Győr és környéke

2016.12.01. 13:45

Ez is kiderült: 200 férőhelyes parkolóház épül az Ifiház helyén Győrben, itt próbál majd a balett is

Több szintes lesz a parkolóház. Megváltoztatják a forgalmi rendet a Teleki utca-Árpád út csomópontban. Gondoltak a bringásokra is. 2018 június 30-ára készül el minden, 2 milliárd forintból.

200 férőhelyes parkolóház épül Győrben a Teleki utca–Árpád út csomópontjában, miközben bővülnek a kerékpárutak és a kerékpáros szolgáltatások a városközpontban. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektben a belvárosi zárt gyalogos zónát is bővítik.


„Ez a projekt a Belváros még élhetőbbé tételét szolgálja. A parkolási kapacitás bővítése elengedhetetlen városunk legfrekventáltabb területén, ezt korábban a belvárosi kereskedők is kifejezetten kérték a várostól" – fogalmazott [namelink name="Borkai Zsolt"] polgármester.


„A célunk, hogy a gyalogos zónát még inkább védjük, de ezzel párhuzamosan ki kell szolgálni azokat, akik a központba érkeznek, hiszen itt működik számos kulturális létesítmény, sokan hivatalos ügyet intézni jönnek, mások belvárosi üzletekbe látogatnak, sétálnak, vagy az itt zajló fesztiválokon, mint ahogy most, az adventi programokon vesznek részt. A program egyszerre igyekszik szolgálni a parkolási kapacitás bővítését és az autósok elől elzárt zóna fejlesztését."


 



[namelink name="Fekete Dávid"] alpolgármester hozzáfűzte, a cél, hogy javítsák a közlekedési körülményeket, hiszen nap mint nap tapasztalhatjuk, ahogy a helyet keresők köröznek a Belvárosban. „Ma már a Jókai úti parkolóház és a Dunakapu téri mélygarázs is népszerű, de további kapacitásokra van szükség, a felesleges és környezetszennyező körök elkerülése, valamint az itt lakók könnyebb megállása érdekében."


Kiemelte, a parkolóház kialakításában is figyelembe veszi majd a környéken lakók komfortigényét. A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című projekt legfőbb elemei között szerepel az új parkolóház kialakítása a Teleki utca–Árpádút csomópontban, a Teleki–Árpád csomópont átalakítása, GyőrBike állomás és fedett kerékpártároló telepítése az új parkolóházhoz, belvárosi kerékpáros létesítmények kialakítása 4,9 km hosszon, valamint a gyalogos zóna bővítése.


Új parkolóház a Belvárosban


Az Árpád út és a Teleki László utca sarkán épülő létesítmény fő funkcióját tekintve egy 200 férőhelyet tartalmazó nyitott gépjármű tároló. Az épület emellett helyet biztosít a Győri Balett új próbatermének, melynek kialakítási

költségeit az önkormányzat önerőből finanszírozza.


A parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról  adott lesz a behajtási lehetőség a földszinten, viszont csak egy kijárata nyílik az Árpád utca felé, kétirányú kihajtási lehetőséggel.


A házban a tervek szerint gépjárművek tárolására pince plusz öt szinten lesz lehetőség fél szint eltolásos szerkesztéssel. Gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet majd az épületet megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. A használatot foglaltság jelző rendszer segíti, az alsó szinten elektromos autók töltését szolgáló egységet is terveznek.


A forgalom megfelelő elvezetése érdekében átalakítják a Teleki utca–Árpád út csomópontot is. Tervezik az Aradi vértanúk úti, Virágpiaci (közösségi közlekedési), valamint a Baross Gábor utcai megfelelő fizikai zárások kialakítását (az Árpád úttól az Arany János utcáig) is.


Itt jelenleg is találhatók ugyan zárások, de a beléptető kapukkal zárható csak ki a jogosulatlan behajtás. A  lezárt területeken a közösségi közlekedés és az ott élők gépjárművel való belépése, valamint az érintett üzletek kiszolgálása lesz megengedett, így itt a gyalogos és kerékpáros forgalom is nagyobb biztonsággal zajlik majd.


Kerékpáros fejlesztések


A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást is telepítenek 15 dokkolóval, lehetővé téve a közlekedési mód váltását a gépkocsival a Belvárosba érkezők számára.


A parkolóház mellett fedett kerékpártárolót is kialakítanak, így a belvárosba kerékpárral érkezők, de a  sétálóutcákba útjukat gyalogosan folytatók is biztonságban tudhatják járműveiket.


A projekt keretében számos kerékpáros közlekedésfejlesztést szolgáló intézkedés is megvalósul. Kialakítják azokat a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket, kerékpáros nyomokat és kerékpársávokat, kerékpáros csomóponti átalakításokat, amelyek a biztonságos és balesetmentes kerékpáros közlekedést szolgálják a Belvárosban.


Az egyik ilyen fejlesztés a Gárdonyi G. u.–Pálffy u.-Teleki L. u.–Bajcsy Zs. u. kerékpáros nyomvonal hiányzó szakaszainak kialakítása. A fejlesztést a jelenlegi forgalmi rend figyelembe vételével, annak kisebb átalakításával valósítják meg. Önálló nyomvonalon jön létre egy egyirányú kerékpárút a meglévő Pálffy–Gárdonyi utcai körforgalmú csomóponttól a Lukács S. utcán át a Dunakapu térig. A harmadik fontos fejlesztés a Czuczor G. u.–Árpád u.–Aradi vértanuk útja–Virágpiac–Zechmeister utca–Benczúr u.-Újlak u. kerékpáros nyomvonal kialakítása, az utolsó pedig elsősorban turisztikai jellegű, célja az Euro Velo 6 nyomvonal hiányzó belvárosi szakaszának létesítése a Móricz Zs. rakparttól a Buda utcáig.

A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című „TOP-6.4.1-15-GY1-2016-00001" azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 2.000.000.000 forint, támogatási intenzitása 100 százalékos.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018. június 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!