden szava egyenértékű, az már egyénre szabott, hogy kit melyik meghívás szólít meg, kiben melyik evangéliumi részlet munkál tovább, melyik segít tájékozódni, hogy az életben ne tévedjen el – hangsúlyozta a gyirmóti plébános.

Medgyasszay László országgyűlési képviselő számára az egykori szülői intelmek mellett a Biblia az életét vezérlő iránytű. Erre akár pap őseinek öröksége is késztethetné a honatyát, de ő „magától" – a református bibliakalauz alapján – olvassa naponta a Könyvek Könyvét. – Az Újszövetség, a krisztusi tanítás a lelki épülést szolgálja, míg az Ószövetség bölcsességével a mindennapi élethez, a bölcs viselkedéshez ad számomra segítséget, tanácsokat.

Forrást és iránytűt jelent Giczy János soproni festőművésznek a Biblia. Az evangélikus alkotó érdeklődésünkre elmondta: a képzőművészet 2000 éve a Szentíráshoz kötődik, még akkor is, ha bizonyos történelmi korszakokban látszólag elszakad tőle. – Magam is minden képemmel azt keresem, azt szeretném megmutatni, hogy a teremtett embernek mi dolga a világban, hogyan kapcsolódik az isteni rendbe. Nekem a Biblia magát a festészetet jelenti, a morált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami jár, az jár

Győr-Moson-Sopron - A megyei országgyűlési képviselők egy kivétellel átlagosan 350–400 ezer… Tovább olvasom