Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

18–40 százalék lett a megtakarítás

Győr - A legutóbbi fűtési szezonban 13–33 ezer forintot takarítottak meg azoknak a lakásoknak a tulajdonosai, amelyeknek fűtési rendszerét tavaly a győri önkormányzat segítségével korszerűsítették.
Öt társasház 172 lakása újult meg tavaly annak a kezdeményezésnek köszönhetően, melynek segítségével fűtéskorszerűsítésen „estek át" az érintett épületek. Az Erfurti, Lepke, Szabolcska és Jereváni úti házakban önálló hőközpontot építettek ki, a lakásokban pedig a felszerelt költségelosztókkal lehetővé tették az egyedi mérést, így szabályozhatóvá és kiszámíthatóvá vált a fűtés a téli hónapokban. A korszerűsítés összesen több mint húszmillió forintba került.

Hogy megérte, azt már világosan látni, a 2007/2008-as fűtési szezon számai pontosan bizonyítják: 18–40 százalékos megtakarítást sikerült elérni a korszerűsítéssel. Ez azt jelenti, hogy sikerült elérni a megcélzott 30 százalékos költségcsökkenést.

Mindezt annak ellenére, hogy a tavalyi átlaghőmérséklet 2,1 fokkal volt alacsonyabb – 4,6 fok – a fűtési idényben, mint egy évvel korábban. Az eltérések az egyes társasházak között abból adódnak, hogy különböző műszaki állapotban vannak, attól függően, hogy az úgynevezett panelprogram keretében az elmúlt években milyen felújításokat – nyílászárócserét, szigeteléskorszerűsítést – végeztek rajtuk. Minél több épületszerkezeti felújítás történt rajtuk, annál hatékonyabb lett a fűtés megújítása is. Az alacsonyabb megtakarítást mutató épületeknél is terveznek egyébként további korszerűsítés(eke)t, így a következő fűtési szezonra várhatóan ott is eléri majd a megtakarítás mértéke a 30 százalékot.

A megtakarítás forintosítva 13–33 ezer forintot jelent egy szezonban a lakóknak, ami fedezi az erre az évre fizetendő hozzájárulásukat.

A családoknak a beruházás 1500 forint pluszköltséget jelent a fűtésszámlában, amit öt éven keresztül kell fizetniük. Talán nem meglepő, hogy az eredmények felmérésekor az is kiderült, az idősebb korosztály jobban figyel a fűtésre, tudatosabban él a lehetőségekkel, az egyedi szabályozással.

A fűtéskorszerűsítési program – amely nem azonos az állami panelprogrammal – idén is folytatódik, a győri önkormányzathoz július 31-ig lehet beadni a pályázatokat. Azok a panelházak pályázhatnak, amelyeken az elmúlt öt évben ablakcsere és/vagy homlokzati vagy végfalszigetelést végeztek.

A célra 2008-ban több mint 29 millió forint áll rendelkezésre, ezt az önkormányzat a Győri Hőszolgáltató Kft. által tavaly befizetett, 50 millió forintos közérdekű kötelezettségvállalásából állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr új jegyzője dr. Lipovits Szilárd

Győr - A város közgyűlése a várakozásoknak megfelelően dr. Lipovits Szilárdot választotta meg a… Tovább olvasom