Győr és környéke

2017.11.27. 14:32

Letették a parkolóház alapkövét Győrben a Petőfi ifiház helyén - videó, fotók

Parkolóház épül Győrben a Teleki utca-Árpád út csomópontjában: hétfőn letették az épület alapkövét.

kisalfold.hu

200 autó mellett a Győri Balett is helyet kap az Árpád parkolóházban Kétszáz forint lesz a parkolás Hatszintes, többfunkciós, zöldtetős parkolóház alapkövét tették le tegnap; a munkák már a jövő héten elkezdődnek, a beruházás 1,7 milliárd forintba kerül, jelentős részét az unió állja. Összeszedtünk minden fontos tudnivalót Győr negyedik, épülő parkolóházáról.

Letették a parkolóház alapkövét Győrben a Petőfi ifiház helyén

 

 

„A parkolási problémák felszámolása, a kerékpárutak továbbfejlesztése és a kultúra támogatása Győr iránymutató fejlesztései" – mondta tegnap [namelink name="Borkai Zsolt"].


A volt Petőfi Sándor Művelődési Ház helyén épülő parkolóház több funkciót is betölt majd, a győri polgármester a konkrét beruházás kapcsán ezért beszélhetett egyszerre mindhárom célról. Tegnap még a füvön, egy sátorban tartották a sajtótájékoztatót és az alapkőletételt, tizenhárom hónap múlva a tervek szerint már az elkészült parkolóházban ünneplik a munka befejezését. A politika mellett a szakmai oldalt a parkolóház leendő üzemeltetője, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója, Sági Géza képviselte. A részletekről elmondta, hogy 200 férőhelyes lesz a parkolóház, a hat szintből négy lesz felszín fölötti, a tető pedig olyan „zöld tető" lesz, amelynél „intenzív növénytelepítéssel" terveznek. Az uniós támogatással épülő parkoló 1,7 milliárd forintba kerül, Győr az önrészt biztosította a beruházáshoz. Bő egy év múlva 1276 négyzetméternyi területet biztosítanak az autóknak, illetve a belvárosban mindennaposnak számító parkolási problémák mérséklésére.


A tájékoztató után kérdésünkre Sági Géza azt is elmondta, hogy épp az uniós támogatás miatt rentábilis működtetést kell biztosítani, ehhez pedig 200 forintos óradíjjal terveznek. Ez jóval olcsóbb, mint az utcai parkolás díja a Belváros centrális övezetében, de ezzel az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Dunakapu téri mélygarázs (amely sorban a harmadik Győrben, s ezt követi az Árpád parkolóház) példáját az ötvenforintos tarifával nem követik. A parkolóházban 223 négyzetméternyi helyet kap a Győri Balett is, próbatermet építenek számukra, amely végre XXI. századi körülményeket teremt a táncosoknak. Jelenleg a színházban nincs légkondicionált próbatermük, illetve két olyan helyiség, ahol egyszerre próbálhatnának, most majd lesz.


Ráadásul úgy tervezik meg a balett-termet, hogy kintről látható, vagyis nyilvános lesz, ahogy a táncosok próbálnak, illetve egy darab megszületik. Erről már Kiss János, a Győri Balett igazgatója beszélt. A beruházás kivitelezője a WHB és az Euro Generál konzorciuma. Már a jövő héten elkezdik a földmunkákat, egyelőre kétméteres kutatógödröket ásnak, hogy felmérjék az alapozás határait. Olyan technológiával dolgoznak, amely lehetővé teszi télen is a munkákat, így a környékbelieknek készülniük kell egy ilyen munkával járó zajhatásra. Amikor azonban elkészül az épület, a belvárosi parkolási gondok is enyhülhetnek – ezzel számol legalábbis a városvezetés, de az is kimondatott, hogy négynél több parkolóházra van szüksége a városnak.


Mi került a kapszulába?

A parkolóház helyén állt a Petőfi művelődési ház, amelynek lebontásakor is megtalálták az évtizedekkel ezelőtt letett időkapszulát. A most bebetonozott kapszula még jó ideig a földben marad, de azért emlékezzünk, mi került bele: a város és a kivitelező cégek zászlója, a tervrajzok és egy újság.


Még több ifiház


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!