Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Üzembe helyezték az első Bitcoint váltó ATM-et

Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, az átváltható összeg minimum 2000 forint.
Üzembe helyezték Magyarországon az első olyan bankautomatát, amely a Bitcoin nevű digitális valuta váltására alkalmas, a készüléket hétfőn mutatták be Budapesten, a belvárosi Anker Klubban.

Debreczeni Barnabás, a Bitcoin ATM üzembe helyezését szervező Octarine Labs ügyvezetője sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon is egyre népszerűbb a digitális valuta, főleg a fiatalok körében. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, az átváltható összeg minimum 2000 forint.

Tájékoztatása szerint a készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, majd később innen lehet az összeget vásárlásra fordítani.

Jelenleg 1 Bitcoin mintegy 127 000 forint.

Az ország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu cég terméke - mondta az Octarine Labs ügyvezetője.

Közölte: az ATM-be befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontból is minden elvárásnak megfelel.

A Bitcoint váltó készülék használata során hét százalékos tranzakciós díjat számítanak fel, ami nagyon magas az online tőzsdék 1-2 százalékos díjaihoz képest, viszont versenyképes például egyes bankkártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel összehasonlítva. Az automatás bitcoin-vásárlás azonban sokkal gyorsabb, mint például bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja a készülék bemutatásán úgy vélte: a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amelyek most zajlanak az állam és a kereskedelmi bankok között. "Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de a bitcoint még használni fogjuk" - emelte ki, mert szerinte a bitcoinnak, a digitális pénznek nagy jövője van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gyárt több plazmaképernyőt a dél-koreai LG

A plazmatévé-kereslet az utóbbi években nagymértékben visszaesett világszerte, a vásárlók az LCD és… Tovább olvasom