Győr és környéke

2017.11.02. 08:30

Mutatunk két győri utcát, ahol gyakran a víz az úr - fotók

Bácsai Olvasónk évek óta gyűjti a felvételeket az úszó utcáról, ahol él. Küldött fotót tavaly februárból, idén márciusból, szeptemberből és a legutóbbi októberi felhőszakadások után is. Az áldatlan állapot megoldásért kiállt.

Szeghalmi Balázs

"A Kultúrház utcai helyzet évek óta tarthatatlan. Minden komolyabb esőzés után magasan áll a víz az utcánkban. Ilyenkor szinte nem tudunk gumicsizma nélkül kilépni a házból, ha száraz lábbal szeretnénk megúszni az esőt" - kezdte Závori Zoltán. "Jönnek az esőfelhők, a víz órákkal később is a lakóházak közelében marad. A napokban ebédidő után szakadt le az ég, az óriási víztócsa este 20 órakor még éktelenkedett az otthonunk előtt" - tette hozzá a bácsai férfi.


Bokáig ér a víz


A Külső Bácsai út közelében nem csak a Kultúrház utcában okoz gondot a csapadékvíz-elvezetés hiánya. "A közeli Votinszky utcában is napi problémát okoz az esővíz. Sokszor bokáig ér a víz. Magunktól korrekt megoldást nem találunk, mert akkor más telkekre folyna a víz. A lakók saját költségükre murvát rendeltek, hogy védjék házaikat a víztömegtől" - hallottuk Pingiczer Szabolcstól, aki a Votinszky utcában társasházak közös képviselője.


 

Eső után az egyik Votinszky utcai társasház.



A fő gond


"Tisztában vagyunk a Kultúrház és Votinszky utcai helyzettel esőzés után. Ezekben az utcákban a csapadékvíz-elvezetés nem épülhetett ki. A fő gondot az okozza, hogy a Külső Bácsai úton nincs olyan gerinchálózat, ahová a csapadékvizet vezetni tudnánk a kisebb lakóutcákból" - közölte Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő tájékoztatásért felelős mérnöke. Nehezíti az ügyet, hogy a Külső Bácsai út állami kezelésű, míg a Kultúrház és a Votinszky utca az önkormányzathoz tartozik.


Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy a Külső Bácsai út állami beruházásból történő aszfaltozása előtt elkészülhessen az esővizet vezető csatornarendszer. Erre jók az esélyek, így a megvalósulás esetén elhárulhat a műszaki akadály a lakóutcák vízelvezetése kapcsán. Másképpen fogalmazva: megteremtődhet az egyik alapfeltétel.

 

Kisebb uszoda a Kultúrház utcában.



A segítség


Erős felhőszakadáskor a több köbméternyi víz magáningatlanokat veszélyeztet. "Jelenleg egyet tudunk tenni: a bajba jutott utcákba szippantós autót küldünk a saját büdzsénkből. Győrben 4-5 olyan lakóutca akad - Bácsa mellett Győrszabadhegyen, Ménfőcsanakon és Szentivánon -, ahol szippantós kocsira van szükség az esővíz összegyűjtésére, elszállítására" - mondta Máthé-Tóth Péter.

Úszó utca Ménfőcsanakon


"A ménfőcsanaki Új élet utcában akad olyan társasház, ahol tönkre ment a kerítés a víztömegtől. Itt van, ahol már újra festették a pár éves kerítést, mert olyanná vált az álló víztől, mintha több évtizede építették volna" - mondta Pingiczer Szabolcs. Hozzátette: a Polgármesteri Hivatalból a Városfejlesztési Osztály munkatársai már jártak a helyszínen, az ügy folyamatban van.

 

Megérkezett a mentőcsapat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!