Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

150 ezer forintos büntetés: visszautalják a feladóknak

Győr-Moson-Sopron - Tavaly októberben írtunk arról, hogy kétszázan – köztük megyénkbeliek – kaptak 150 ezer forintos büntetést azért, mert a balatonalmádi strandnál a nyáron tilosban (természetvédelmi területen) parkoltak. Most a rendőrség arról értesítette őket, hogy az eljárást megszüntették, a befizetett büntetést pedig visszautalják nekik.

Összesen harmincmillió forint közigazgatási bírságot szabtak ki a balatonalmádi rendőrök azokra az autósokra, akik nyáron a Wesselényi park fákkal övezett füves területén, tilosban parkoltak. Az ügy több Győr-Moson-Sopron megyei családot is érintett, többek között Lukácsékat...

Lukácsék ősz elején nyilatkoztak a Kisalföldnek. Tény: a győri család olyan helyen parkolt többtucatnyi autóssal együtt, ahol tábla hirdette, hogy behajtani tilos, mert természetvédelmi övezetnek minősül a terület.

Az érintettek tavaly ősszel azt panaszolták, hogy jelzést sem kaptak arról, hogy tilos helyen parkolnak, erről csak akkor értesültek, amikor megérkezett a 150 ezer forintos csekk az otthonukba. A tábla egyesek szerint nem volt jól látható, mások a büntetés mértékét kifogásolták (május 2. előtt legfeljebb pár tízezer forint volt a büntetés); illetve azt állították, hogy a kopottas, füves terület kicsit sem hasonlított természetvédelmi övezethez.

Lukácsék fellebbeztek a büntetés kiszabása ellen. Első körben azonban nem jártak sikerrel, észrevételeiket elutasította a rendőrség, így a család nem tehetett mást, mint hogy január 5-én befizette a 150 ezer forintot. Már elkönyvelték a „drága balatoni fürdőzés" árát, amikor február első napjaiban újabb levél érkezett az ügyben eljáró Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Képzelhetik Lukácsék arcát, amikor azt olvasták, hogy a rendőrség megszüntette a korábban ellenük  folytatott eljárást, s a befizetett büntetést visszautalják a számlájukra. „Csodák ezek szerint vannak" – mondja Lukács Lászlóné, de hamar kiderült, ennél prózaibb a magyarázat. 

Húsvét előtt: Előajándéknak is beillik a levél, amelyet Lukács Lászlóné mutat. A rendőrség ebben értesíti őket, hogy a büntetést visszavonja. Fotó: Bertleff András
Húsvét előtt: Előajándéknak is beillik a levél, amelyet Lukács Lászlóné mutat. A rendőrség ebben értesíti őket, hogy a büntetést visszavonja. Fotó: Bertleff András

 Csibrik Csaba alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály közigazgatási hatósági alosztályának vezetője a miértre azt válaszolta: „A közigazgatási törvény kimondja, hogy bármilyen eljárást visszavonhat a rendőrség, ha arról kiderül, hogy jogszabálysértő. Ez esetben kiderült, hogy a Wesselényi parkként ismert természetvédelmi területet meg lehet közelíteni egy olyan kis útról is, ahol nem figyelmeztet tábla a természetvédelmi övezetre és a tilos parkolásra.

A megbüntetett autósoknál nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy nem ezen az úton hajtottak be, ezért hosszas huzavona után úgy döntöttünk, hogy az eljárásokat megszüntetjük, a büntetéseket  visszafizetjük. Ezzel azt is szeretnénk demonstrálni az állampolgárok felé, hogy a rendőrség elismeri, ha téved, s helyre is állítja a hibáját" – magyarázta az alezredes.

Nem kis összegről, harmincmillió forintról van szó – arra a kérdésünkre, hogy  az összeg kieséséért, illetve a fölösleges büntetésért vonnak-e valakit felelősségre, Csibrik Csaba azt válaszolta: „A harmincmillió forint elkülönített összegként a központi költségvetésbe folyt be – majd most onnan ki –, tehát nem rendőrségi bevételként kezeltük. A balatonalmádi kollégáknak pedig, akik intézkedtek, felhívtuk a figyelmüket, hogy a jövőben körültekintőek legyenek ezen a területen; de olyan jogszabályokat nem sértettek, hogy ennél komolyabb figyelmeztetést vagy büntetést, akár fegyelmit kelljen kiróni rájuk" – tette még hozzá Csibrik Csaba.

A visszavont büntetőhatározat mind a kétszáz autósra vonatkozik, a többség valószínűleg már megkapta a rendőrkapitányság levelét. A befizetett összeget pedig egy hónapon belül utalják vissza nekik.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. szapy 2009. május 16. 13:40
  „Hello Mindenki!

  Az lenne a kérdésem hogy kapta-e már vissza valaki a 150ezer Ft-os befizetett büntetését, mert én még sajna nem??

  Üdv: SZapy”
 • 22. pampus 2009. március 14. 06:03
  „A KRESZ is azért van, hogy egyesek manipulálni tudják és teszik is! Közterületre ép úgy mint a közutakra rakatnak ki behajtani tilos táblákat, de jó pénzért adnak ki behajtási engedélyt! Lényeg a pénz bezsebeléses!
  Az ha visszaadják néha csak csoda e rendszerben.”
 • 21. miracle 2009. március 13. 18:33
  „A történet tanulsága:
  Kedves állampolgárok! A balatonalmádi strandnál nyugodtan lehet parkolni a zöldben, akár a mindkét irányból behajtani tilos tábla mellett beszabva is, hiszen nem büntetnek meg senkit. Erről most már egyeseknek papírja is van.
  Éljen...!”
 • 20. Túrabakancs 2009. március 13. 15:18
  „Scandalli!
  Tehát mi a tanulság az egészből? Aki a mai Magyarországon nem rámenős, nem áll ki az igazáért,
  netán nincsen megfelelő iskolája hogy ezáltal megvédje az igazát, azt eltapossák! Magyarul
  az szív, aki a szegényebb rétegből való, legalábbis nagyrészt így szokott lenni.”
 • 19. Scandalli 2009. március 13. 13:32
  „Ehhh........minket is megbüntettek,fellebbeztünk (6000 ft illetékbélyeg) majd elutasították.Pedig mi nem a füvön álltunk hanem a strandbüfé mögötti kavicsos területen.Mozgássérültet szállítottunk a strandra.Miután fellebbezésünket elutasították,felvettük a Balatonalmádi önkormányzattal a kapcsolatot,kikértük a helyrajzi okmányokat,hogy mi minősül ott természetvédelmi területnek.Majd írtunk a Fejér megyei rendőrségnek,hogy kérnénk a képeket amit az autónkról készítettek,mert bírósághoz fogunk fordulni.Ezután jött a válaszlevél,hogy megszüntetik az eljárást......
  A mi történetünk ennyi.:)”
 • 18. editke69 2009. március 13. 13:18
  „Lobbo!
  Veled nem lehet kommunikálni. Nem érted miről beszélek.”
 • 17. Lobbo71 2009. március 13. 12:51
  „Editke, olvasd el a kreszben, hol és hogyan szabad megállni.”
 • 16. editke69 2009. március 13. 11:54
  „Lobbo 71!
  A helyszínt valószínű csak fényképen láttad és vaktában vagdalkozol és írsz nagyon okosakat. Sajnos azok közé tartozom akiket megbüntettek.
  Nem vagyok egy vandál típus, nem szemetelek, nem parkolok virágágyásokba, nem töröm le a fák, növények ágait, igyekszem a szabályokat betartani. Ott és akkor nem láttunk tiltó táblát pedig a családból hármunknak van jogsija -és fejenként 3 pár szeme-. Egy hatalmas fenyőfákkal teli gondozatlan, szemetes, sóder rakásokkal teli helyre parkoltunk.Azt szeretném veled és bárkivel megértetni, hogy nem voltak minden irányból jól láthatóan kihelyezve tiltó táblák.
  Valyon mi változott, hogy idéntől már itt is szabadon lehet parkolni? A fenyők már nem mennek tönkre? Tavaly 20 méteresek voltak, idén pedig 20,5?

  Ezúton köszönöm azoknak akiknek érdeme van abban, hogy a bírság mégsem fizetendő.”
 • 15. Túrabakancs 2009. március 13. 11:30
  „Lobbo71!
  55-öt akartam írni, de nem is ez a lényeg, hanem az aránytalan büntetési tételeken, egyértelmű
  hogy a pénzbeszerzés a fő feladata a hatóságoknak, ezt be is vallotta a sajtónak az egyik rend-
  védelmi szerv alkalmazottja!
  A füves területek letaposása autóval Győrben viszont tényleg gond, őket én sem kímélném a
  büntetési tételek nagyságát illetően. Még bunkók is mikor rájuk szól az ember! Pedig sokszor
  van parkolóhely, csak lusták 20m-t gyalogolni.”
 • 14. Lobbo71 2009. március 13. 11:16
  „Amúgy:
  30 helyett 45 km/h -> 30.000 Ft.
  130 helyett 200 km/h -> 120.000 Ft.

  Viccország, mindenki csak pampog, ahelyett, hogy utánanézne...”
 • 13. Lobbo71 2009. március 13. 11:15
  „Túrabakancs, nézz körül tőlünk nyugatra, hogy néznek ki az út menti területek. Füvesek, városokban parkosítottak, virágok vannak rajta. Nálunk mi van? Por/sár, gödrök, pocsolyák, pusztulás, mert parkolónak használják. Pedig nálunk is tilos oda parkolni, csak épp nem szankcionálja senki. Most végre szankcionálták, erre visszavonják. Mikor lesz rend? Soha. Mutyiország.”
 • 12. Túrabakancs 2009. március 13. 10:43
  „Lobbo71!
  Te meg azt értsd meg, hogy nem magával a büntetésből kifolyólag volt nagy a felháborodás a meg-
  büntetettek és a lakosság részérő, hanem a büntetési tétel nagysága végett. Mert rá mertek
  hajtani a fűre 150.000.-.ft a bünti? Ennyi erővel le is lőhették volna őket nem?! Szerinted ará-
  nyos volt a szabálysértés mértéke a fizetendő összeggel? A gyorshajtásnál sem az a baj hogy magasak
  a bütetések, hanem a 30-as táblánál ha mész 45-el, akkor horror lesz a fizetség. Pedig nem mindegy
  hogy 130-helyett 200-al rohansz, vagy 45-el "cammogsz", mégis ugyanolyan a büntetési tétele a kettőnek.
  Viccország...”
 • 11. pampus 2009. március 13. 10:38
  „Amikor a bűnüldözés tátja a mafla pofáját, akkor a lakósságot úgy vágják meg, ahogy nekik tetszik! Először megtagadják a nyomozást bűncselekmény hiányában. mert csak pár száz forint az okozott kár/havonta! Így polgári perre javasolják az ügyet! Nem ismerik fel a hivatali visszaélést vagy nem is merik mert a Jogi Maffiózók és a tolvajok szövetkeztek a fosztogatásra. Polgári pert,ha a páciens úgy véletlenül megnyeri,mert volt becsületes bíró ,akkor fellebbez a Maffia egyik pribéke. És a másodfokú bíróságnak megfelel, ha hamis és valótlan adatokra is meg lehet változtatni az ítéletet! Mind ez természetesen nem, bűn az ügyészség szerint! Persze azóta sok víz elfolyt már a Dunán és a Tolvajok serénykedése miatt a lopások sorozata milliókra rúg! Még, hogy kimeri a polgár mondani a valóságot,lemeri írni a hasonszőrű bírónak! Hisz a tolvajlás kezdete már rég elévült!
  Különben meg hegy mer egy - két polgár a hivatali visszaélés fogalmát feszegetni a majd ad neki a fellebbviteli bíróság olyat,hogy azt meg emlegeti míg él! Tehát a károsult nyakába varjak a perköltséget és a tolvajok jogi képviseletének a díját is! Hiába a Tábla és a Legfelsőbb bíróság! Ők mossák a kezeiket! Mivel nincs olyan ügyvéd aki az Ő orruk alá nyomja e bűnszövetkezetet így úgy tesznek mintha ,nem is látták volna a bűnnel teli peranyagot! Így továbbra is fosztogathatja a tolvaj banda a polgárokat e rendszerben! immár bírói segédlettel.”
 • 10. Imcsi 2009. március 13. 10:28
  „Egy eljárás megszüntetése és visszavonása között van különbség! Itt már lezárt eljárásról van szó,tehát ezt visszavonták!”
 • 9. libellula1980 2009. március 13. 09:56
  „<moderálva>”
 • 8. tati 2009. március 13. 09:45
  „Üdv!
  LOBBO71!

  Valószínű,hogynem ismered a helyet...
  ez fotó a PANORÁMA DISCO előtti parkoló egy része.
  S ezt a parkolót 2 irányból tudod megközelíteni,csak éppen az egyik irányból a sorompó felől TILOS.
  A másik irányból,a stranbejárat felől meg semmi nem tilja meg.
  akkor miért kellene fizetni?????hogy a nagykasszából több néger-eszkimó kaphasson segélyt????
  A büntetés abszurd mértékéről nem is szólva!!!”
 • 7. Lobbo71 2009. március 13. 09:27
  „"Tény: a győri család olyan helyen parkolt többtucatnyi autóssal együtt, ahol tábla hirdette, hogy behajtani tilos, mert természetvédelmi övezetnek minősül a terület."

  Ennyi. Mi a kérdés? Ha ennyit nem képesek betartani és a rendőrség képtelen szankcionálni, akkor sosem lesz rend ebben a nyomorult országban.”
 • 6. tati 2009. március 13. 09:17
  „Üdv!
  jópár nyarat megértem,de még ilyet nem hallottam?
  Lehet,hogy egyszer rend lesz a fejekben?
  Engem is megmetszettek ott,de van már vagy 20 éve,10.000Ft-ra.
  A vasút mellett húzódó kis üzemi út akkor is ott volt....akkor most én is visszakapom a pénzem?????
  na,na,na lééégysziii”
 • 5. MTT 2009. március 13. 09:10
  „Kár, hogy kevés Csibrik Csabája van Magyarországnak”
 • 4. Becsület 2009. március 13. 08:56
  „Az országot szétlopják, rémes a többség megélhetése és nem mindenki hibáztatható a saját rossz helyzetéért! Vontak valakit is felelőségre? Azt gondolom, hogy ez esetben a 150.000FT büntetés nevetséges összeg!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar sajtó napjára emlékeztek

A magyar sajtó napjára emlékeztek csütörtökön Győrött a média képviselői. Először megkoszorúzták Rát… Tovább olvasom