Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Régiós TOP 100 - Audi, LUK Savaria, E.ON a sorrend - Videó

A tavalyi ranglista első három helyén nincs változás. Voltak azonban cégek, akik nem kértek a nyilvánosságból, és titokban tartják eredményeiket.

A Nyugat-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége gazdasági évnyitó konferenciájához kapcsolódva mutatták be a régió TOP 100 vállalkozásit és a régió gazdasági potenciálját bemutató kiadványt szerdán Győrben. A régiós TOP 100 kiadványt az APEH, a Kereskedelmi és Iparkamarák és a Lapcom Kft. összefogása, immár másodszor hozta létre. A kiadványban a régiós és megyei toplistákon túl, kamara elnöki értékeléseket, illetve statisztikai elemzéseket is olvashatunk a gazdaságról.

Top 100 - 2010 >>
Varga Lászlóné a régió APEH igazgatója a kiadvány bemutatóján hangsúlyozta: "Bízom benne, hogy a kiadvány által nyújtott nyilvánosság tovább erősíti a Nyugat-dunántúli régió adózóinak adótudatosságát, mindemellett a régió gazdasági teljesítményéhez Legnagyobb mértékben hozzájáruló vállalkozások az eredményeikre méltán lehetnek büszkék"


Varga Lászlóné, Mihalicz Antal, Fábián György
Varga Lászlóné, Mihalicz Antal, Fábián György

A régiós kamarai szövetség tagjai az évnyitón előadást hallgattak meg az AUDI és a Széchenyi Egyetem fejlesztéseiről, a régió gazdaságáról. A konferencia a Regionális minőségi díjak átadásával folytatódott, majd a kamarai szövetség soros elnöke Mazzag Ferenc (Zala megye) átvette Mihalicz Antal elnöktől (Győr-Moson-Sopron megye) a 2011. évi szövetségi elnöki megbízatást jelképező kulcsot.

Régiós TOP 100 kiadvány - Fotó: Cseh RóbertPresztizs TOP 100 kiadványt bemutató sajtótájékoztató - Mihalicz Antal nyitóbeszéde

Tisztelt Médiamunkatársak, kedves Vendégeink!

Köszöntök mindenkit a második alkalommal megjelentetett regionális Presztizs TOP 100 kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján. Ma már elmondhatjuk, hogy a hagyományteremtő szándék megvalósulni látszik, hiszen az együttműködő hármas az APEH a Lapcom Kiadó és kamaránk már másodszor tudja az Önök kezébe adni ezt az ekxluzív kiadványt.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a fogadtatás is kedvező, nagy az érdeklődés a gazdasági szereplők, társszervek és a média részéről is.
Korábbi évszázadokban már különös tisztesség illette meg a nagy adófizetőket, akiket virilistáknak neveztek. 1871 és 1944 között Magyarországon az államnak legtöbb adót fizetők listájára („VIR") felvett személyek voltak a virilisták. Ezt a hagyományt napjainkban is őrzi néhány önkormányzat. Találkozót rendeznek, ahol megköszönik nekik, hogy tevékenységükből származó jövedelmeikből táplálják azt a közösséget, ahol élnek.

A Presztizs TOP100-as kiadvány azokat a vállalkozásokat tartalmazza, amelyek a Nyugat-dunántúli megyékben és együtt a régióban a legerőteljesebb pénzkoncentráló erővel bírnak és ennek megfelelően befizetett adóikkal hozzájárulnak nemcsak a régió, de az egész ország fenntartásához.

A TOP 100 kiadvány készítése régiónban öt évre tekint vissza. A Lapcom Kft és a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői szinte egyszerre fogalmazva meg a szándékot összefogott és az APEH felkeresésével elindította hagyományteremtő szándékkal a TOP 100-as kiadvány elkészítését. Az első még csak megyei kiadvány volt. Kedvező fogadtatás után, a régió többi kamarájának bekapcsolódásával, az APEH jó együttműködésével 2009. február 3-án be tudtuk mutatni az első regionális TOP 100-as kiadványt.

Ma pedig a Nyugat-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége Regionális Gazdasági Évnyitója, a Nyugat-Dunántúli Regionális Minőségi Díj átadása és a PresztizsTOP 100 kiadvány bemutatója alkalmával szervezett konferencia úgy vélem kellő szakmai és érzelmi muníciót ad számunkra a 2011-es évre.

A legnagyobb vállalkozások eredményeikre méltán büszkék lehetnek, gratulálok mindenkinek és felhívom a figyelmet, hogy tevékenységüket továbbra is a maximális társadalmi és környezeti felelősség figyelembe vételével folytassák.


Nyugat-Dunántúli TOP 100

Korábbi évszázadokban már különös tisztesség illette meg a nagy adófizetőket, akiket virilistáknak neveztek. 1871 és 1944 között Magyarországon az államnak legtöbb adót fizetők listájára („VIR") felvett személyek voltak a virilisták. Ezt a hagyományt napjainkban is őrzi néhány önkormányzat. Találkozót rendeznek, ahol megköszönik nekik, hogy tevékenységükből származó jövedelmeikből táplálják azt a közösséget, ahol élnek.

A Presztizs TOP 100-as kiadvány azokat a vállalkozásokat tartalmazza, amelyek a Nyugat-dunántúli megyékben és együtt a régióban a legerőteljesebb pénzkoncentráló erővel bírnak és ennek megfelelően befizetett adóikkal hozzájárulnak nemcsak a régió, de az egész ország fenntartásához.A TOP 100 kiadvány készítése régiónban öt évre tekint vissza. A Lapcom Kft. és a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői szinte egyszerre fogalmazva meg a szándékot összefogott és az APEH felkeresésével elindította hagyományteremtő szándékkal a TOP 100-as kiadvány elkészítését. Az első még csak megyei kiadvány volt. Kedvező fogadtatás után, a régió többi kamarájának bekapcsolódásával, az APEH jó együttműködésével 2009. február 3-án be tudtuk mutatni az első regionális TOP 100-as kiadványt.

"Különleges kiadványt tart kezében az olvasó. Kordokumentumot, amely összegyűjtve őrzi meg egy gazdasági régió eredményeit. Azok a cégek, melyek ebben a kiadványban felbukkannak, olyan eredményeket produkáltak egy, a gazdasági válságtól sújtott időszakban, melyekre méltán lehetnek büszkék.

Az idő különleges formában jelenik meg a magazinban, amely idén először egészül ki egy magyarázó angol nyelvű összefoglalóval is. Hiszen azok az eredmények, melyeket feldolgoztunk, 2009-ről szólnak. Ez természetes is, hiszen a 2010-es adatok még csak most, mikor ez a füzet megjelenik, kezdenek el áramolni az APEH központjai felé. Ám a kamarai elnökök beszélgetései mégiscsak felidézik az elmúlt évet, mintegy kis betekintést nyújtva abba, mire is számíthatunk majd, ha összegezzük ezt az évet. És hogy teljes legyen az idősíkok egymásra csúszása, most, mikor ezen sorokat írjuk, már 2011 van" – avatja be az olvasót a szerkesztő bizottság a kiadvány bevezetőjében.

Varga Lászlóné az APEH regionális igazgatója tájékoztatott arról, hogy a toplistákban szerepelnek a régiónkban székhellyel rendelkező, de 2007. óta a Kiemelt Adózók Igazgatóságához átkerült vállalkozások is. A megjelentetni kívánt adózói adatok adótitoknak minősülnek, ezért a nyilvánosságra hozatalhoz összesen 164 hozzájárulást kértek. Ebből 124 adózó teljes egészében, 4 vállalkozás részben, 36 társaság nem járult hozzá adatainak nyilvánosságra hozatalához. Ez esetben vannak az üresen hagyott helyek a toplistákon. A régió top 100, és az egyes megyék top 50 vállalkozását rangsorba is állítottuk a 2009. évi értékesítés nettó árbevétele alapján megállapított adózói körre, így ezen összesítés a 2008–2009. évi helyezéseket hasonlítja össze.

"A vállalkozásoktól az adótitoknak minősülő adatok nyilvánosságra hozatalát kizárólag a Presztízs Magazin Top 100 különszáma kiadványában történő megjelenéshez kértem meg. A más formában történő nyilvánossághoz a társaságok nem járultak hozzá. A régió és a megyék gazdasági teljesítményeinek bemutatásához elemzéseket készítettünk, amelyekben kitérünk a társaságoknak az értékesítésben, az eredményességben és a foglalkoztatásban betöltött szerepére, az adóbevételek alakulására.

Az elemzések adótitoknak minősülő adatokat nem tartalmaznak, így azok más kiadványban, újságcikkben is felhasználhatók.

Legnagyobb mértékben hozzájáruló vállalkozások az eredményeikre méltán lehetnek büszkék" - tájékoztatott Varga Lászlóné főigazgató.

Eredmények: 1. Audi, 2. LUK Savaria, 3. E.ON

Ismét az Audi bizonyult a nyugat-dunántúli régió legnagyobb forgalmú cégének - derült ki annak a kiadványnak a szerdai bemutatóján, amely 2009-es adónyilatkozataik alapján rangsorolta a térség gazdaság társaságait.

Az egy évvel korábbi 1.484,5 milliárd után 2009-et 1.047,6 milliárdos nettó értékesítési árbevétellel zárta az első helyét megőrző társaság, míg a második, a LUK Savaria Kuplunggyártó Kft. bevétele 104,4 milliárdról 96,9 milliárdra csökkent. Ismét harmadik lett az E.ON Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt., amely 65,9 milliárd forintos bevételt ért el. (Tavaly a bronzérmes nem járult hozzá adatai közléséhez.)

Negyedik a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., amely - mintegy százmilliós csökkenéssel - 47,6 milliárdon zárt, s ezzel egy helyet előrelépett, mögötte a Delphi Hungary Autóalkatrészgyártó Kft. áll, ám ennek forgalma nem nyilvános. A hatodik helyezett semmilyen adatának közzétételéhez nem járult hozzá.

Egy helyet előre lépett a Linde Gáz Magyarország Zrt.; a cég 36,8 milliárdos forgalma pár tízmillióval marad el a 2008-astól. A Sága Foods Élelmiszeripari Zrt. 33,8 milliárdon zárt, ami félmilliárdos csökkenést jelent, de ez is elegendő volt ahoz, hogy a tizenharmadikról a nyolcadik helyre rukkoljanak előre.

A kilencedik helyre a Velux Magyarország Fertődi Építőkomponens Kft került. A társaság 34,8 milliárd helyett 2009-ben 30,3 milliárdos nettó forgalmat ért el, amivel két helyet lépett előre. A tízes élboly végén a Bos Automotive Products Magyarország Gyártó Bt. került; forgalma 31,4-ről 26,1 milliárdra csökkent.

Az eseményen elhangzott: a tavalyi 20-szal szemben most a százas lista 24 cége cég nem járult hozzá, hogy adatait nyilvánosságra hozzák. A százas lista 64 cége Győr-Moson-Sopron megyei, míg 19 Vasban, 17 Zalában működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális gazdasági konferencia Győrben

Feladatunknak tekintjük, hogy a vállalkozásokat ne hagyjuk fásultságban - fogalmazott Mihalicz… Tovább olvasom