Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Vizsgálóbizottság cukorgyárügyben

Ivanics Ferenc felsorolta az iparág leépülésében érintett szereplőket, ezek a termelők, a tulajdonosok, az alkalmazottak és az önkormányzatok.

A magyarországi cukorgyárak privatizációját, valamint az ország cukorrépa-termeléshez kapcsolódó európai uniós kvótájának csökkentését vizsgálná az erről szóló vizsgálóbizottság - mondta előterjesztői expozéjában Font Sándor (Fidesz) kedden késő este a parlamentben.

A cukorgyárak privatizációját feltáró eseti bizottság felállításáról
A fideszes Font Sándor a privatizációk kapcsán azt tekintené át, hogy a szerződések milyen ellenőrzési jogot adtak az államnak és az végrehajtotta-e azt. Azt is vizsgálná, milyen indokkal döntöttek a külföldi tulajdonosok a gyárak bezárása mellett.

A képviselő elmondta: a rendszerváltáskor még 600 ezer tonnányi éves hazai cukorrépa-termelés az európai uniós csatlakozásunkkor 400 ezer tonnára csökkent, ám még ez is fedezte a 300 ezer tonnás hazai szükségletet. Az unió agrárbiztosának kezdeményezésére azonban a Gráf József által vezetett mezőgazdasági tárca az előző kormány alatt a termelési kvótánk 75 százalékáról lemondott, holott a tagállamok döntő többsége ellent tudott állni a közösségi kezdeményezésnek.

Hozzátette: a korábban olcsó alapanyagot biztosító Brazília idő közben a megtermelt cukornádja egy részét bioetanol-gyártásra állította át, így Európában és különösen Magyarországon hiány alakult ki a cukorból. Font Sándor szerint az is kérdéses: Magyarországon miért kerül csaknem kétszer annyiba a brazil alapanyag, mint más országokban? Szavai szerint ez felveti a kartellezés gyanúját.

Frakciótársa, Ivanics Ferenc az előterjesztői expozé folytatásában a kvótacsökkentéssel kapcsolatban azt mondta: senki nem tudja, hol és mikor született meg a döntés, amely alapjaiban rengette meg a korábbi sikerágazatot. A képviselő felsorolta az iparág leépülésében érintett szereplőket, ezek a termelők, a tulajdonosok, az alkalmazottak és az önkormányzatok, valamint az Európai Unió, a kormány, az ország és a lakosság.

Mint mondta, különösen a lakosság sínyli meg a magas cukorárakat, de a többi között az önkormányzatokat is hátrányosan érintették a gyárbezárások, mert jelentős iparűzési adóbevételtől estek el.

Ángyán József vidékfejlesztési miniszter a kormány támogatásáról biztosította a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatot.

Kupcsok Lajos (Fidesz) egyebek mellett azt hangsúlyozta, a bizottságnak ki kell derítenie, mit nyert, illetve mit vesztett az ország a cukorgyárak privatizációjával.

Ficsor Ádám (MSZP) felszólalásában úgy foglalt állást, hogy a korábbi szocialista kabinetek egyetlen olyan stratégiai hibát sem követtel el, amelyek a mai magas cukorárak okai lehetnének. Mint mondta, a cukorkvótákat nem az akkori kormány, hanem a gyárak és az üzemek ajánlhatták fel. Varga Géza (Jobbik) azt közölte, pártja a többi párthoz hasonlóan támogatja a vizsgálóbizottság felállítását, mivel a Jobbik - mint mondta - érdekelt az elmúlt húsz év visszásságai utáni elszámoltatásban.

Szabó Rebeka (LMP) úgy fogalmazott, egyetértenek a vizsgálat céljaival, de szeretnék, ha ez nem "boszorkányüldözés", hanem az egész élelmiszerágazat számára szolgáló kiútkeresés legyen.
Font Sándor zárszavában megjegyezte: egy paritásos bizottság felállítására tettek javaslatot, vagyis a testületben egyenlő létszámban képviseltethetik magukat a kormánypárti és az ellenzéki képviselők.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2011. május 26. 12:25
  „Nagyon helyénvaló a meglátásod "kishektor" ! Csak az a gond , hogy akiknek a kézébe került a hatalom nem tud vele mit kezdeni. A bűnös spekulánsok meg élik a világukat!”
 • 6. kishektor 2011. május 25. 21:29
  „gjozsi88 !
  Nem kívántam Ivanics Úr érdemeit méltatni, de igaztalan úgy fogalmazni mintha Ő lenne a felelőse a jól működő gyárak szétvereséért. Abban az időszakban ellenzéki képviselőként igenis mindent megtett annak érdekében, hogy elkerüljük a katasztrófát, de a lehetőségeiből erre futotta, hogy miért csak ennyire ? hát annak többekközt az is az oka, hogy a tüntetéseken kevesen voltunk !!! Tőled is megkérdezem Te ott voltál ?
  A piacgazdasággal kapcsolatos okfejtésed már idejét multa, lejárt az ideje eme eszme képviselőinek, tévedésbe éltek s tévedésbe tartották a fél világot ! Ma már más szelek lengedeznek! Más szempontokat is figyelembe kell venni , nem elég csupán az előállítási költségekkel kalkulálni, ma már ennél sokkal lényegesebb dolgokkal is számolni kell !!! A néphülyítés az volt amikor azt mondták, hogy dél afrikában olcsobb a szén, zájuk be a szénbányákat,
  hogy nem kell 10 millió sertés, elég a 3 millió , nem kell a növényolaj gyár mert európában olcsobban lehet előállítani
  az étolajat , nem kell a cukorgyár mert braziliában olcsóbb a cukor stb, stb . Elhitették velünk s odajutottunk,hogy kitudja milyen származásu húst eszünk, olajat fogyasztunk, cukrot veszünk stb. miközben üresen álló disznó óllak mentek tönkre emberek maradtak munka nélkül , pénz nélkül ! A megélhetésünk került veszélybe !!! Munkanélkül maradtunk !!!!!! de nagyon jól kiszámították, hogy az import az olcsóbb !!!
  Ha minden értékteremtő munkát más végez el helyettünk akkor nekünk végünk !!!”
 • 5. janika 2011. május 25. 21:13
  „Igen 3. sokszor voltam a Kapuvári Húsüzembe. Természetesen nem a levegőből szedem az információim. Még a zsebre tett kezű "főnököt" is észrevettem, amikor sétált a dolgozó munkások közt.
  "gjozsi" pedig sosem fogja föl, hogy a hazai termelés sokkal olcsóbb mint, ha, azt külföldről a maffia árazással hozatjuk be.”
 • 4. gjozsi88 2011. május 25. 18:35
  „kishektor!
  Ivancsics úrtól a tüntetésen részvétel roppant kevés!
  Most beült egy vizsgáló bizottságba, mely többlet jövedelmet juttat számára, mert a bizottságosdi jó pénzkereseti lehetőség ....és majd elmondják a semmit hónapokon át!
  Egyébbként ideje lenne végre a néphülyítés helyett kiszámolni, hogy mennyiért lehet ma nálunk előállítani 1 kg cukrot, azaz megéri-e beruházni, mert olcsóbb lesz, mint az import!
  eddig még senki nem jutott el.....pedig a piacgazdaság ALAPJA az erőviszonyok felmérése.....minden ezután következik a megvalósításig!”
 • 3. kishektor 2011. május 25. 17:57
  „2.janika ! Óriási ismerethiányban szenvedsz !!! /finoman fogalmazva /
  Ivanics Úr igenis észrevette a jól működő üzemek szétverését s többekközött részt vett a Kapuvári Húsgyár
  szétverése ellen tiltakozó dolgozók megmozdulásán is. Te, janika ! Ott voltál ???”
 • 2. janika 2011. május 25. 12:55
  „Amióta képviselő azóta verték szét a jól működő üzemeket gyárakat! Persze azt nem vette észre, de a kastélyokat és a hasonló felesleges dolgok mellett kardoskodott a milliárdos költségráfordításokért!”
 • 1. enesei 2011. május 25. 09:16
  „No, talán eljött Ivanics ideje is. Kiléphet a szürkeségből a rivaldafénybe. Az eredményt meg majd meglátjuk. (Hány éve is képviselő?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól

- Ez több volt, mint vásárlás. Egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - mondta a miniszterelnök. Tovább olvasom