Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Vasárnap zárva, zárva, zárva - Szombati roham?

Egyes vélemények szerint tízezrek veszítik el a munkájukat, a többieknek pedig azzal kell szembenézniük, hogy hét közben többet dolgoznak.


 

Fidesz: az új törvény a kiskereskedőknek kedvez

A kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben - így reagált a Fidesz szombaton az MTI-nek az MSZP és a DK a boltok vasárnapi zárva tartásáról tartott sajtótájékoztatóira. A Fidesz közleményében kiemelte: az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést és vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál, mindemellett hozzájárul a vendéglátóipar, a turisztikai, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővüléséhez. A nagyobbik kormánypárt szerint "ha a baloldalon múlik, a boltok nemcsak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót". A sorozatos plázaépítésekkel tönkretették a kisboltokat és a magyar kiskereskedőket - tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarország gazdaságilag egyre erősödik, 23 éves csúcson a foglalkoztatás, és "uniós szinten nálunk az egyik legélénkebb a kiskereskedelmi forgalom". Az ország elég erős a vasárnapi pihenőnap bevezetéséhez és a munkavállalók jogainak erősebb védelméhez - írta közleményében a Fidesz. Tóbiás József MSZP elnök-frakcióvezető sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad "vásárnap" megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett a dolgozók, a vásárlók és a vállalkozók is rosszabbul járnak azzal, hogy vasárnap nem nyithatnak ki a boltok.

DK: a vásárlók, a dolgozók és a vállalkozók is rosszul járnak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a dolgozók, a vásárlók és a vállalkozók is rosszabbul járnak azzal, hogy vasárnap nem nyithatnak ki a boltok. Varju László, a párt alelnöke szombaton Újpesten - egy nappal a 2. számú egyéni választókerületben tartandó időközi önkormányzati képviselő-választás előtt - arról is beszélt sajtótájékoztatóján: a kormány nem hagyja, hogy az emberek azt tegyék, amit szeretnének. Az ellenzéki politikus szerint ebben benne van "az a disznóság" is, hogy a kabinet pontosan tudta, milyen következményei vannak a vasárnapi zárva tartásnak - utalt azokra a hírekre, amelyek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban rendelt hatástanulmányt a témában.

Tízezrek veszítik el a munkájukat, a többieknek pedig azzal kell szembenézniük, hogy hét közben többet dolgoznak, de kevesebbet keresnek - hangoztatta a független országgyűlési képviselő. Varju László véleménye szerint a kormány azért hozta meg ezt a döntést, mert ezzel szerette volna elterelni a figyelmet fontosabb ügyekről. Hozzátette, eközben kiderült, hogy a "kormányközeli kereskedelmi hálózatnak" több mint ötszáz olyan boltja van, amely vasárnap is nyitva lehet. Azt is megjegyezte, hogy a terézvárosi plébánia honlapja szerint ott vasárnap olcsó cipőket lehet vásárolni.

"Döntsék el, hogy mit akarnak, a templomokban árusítani, vagy a cipőboltokban gyóntatni" - fogalmazott. Lehet, hogy a boltok zárva lesznek vasárnap, de a szavazófülkék nyitva - tért át egy másik témára Varju László, aki azt kérte, hogy minél többen támogassák a IV. kerületi időközi önkormányzati választáson Barrel Zoltánt, az MSZP és a DK közös jelöltjét.

Vasárnapi pihenőnap - Az MSZP legkésőbb 2018-tól újra nyitva tartaná a boltokat

Kormányra kerülve az MSZP újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap - erről a párt elnök-frakcióvezetője beszélt szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad "vásárnap" megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása - közölte Tóbiás József, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen. Kitért arra is: ha a vasárnapi zárva tartásról készült hatástanulmány, akkor a kormány ismerte a következményeket, de azokról cinikus módon hallgatott, ha nem volt, akkor az jelzi, hogy a kormány mennyire érzéketlen arra, hogy "milyen kényszereket akar kialakítani a magyar társadalomban".

A vasárnapi zárva tartás nem ideológiai vagy gazdasági kérdés, ugyanis a kormányzat arról döntött, hogy egy szabad ország állampolgárai hogyan szervezzék meg az életüket - folytatta. Idézte a kormányfőt, aki 2011-ben arról beszélt, hogy amíg ötnapi munkából nem lehet megélni, addig nem időszerű a vasárnapi zárva tartáson gondolkodni. Tóbiás József azt mondta, a kormányváltás után egy szabad országban, a szabad emberek, ötnapi munka után képesek lesznek eldönteni, hogy a vasárnapot családjaik körében vagy vásárlással akarják eltölteni. Hozzátette: az MSZP ezzel a döntés jogát akarja visszaadni. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke leszögezte, nemcsak ahhoz van joguk az embereknek, hogy akkor vásároljanak, amikor akarnak, de ahhoz is, hogy akkor dolgozzanak, amikor tudnak és akarnak.

Egy olyan országban, ahol nincs elég piaci munkahely, nő a dolgozói szegénység, az állam pedig közmunkán "tengeti" az embereket, a miniszterelnök nem veheti el a munka lehetőségét - jelentette ki. Hozzátette, az emberek "soha nem fognak kijönni" a bérükből, ha megszüntetik a piaci alapú munkahelyeket. Barrel Zoltán, az MSZP és a DK támogatásával a vasárnapi időközi választáson induló IV. kerületi önkormányzati képviselőjelölt azt mondta: szeretnék, ha nem lenne fizetős az M0-ás, Káposztásmegyerig kimenne a 3-as metró és valódi rendőrőrs működne náluk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Quaestor csőd - Az MSZP kontra Fidesz

A Fidesz a következő napokban kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Tovább olvasom