Győr és környéke

2014.05.13. 16:15

Balogh József vs. Németh Zoltán: vita az áthelyezett győri szoborpárról

Győrben a Dunakapu tér átalakítása során áthelyezték az 1998-ban felállított Pálffy-Schwarzenberg szoborpárt - most épp emiatt áll a bál.

kisalfold.hu



Balogh József közleménye:

Határozottan cáfolom Németh Zoltán állítását, miszerint nekem a művész úr 1998-ban már állítólag jelezte volna, hogy a szobor elhelyezése neki nem tetszik. Ez egyszerűen nem igaz, mivel a szoborelhelyezési bejáráson én nem vettem részt, ott dr. Bakó Ferenc alpolgármester volt jelen. Ő határozottan állítja, hogy a művész úr az elhelyezést nem kifogásolta. A szobrász úrral közvetlenül az átadás előtt találkoztam csak, és akkor pénzügyi reklamációkon kívül mást nem tett szóvá. Kérem Németh Zoltán urat, hogy a személyemet érintő valótlan állításoktól tartózkodjék. Egyébként pedig türelmesen várom, hogy még mi minden kerül a jelenleg üres posztamensre elhelyezésre. Örülök annak, hogy még időben szóltam.

Kedden írtuk:



18.02 - Reakció Balogh József közleményére

"A szombati Kisalföld részletesen számolt be Pálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf szobrának gondos áthelyezéséről, amelyet maga a művész Veres Gyula Alpár vezényelt le. A művész úr örömének adott hangot az áthelyezés kapcsán, hiszen már a korábbi polgármesternek, Balogh Józsefnek is jelezte a szobor felállítása idején, hogy a várfalhoz túl közel nem érvényesülhetnek megfelelőképpen az alakok.

A Dunakapu tér felújítása azonban lehetővé tette, hogy a szobor a művésznek is tetsző helyre kerüljön, Veres Gyula Alpár ezért maga is támogatta a szobor méltóbb környezetbe való helyezését. Az új helyszínnek örül, míg a műveleteket maga koordinálta, hiszen a város – az iránta való tisztelet és a szakmaiság érvényesülése végett – őt bízta meg a szobor áthelyezéséhez kapcsolódó mindennemű feladat felügyeletével és az új talapzat elkészítésével.

Balogh úr egyébként el is siette a közlemény kiadását, ugyanis a szobor és környezete még munkaterület, a szobor talapzatra emelésével még nem fejeződött be a munka, például a terep- és térrendezés, valamint a díszvilágítás kiépítése még hátra van. Természetesen visszakerül a két hős hadvezér nevét hirdető felirat is, valamint az adományozó Győri Keksz Kft. táblája is, amit az alkotó a mű részének tekint.

Érthetetlen ezért, hogy Balogh József korábbi polgármester miért érezte a késztetést, hogy szembeszálljon a művész akaratával, ragaszkodva a korábban általa elképzeltekhez. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata azonban továbbra is a szakmai és művészi érvek figyelembevételét tartja elsődlegesnek.

Kérjük ezért a nyugalmazott Polgármester urat, hogy ha nyilvánvaló, hogy valamiből jobbat is ki lehet hozni, akkor ne ragaszkodjon a múlthoz és a politikát háttérbe szorítva fogadja el, hogy a fejlődés olykor változásokkal is járhat."

Németh Zoltán, a Dunakapu tér beruházás koordinátora

14.11 - Balogh József közleménye

"Győrött a Dunakapu tér helyi vitáktól kísért nagyszabású átalakítása során áthelyezésre került az 1998-ban felállított Pálffy-Schwarzenberg szoborpár, mely a város 400 évvel ezelőtti, törököktől történt visszafoglalásának emlékműve. Akkoriban az alkotás a Duna-bástya kiszögellésére került elhelyezésre, az alkotó művész helyeslő egyetértésével. Erre a helyre - miért, miért sem - vissza nem kerülhetett. Az akkor helyeslést nyilvánító szobrász most is helyeselt.

Igaz, hogy most nem kell felnézni a szoborpárra, hanem csak lenézni rá egy közlekedési mélyedésben. A nálamnál tájékozottabbak tudomása szerint a jelenlegi helyszín az 1500-as évek végén, a Vár alján szemétgyűjtő hely volt. Akkor nyilván dombként magasodhatott, de mára már az enyészet munkája nyomán lesüllyedt a mostani szintre.

De nem csak ez a tiszteletlenség ebben az ügyben. A szoborpár felállításakor felmerült költségek többségét az akkor a United Bisquits Csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. finanszírozta. Az erről úriemberek módjára szóban megkötött, majd levélben megerősített megállapodást Halbritter Mátyás elnök és az akkori polgármester hozta létre. A megállapodás tartalmazta azt is, hogy a szobor talpazatán az adományozó cég neve is feltüntetésre kerül. Ez a régi posztamensen meg is jelent. Most pedig e tájékoztatást teljes egészében elhagyták. Kénytelen vagyok ezt is méltánytalanságnak vagy egyszerűen tiszteletlenségnek minősíteni.

Nem kis tiszteletlenség az is, hogy az új posztamensen már nincs feltüntetve, hogy kiket és miért ábrázol. A győri lokálpatrióták ezt biztosan tudják, de kérem, akik Győrbe látogatnak, találgathatják, ugyan kiért, miért állíthatták ezt az emlékművet? Ha csak nem gondolnak arra, hogy valamilyen vidám történelmi karnevál itt felejtett alakjai. E két hős hadvezér ennél többet érdemel.

Végül szabadjon megjegyeznem, hogy jelen levelemmel pontosabb információkat szeretnék nyújtani az újabban több elismerést érdemlő két kiváló generálisról, valamint azokról, akik 400 év után anyagi áldozatot hozva, példamutató módon gondoskodtak arról, hogy jelentős történelmi tettek ne tűnjenek el a feledés homályában. Az esetleges jogi következményekről nem is beszélve. Valamint azért, hogy felhívjam az illetékesek szíves figyelmét arra, hogy Európától csak annyi tiszteletet igényeljünk, amennyit mi magunk elődeinknek és jótevőinknek megadunk" - írta közleményében Balogh József, nyugalmazott polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!