Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Újabb rés a Szép-kártya rendszerében

Új porszem kerülhetett a Széchenyi-pihenőkártya gépezetébe: a kibocsátó bankok által felsorolt elfogadóhelyek egy része úgy vesz le pénzt a kártyáról, hogy arra nincsen törvényi felhatalmazása – derül ki a SzepKartyat.hu írásából.
Az új magyarországi cafeteria, a Széchenyi-pihenőkártya az Üdülési csekk bedöntése után gyakorlatilag konkurencia nélkül terjedhetett. Ezzel a magyar kormány kivívta Brüsszel érdeklődését is, de ez a kártyabirtokosokat aligha érintette, hiszen a három pénzintézet, az OTP, az MKB és a K&H által kiadott kártyák száma folyamatosan bővült. Egyre több helyen lehet fizetni a béren kívüli juttatásokat gyűjtő plasztiklappal.

A bevezetés idején már jelezték, hogy egy új rendszer gyermekbetegségekkel is küzdhet, és hamar kiderült, hogy ez nagyon is igaz: a Szép-kártya biztonsági rése miatt akár a kártyabirtokos tudta nélkül is lehetségessé vált a kártya terhére vásárolni a megfelelő adatok ismeretében. Az is fölmerült, hogy néhány szolgáltató úgy fogadja el a pihenőkártyát, hogy arra törvényi jogosultsága sincsen: a kártyán lévő három alszámla összegét ugyanis csak a törvényben meghatározott célokra (főleg szabadidős-rekreációs szolgáltatásokra) lehet fölhasználni. A sajtóhírek szerint azonban előfordult, hogy egy ruházati bolt némi felárért elfogadta a kártyát, s a könyvelésben trükközve mint szabadidős szolgáltatás számolta el a termékek árát.

Horgászjegy Szép-kártyával?

A SzepKartyat.hu információi szerint a három bank honlapján több olyan horgászbolt és horgásztó is fel van sorolva, amelyek a hatályos rendelkezések szerint nem fogadhatnák el a Szép-kártyát. Ha a horgászterület nyújt vendéglátási vagy szálláshely-szolgáltatást, akkor jogosult lehet a pihenőkártya elfogadására, azonban önmagában a horgászati tevékenység nem fizethető a kártyával. Több horgászbolt azonban semmi mást nem kínál, csak sport- és hobbihorgászati kellékeket.

A tévedés abból adódhat, hogy a kormányrendelet szerint az „egyéb sporttevékenység" szakágazat szerint elszámolható a költség, s ebbe tartozik többek között a sporthorgászat és -vadászat szervezése. Csakhogy a kormányrendelet pontosít is, és a szakágazat köréből kivonja az összes sporttevékenységet a verseny- és lovaglóistállók, kennelek, garázsok tevékenységén kívül. Ez azt jelenti, hogy bár valóban el lehet számolni egyéb sporttevékenységet Szép-kártyával, de kizárólag lovaglással kapcsolatban.

Félreértés vagy figyelmetlenség

A korábbi üdülési csekkekkel a horgászboltokban és horgásztavaknál lehetett fizetni, még horgászengedélyt és napijegyet is megválthattunk. A korábban üdülési csekkeket is elfogadó horgászati szolgáltatók talán azt hitték, hogy a Szép-kártya szabályozása nem változik. Valóban érthetetlen, miért kellett kiemelni a szabadidős sporttevékenységek közül a horgászatot, s kizárólag a lovaglást hagyni a fizethető szolgáltatások körében.

A SzepKartyat.hu megkereste a kibocsátó bankokat is az ügyben, és kiderült, hogy valamennyien olyan szerződést kötnek az elfogadóhelyekkel, melyek szerint utóbbiak felelősek azért, hogy elfogadják a kártyát. A bank a szerződés aláírása után listájába fölveszi a vállalkozást mint elfogadóhelyet, a felelősséget pedig áthárítja.

– A K&H SZÉP Kártya elfogadói szerződésben a kereskedő felelőssége, hogy megfelel-e az 55/2011 Kormányrendelet hatályos változatában szereplő TEÁOR ’08 besorolásnak – mondta Kónya Andrea, a K&H kommunikációs referense. – Amennyiben az elfogadó cég a szerződésben olyan TEÁOR ’08 tevékenységet jelöl meg, ami alapján jogosult SZÉP Kártya elfogadásra, akkor az alapján sor kerül a szerződés megkötésére.

Az OTP Bank azonban úgy gondolja, nem történt tévedés

– Álláspontunk szerint a vonatkozó kormányrendelet az egyéb sporttevékenység szakágazat engedélyezésével a sporthorgászat és -vadászat szervezését is elszámolhatóvá teszi – derül ki a SzepKartyat.hu honlapnak adott válaszukból.

Csakhogy a bank jogszabály-értelmezése itt valószínűleg téves. Az ügyben megkerestük a Szép-kártya rendszerét üzemeltető Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-t is, de még nem válaszoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibocsátása óta a Facebook-részvény értéke a felére csökkent

Májusi kibocsátása óta a Facebook részvényeinek értéke majdnem a felére csökkent, csütörtökön volt… Tovább olvasom