Győr és környéke

2018.02.06. 07:40

A lakók vitatják a fametszéseket Győrben - fotók

Kismegyeri és adyvárosi Olvasónktól is kaptunk fotókat véleményes gallyazásról a napokban. Az érintett fák gyümölcsfák, a metszéseket közterületen végezték.

Szeghalmi Balázs

Kismegyeri cseresznyefa


"A házunk előtti cseresznyefát nagyon csúnyán metszették, a gallyazást pirkadatkor kezdték, rossz látási viszonyok között. A fa sebeit nem kezelték rögtön a gallyazás után. Ha előtte jelezték volna felénk, hogy gond van a cseresznyéssel, magam metszettem volna meg úgy, hogy a fa biztosan túlélje a beavatkozást. Több szempontból sem tartom szakszerűnek a metszést" - mondta kismegyeri Olvasónk. "Amikor anno ide költöztünk, dönthettünk, hogy magunk ültettünk-e fát a házunk előtti közterületre. A cseresznyefa nem zavarta a közlekedést a járdán" - tette hozzá.


"Minden télen megrendeljük vállalkozóinktól az utak, járdák, parkolók, kerékpárutak területére belógó fák metszését. A gallyazás során együttműködünk az E.ON-nal, így a légvezetékekhez közeli ágak eltávolítását is kérjük. Ügyelünk arra, hogy a metszés során csak a szükséges vágások kerüljenek sorra. Amikor lehetséges, a metszés előtt egyeztetünk a lakókkal" - kezdte Máthé-Tóth Péter. A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke hozzátette: a sebkezelést a metszés után pár nappal végzik el. Kismegyeri Olvasónk ezt megerősítette: a Summás utcában kezelték a fa sérüléseit.

 

Summás utca, Kismegyer

Summás utca, Kismegyer

Gallyazott eper- és szilvafa Adyvárosban


"A Földes Gábor utcában két gyümölcsfát teljesen legallyaztak. Az egyik eper-, a másik szilvafa volt. Nyáron gyümölcsöt csipegettek róluk a lakók, a kismadarak szívesen ültek az ágaikon. Ennek most vége, pedig a fák nem zavarták a házak hőszigetelését" - közölte adyvárosi Olvasónk. Az említett két fa metszését a Győr-Szol megbízásából hajtották végre.


"Alvállalkozóink épp ezen a területen dolgoztak, amikor az érintett fák szomszédságában élő lakók azzal fordultak hozzájuk, hogy az ablakaikhoz közel eső ágakat vágják le. A kérésnek a jóváhagyásunk után eleget tettek. A fák az épület szélétől egy méteres távolságban nőttek, a gallyazás célja az épület megóvása volt. A fák sebkezelését ilyen kisméretű vágási felületeken nem szokás alkalmazni" - válaszolta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs csoportvezetője.

 

Földes Gábor út, Adyváros

Földes Gábor út, Adyváros

Zöldebb világ


Sok győri lakóutcában ültetnek fákat a tulajdonosok, ami egészségesebbé teszi a környezetet, színesíti az utcaképet. Ezzel nincs gond, de azt mindenkinek figyelembe kell venni: a fa egyszer megnő. Ekkor problémát okozhat a közlekedésben, zavarhatja a légkábeleket. Az egyeztetés, a sebkezelés ugyanakkor jogos elvárás a lakóktól: ennyit megérdemelnek, ha egy zöldebb világért tettek.

Várják az észrevételeket


A győriek a metszésekkel kapcsolatos kéréseiket jelezhetik az "[email protected]" e-mail címen. Célszerű, ha a közös képviselők továbbítják a lakók álláspontját. Igaz, ahogy a cikkben olvasható, ez nem mindig egységes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!