Győr és környéke

2014.06.08. 18:53

Ülést tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Tervezés-koordinációs Testület

Győrött, a megyei önkormányzati hivatalban tartotta soron következő ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Tervezés-koordinációs Testület (MTT).

kisalfold.hu


Az MTT-t - a megyei területfejlesztési programozás koordinációjának biztosítása érdekében - a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés hozta létre 2013 őszén. E testület dönt egyes megyei szintű területfejlesztési tervezési dokumentumok időközi és végső változatainak szakmai elfogadásáról és megyei közgyűlés elé terjesztéséről.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés következő, 2014. június 13-i ülésének napirendjén szerepel a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Program elfogadása c. előterjesztés, ennek megfelelően vált szükségessé, hogy a közgyűlési döntést megelőzően az MTT, mint szakmai "szűrő" is megtárgyalja és elfogadja a témát.



 
A megyei testület tagjai mai ülésükön tehát megtárgyalták a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Programot, áttekintették annak törzsanyagát (szöveges rész) és a mellékleteit képező összefoglaló táblázatokat, így a TOP-hoz kapcsolódó részdokumentumokat (megyei gazdaságfejlesztési részprogram, illetve járási fejlesztési részprogramok), valamint az ágazati OP-okhoz és egyéb uniós fejlesztési forrásokhoz érkezett projektjavaslatokat.

Az ülésen elhangzott, hogy a TOP-on belül - a kormányhatározatban rögzített forráselosztási szabályok alapján - Győr-Moson-Sopron megye összességében 63 milliárd forrással számolhat a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban.

Ebből a megyei önkormányzati keret 16,8 milliárd Ft, Győr Megyei Jogú Város 20,3 milliárd, Sopron 10,2 milliárd forinttal tervezhet, a megyei várostérségeknek(járásoknak) jutó keret 15,7 milliárd forint.

A források felhasználása hat fő területet érint, így térségi gazdaságfejlesztés a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében; alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés kiemelten városi területeken; vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés; a helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése és társadalmi együttműködés segítése; közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések; megyei és helyi emberi erőforrás fejlesztések, foglalkoztatás-ösztönzés és társadalmi együttműködés;

Az MTT az elkészült anyagokat megismerte, megtárgyalta és egyhangú szavazattal javasolja annak megyei közgyűlés elé vitelét és elfogadását.

A megyei területfejlesztési program megyei közgyűlés általi elfogadásával természetesen a megyei tervezési munka nem ér véget: a következő időszakban a TOP-hoz illeszkedő megyei területfejlesztési részdokumentum továbbfejlesztésére (projektfejlesztés), illetve ezzel párhuzamosan az uniós forrásból támogatandó megyei projektötletek gyűjtésére kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!