Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tőkét emelt a GYSEV magyar tulajdonosa

Tőkét emelt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) többségi tulajdonosa – a Magyar Állam - a vasúttársaságban. A vállalat másik két tulajdonosa később nyilatkozik a rájuk vonatkozó tőkeemelésről.
 
A tőkeemelésen kívül a GYSEV tulajdonosai elfogadták a magyar-osztrák cég 2008-as üzleti beszámolóját is a június 16-i rendes közgyűlésen.

Valamivel több mint 951 millió forint értékű tőkeemelést hajtott végre a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) június 16-i rendes közgyűlésén a többségi tulajdonos Magyar Állam, ezzel a GYSEV jegyzettőkéje 6 milliárd 760 millió forintra emelkedett.

A tőkeemelés során a vasúttársaság által 2001 óta üzemeltetett Sopron-Szombathely, valamint a 2006-ban átvett Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak menti ingatlanokat és ingóságokat kapta apportként a GYSEV. Az osztrák-magyar vasúttársaság másik tulajdonosa, az Osztrák Állam augusztus 31-ig dönt a tőkeemelés rá eső részéről, amit kézpénzben fog meglépni, hogy a korábbi tulajdoni arányok alakuljanak ki. Az Európai Unió ajánlásának megfelelően a GYSEV-ből kiszálló Speditions Holding GmbH helyett pedig majd a cég által eladott részvénypakett új tulajdonosa dönt egy éven belül.

A tőkeemelést követően a Magyar Állam tulajdoni hányada 66,5 százalékra nőtt, az Osztrák Állam kezében pedig a részvények 28,6 százaléka van. A Speditions Holding GmbH részesedése 4,9 százalékra csökkent.

A tőkeemelésen túl egyhangúan elfogadták a GYSEV tulajdonosai a vállalat 2008-as üzleti évének beszámolóját. Amelyből kiderül, hogy 6,5 millió tonnányi árut és a 4,8 millió utast jutatott el úti céljához a magyar-osztrák vasútvállalat tavaly. Az osztrák üzemben 95 ezer euró - napi árfolyamon átszámolva 25 millió forint - a magyar oldalon 67 millió forint nyereséget könyvelhetett el 2008-ban a GYSEV. A vasútvállalat forgalma 2008-ban magyar oldalon meghaladta a 27 milliárd forintot, és ezt az osztrák oldalon elért 24,5 millió euró - napi árfolyamon számolva 7 milliárd forint – növelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még drágább az áram: júliusban árat emel az E.ON

Az E.ON bruttó 8,6 százalékkal emeli az árat július elsejétől. Az áremelkedésbe a Magyar Energia… Tovább olvasom