Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Pályakezdés: a nő vagy a férfi ér többet?

A férfiak 24.262 forinttal magasabb összeget kérnek munkáltatójuktól, mint a nők.

Noha elvileg nem létezhet megkülönböztetés nemek szerint, mégis úgy tűnik, hogy ez eleve kódolt a pályakezdők esetében – ez derül ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart Top 30 felmérésből. A kutatás szerint nemtől függően a frissdiplomások elvárásai jelentős mértékben eltérnek az első munkahelyen való elhelyezkedés előtt.

A férfiak magasabb fizetéssel számolnak, de a karriert is másképp képzeli a két nem: míg az erősebbik nem vezetői pozícióra vágyik, addig a nők inkább egy adott terület szakértőivé szeretnének válni.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 felmérés célja az volt, hogy a pályakezdők egy olyan listából, illetve kutatásból tájékozódhassanak, mely 11 iparág legvonzóbb vállalatait tartalmazza. Az egyedülálló módon mintegy 36.000 pályakezdő és tapasztalt munkavállaló véleményét tükröző kutatás készítése közben azonban számos egyéb fontos kérdésre is választ kaptak a szakemberek, például arra is, hogy a pályakezdőkben már eleve kódolva van a nemi megkülönböztetés.

Az egyik legszembetűnőbb különbség a pályakezdő férfiak és nők között a fizetési elvárások alakulása.

A frissdiplomások átlagosan bruttó 284 ezer forintot
szeretnének keresni, viszont a férfiak magasabb fizetést tartanak reálisnak, ők átlagosan 24.262 Ft-tal magasabb összeget kérnek munkáltatójuktól. Karrier tekintetében is eltérő válaszokat adtak a nők és férfiak. Tévesnek bizonyult az az elképzelés, hogy a pályakezdők egyből főnökök szeretnének lenni, vagy több pénzt szeretnének keresni, de azok a sztereotípiák beigazolódni látszanak, miszerint a férfiak inkább mások vezetését tűzik ki célul (17%), míg a nőket ez kevésbé motiválja (9%), ők inkább egy-egy terület szakértőjévé szeretnének válni. A nők a fizetésnövekedést is kisebb arányban tekintik a karrier megnyilvánulásának, mint a férfiak.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart Top 30 kutatás, mely a www.karrierstarttop30.hu weboldalon is olvasható, rámutat arra is, hogy mely tényezők fontosak a pályakezdők számára a munkahely kiválasztásakor. Nemek szerint ez esetben nincs lényeges különbség, az első négy szempont, vagyis a vonzó fizetés, a megbízhatóság, a szakmai fejlődés és a csapatmunka teljesen megegyezik, utána viszont a nőknél a munka és a magánélet kiegyensúlyozottsága megelőzi a karriert, míg a férfiak esetében inkább a szakmai pályafutás részesül előnyben.

Olvasóink írták

 • 3. maci562 2010. április 29. 08:26
  „Nem jó a kezdőmondat!!!
  A téma a következőképpen működik:
  Adott állásra pályázik egy férfi és egy nő. Az állást kínáló cég a férfinak több pénzt igér, mint a nőnek!!!!! Sőt vezetői pozicióra kizárólag férfiakat vesznek fel. Nő végezze a munkát, férfi irányítson..
  Szeretnének a nők is azonos jogokkal fellépni a munkaerőpiacon, de ha nem kapnak lehetőséget, akkor marad a fent említett mutató.
  Ez van...
  Van egy másik jelenség is: helybélieket előbb felvesznek, mint a más helységben élőket...
  És a harmadik: fiatalabb jobb, mint az idősebb, mert kevesebbet kell nekik fizetni...
  Ergo: az állást kínáló cégek tesznek különbséget honpolgáraink között.
  Ez soha nem fog változni, mert az állást keresők kiszolgáltatott helyzetben vannak.”
 • 2. piteam 2010. április 16. 05:47
  „Mindenki sokat keres, kérdés mennyit talál ?”
 • 1. meteor* 2010. április 14. 16:56
  „Nem tok mindegy, hogy ki mennyit keres?
  Akkor jarnak a legjobban, ha kimennek kulfoldre, es ott kamatoztatjak a tudasukat...
  ...amikor a magyar diplomasok mosogatnak napi 8 oraban kulfoldon....:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hankook: 700 új szakmunkás

A Hankook Tire Magyarország Kft. dupláz: 10 millió gumiabroncsot gyárt évente. Tovább olvasom