Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Szijjártó: Magyarország válasza a gazdasági válságra a keleti nyitás

A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája - mondta Szijjártó Péter.
A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Debrecenben.

A debreceni Xanga cégcsoport és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó, dubaji székhelyű W Dubai Group közös befektetésével megvalósuló, mintegy ötezer négyzetméteres vállalkozói inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek.

A Határ úti ipari parkban tartott ünnepségen az államtitkár jelezte: az Egyesült Arab Emírségekkel 2008 óta megduplázódott Magyarország külkereskedelmi forgalma, amely mostanra elérte az 1,2 milliárd dollárt.

Emlékeztetett rá, hogy Dubajban a közelmúltban aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, de további, például beruházásvédelmi megállapodásról is tárgyalnak.

Az államtitkár tájékoztatása szerint döntés született a kis- és középvállalkozások megerősítéséről, ennek jegyében még az idén kereskedőházat nyitnak az Emírségekben.

A keleti nyitás stratégia helyességét bizonyítja a debreceni ipari parkban megvalósuló magyar-dubaji beruházás, amely öt évig tartó, alapos tárgyalások, személyes kapcsolatok eredményeként született meg - mondta Szijjártó Péter, aki figyelmeztetett rá, hogy a stratégia nem egyik napról a másikra valósul meg.

Ugyanakkor e stratégia fontos céljaként jelölte meg, hogy Magyarország legyen a keleti térség európai termelési központja, s a bizalomra alapozva minél több működőtőke érkezzen az országba.

Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés komoly alapjának nevezte a légiközlekedést, és - mint kifejtette - ezt tekintve is példaértékű az, ami Debrecenben a Xanga cégcsoport közreműködésével történik. A politikus végezetül a kormány támogatásáról biztosította Debrecen és a cégcsoport gazdaságfejlesztési törekvéseit.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint ami a Határ úti ipari parkban történik, iskolapéldája a nem óriás beruházásokra váró, hanem lépésről lépesre megvalósuló szisztematikus fejlesztéseknek.

A polgármester szerint a Xanga cégcsoport üzleti modellje eredményeként már eddig több ezer munkahely jött létre Debrecenben.

A város nemcsak adókedvezménnyel, hanem a szakképzési rendszerével közvetlenül is kiszolgálja a betelepülő vállalkozásokat, hogy rendelkezésükre álljon a magas hozzáadott értéket jelentő munkaerő - tette hozzá Kósa Lajos.

Abdullah Ahmed, a W Dubai Group elnöke kifejtette: üzleti szempontból Magyarország és Debrecen jelentős lehetőségeket kínál, a Xanga cégcsoportot - amellyel még 2008-ben kezdték meg a tárgyalásokat az együttműködésről - stratégiai partnerüknek tekintik.

Az arab üzletember elismerően szólt a helyi szaktudásról, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecen kaput jelenthet számukra egész Európára.

Ugyanakkor - mint kifejtette - részükről a kapcsolatok szélesítésének a repülőtér a legfontosabb feltétele, és reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor Dubajból is lesz közvetlen járat Debrecenbe.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: beruházásaik eredményeként az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter alapterületű, kulcsrakész ipari létesítmény épült fel. Az ipari parkon kívül a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 22 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg az idén és jövőre.

Az említett projektek egyike a W Dubai csoporttal közös befektetésben megépített 5000 négyzetméteres ipari üzem, amelybe bérleti konstrukcióban több külföldi termelő vállalat települ be, mintegy 150 új munkahelyet teremtve a városban - közölte Herdon István, aki az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 7. load 2013. augusztus 30. 22:12
  „" inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek."
  És?????????????
  Hogyan lesz ebből a kulcsszerepből szerződés, megkötött üzlet?
  Hány ilyen lett a "keleti nyitás" meghirdetése óta?
  http://uzenofuzet.blog.hu/2013/07/09/mit_ert_el_eddig_a_keleti_nyitas_politikaja”
 • 6. Jandex 2013. augusztus 27. 05:51
  „4. zakarias3 2013.08.26. 19:55
  Huhogtak ezek már mindent, sőt az ellenkezőjét is!!!”
 • 5. BJ.MÓVÁR 2013. augusztus 26. 23:17
  „Kezdődött az Azeri baltás gyilkos szabadlábra segítésével,de ez se jött be !!!”
 • 4. zakarias3 2013. augusztus 26. 19:55
  „Petike!Mi van az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentésével?Ezt huhogtad éveken át!Most itt lett volna a lehetőségetek!”
 • 3. embertelen 2013. augusztus 26. 14:44
  „Csipem ezt a fideszes <moderálva>, de jobb lenne, ha inkább az üzemanyagok jövedéki adójának azonnali, drasztikus csökkentésével foglalkozna!”
 • 2. pozdorja 2013. augusztus 26. 14:29
  „Távárisi konyec?”
 • 1. öröksoproni 2013. augusztus 26. 14:19
  „Rossz válasz:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi márkanév lenne a Sólyom

A Sólyom cégcsoport egy új, minőségi, prémium magyar brandet szeretne létrehozni és bevezetni… Tovább olvasom