Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Továbbra is jár a vasárnapi bérpótlék

Jár az 50 százalék, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos pótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnapon.
Azoknak a kereskedelmi dolgozóknak járna százszázalékos vasárnapi bérpótlék, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó üzletekben dolgoznak, a minden vasárnap kinyitó boltok alkalmazottai ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra lehetnek jogosultak – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy ezt javasoló módosítást fogadott el csütörtökön.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a testület előtt elmondta: a munka törvénykönyvét érintő változtatás egyértelműsíti, hogy a vasárnapi bérpótlék december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek. Közölte azt is: a változtatás a kereskedelmet érinti, más, olyan szektorban, ahol eddig nem volt vasárnapi pótlék, ezután sem lesz.

A szocialista felszólalók túl szűknek érezték a jogosultak körét, Lukács Zoltán (MSZP) azt kérdezte: ha a sarki kisboltban van vasárnapi bérpótlék, akkor az ipari parkban miért nincs?

Czomba Sándor erre úgy felelt: mintegy egymillió ember dolgozik vasárnaponként, közülük 700 ezer nem jogosult a pótlékra. Ha azonban a törvény mindenkinek százszázalékos pluszjuttatást biztosítana, az a versenyszférának 90 milliárd forintos, a költségvetésnek 32 milliárdos terhet jelentene.

A testület pontosította a gazdasági bizottság egyik módosító javaslatát is, amely tiltaná a benzinkutakon azon boltok vasárnapi nyitva tartását, amelyek nem árulnak üzemanyagot. A szocialisták által ellenzett, ám a Jobbik által támogatott, szerintük a „kiskapukat bezáró” javaslat a töltőállomás területén működő üzletekre vonatkozna, szemben a benzinkúton belül működőkkel.

A jogszabály a benzinkutak saját üzleteinek működését engedélyezné - ahogy Révész Máriusz (Fidesz) elmondta -, ennek oka, hogy ez a tevékenység az üzemanyag-értékesítés mellett nem igényel plusz munkaerőt. A szocialista Lukács Zoltán ugyanakkor értékelte, éppen ez nyit kiskaput a benzinkutaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak két Tesco lesz nyitva vasárnaponként

Két Tesco, három Lidl és kilenc DM lesz nyitva vasárnaponként - derítette ki a Világgazdaság. Tovább olvasom