Győr és környéke

2016.04.07. 02:10

Tavaly 17 családot lakoltattak ki Győrben

Ha az önkormányzati tulajdonú győri bérlakásokban élők elmaradnak a lakbérrel, 60 napjuk van a tartozás rendezésére. A "második eséllyel" a bérlők több mint fele él. A bérlők 97 millió forint összegű lakbérrel tartoznak a Győr-Szol-nak.

Szeghalmi Balázs


A bérlakások állandó témát adnak a győri közgyűléseken. Az ellenzék többnyire kevésnek tartja a bérlakások számát és újabbak építését sürgeti. Győrben jelenleg több mint 4000 bérlakás kezelését végzi a Győr-Szol. A kisalföldi megyeszékhely ezzel a számmal a magyar nagyvárosok között az élen jár.

A több ezer városi bérlakás felszereltsége különböző, ennek megfelelően eltérő bérleti díjat fizetnek a lakók. Tavaly ősszel a győri közgyűlés közel öt százalékkal emelte a bérlakások lakbérét. Plusz idén májustól az energetikailag korszerűsített lakások utáni díj szintén tovább növekszik.

59 bérlő sikerrel rendezte tartozását

Egy régóta érvényben lévő helyi rendelet bizonyos fokú "védőernyőt" biztosít a lakbérrel elmaradt lakók részére. A rendelet szerint 60 napos türelmi idő áll a be nem fizetett csekkek feladására. Kíváncsiak voltunk, hányan tudnak élni a második eséllyel Győrben.

"Tavaly 59 bérlő rendezte 60 napon belül tartozását, így a bérleti jogviszonyuk helyreállt. 54 bérlő esetében kénytelenek voltunk felmondással megszüntetni a lakásbérleti szerződést tartozás miatt" - kezdte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere. A bérlakásokban élők jelenleg 97 millió forint összegű lakbérrel tartoznak a Győr-Szol-nak.

Akiknek menniük kellett, többnyire nem a pénz állt a háttérben

"Tavaly 17 családot lakoltattunk ki bérlakásból. Többségüknek lejárt a bérleti szerződése és lakó nem hagyta el az ingatlant önként. Kilakoltatás mindössze négy alkalommal történt az elmaradt lakbérek miatt. A kilakoltatás több esztendőre visszamenőleg évente húsz esetben fordul elő. Ez a szám várhatóan idén sem fog érdemben változni" - tudtuk meg Ozsvárt Tamástól. Az önkormányzati tulajdonú győri bérlakások négy százalékába költözött új bérlő az utóbbi egy évben, a lakók gyakori cserélődése nem jellemző.

"Ez évente 140-174 közötti új bérlőt jelent. A lakók kijelöléséről, a bérleti jogviszonnyal kapcsolatos kérdésekről a polgármesteri hivatal illetékes főosztálya dönt, a Győr-Szol Zrt. feladata az ingatlanok kezelése, felújítása, karbantartása" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!