Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Optimizmus: növekedés már az év végén

A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható.

A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán az intézet az idei évre vonatkozó, legfrissebb előrejelzéseit ismertető sajtótájékoztatóján.

Az elnök szerint furcsa helyzet alakult ki Magyarországon: a gazdasági és a politikai folyamatok viszonylag jól prognosztizálhatók, a gazdaságpolitikaiak viszont nem, mivel erről kevés információ áll rendelkezésre.

A GKI három lehetséges gazdaságpolitikai irányt határozott meg. Egy gyors euróbevezetési programon alapuló, strukturális reformokat végrehajtó gazdaságpolitikát, egy "evickélőt", amely lassabb szerkezeti változtatásokat vetít előre és lazítja a költségvetési egyensúlyt.

Harmadikként pedig egy osztogató jellegű gazdaságpolitikát jelölt meg a GKI elnöke, amelyet azonban a GKI szakértői nem igazán tartanak valószínűnek.

A gazdaságkutató intézet szerint 2010 első felében az ipari termelés, az export is nő, de még csökken a belföldi kereslet, a beruházások lelassulnak, munkanélküliség is emelkedik, a második félévben viszont már kedvező változások várhatók.

Vértes András szerint az ország folyó egyensúlyi helyzete kiváló lehet európai viszonylatban. Véleménye szerint ha az új kormány elkötelezett lenne a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél mellett, akkor azt reálisan el lehetne érni. Mint mondta, néhány tizedszázalékos eltérésnek nincs jelentősége. Lényeges eltérés viszont csak akkor képzelhető el, ha az strukturális reformintézkedésekkel párosul. Ezért a GKI szerint az államháztartási deficit 3,8 százalék és 5,00 százalék között lesz az idén.

Ehhez természetesen az új kormánynak tárgyalnia kell a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val is, továbbá be kell tartania a költségvetési felelősségről szóló törvényt is - jegyezte meg Vértes András.
A GKI szerint Magyarország adósságrátája a tavalyi, 78 százalékos szint körül marad az idén is.

A gazdaságkutató intézet 3 milliárd euró körüli külkereskedelmi többlettel számol, de a kutatók úgy vélik, hogy az idén tovább folytatódik a készletfeltöltés, ezért nagyobb import növekedéssel számolnak, mint exportbővüléssel. A GKI szerint Magyarország nettó külföldi adóssága tovább csökken.

Azzal számolnak, hogy az uniós programokhoz kötődően a beruházások 3 százalékkal emelkednek. A lakosság fogyasztása viszont 1,5 százalékkal csökken annak ellenére, hogy a reálkeresetek nem változnak már. A GKI szerint a lakosság még mindig nem mer és nem is nagyon tud hitelt felvenni, ezért fogyasztása mérséklődik. A munkanélküliség 11 százalékon tetőzik, az éves átlagos ráta 10,7 százalék lesz.

A GKI szerint az idei éves átlagos infláció 4,3 százalék lesz.

Az elnök szerint már Magyarországon is véget ért a recesszió, erről azonban még nem jelent meg adat. Úgy vélte, hogy a közel jövőben több sebességes Európai Unióval kell számolni. Magyarországon a pesszimizmus oldódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartja magát a forint, a görög csőd egyelőre nem érződik

Szakértőnk szerint a görögországi események egyelőre nem ingadták meg a forint árfolyamát. Tovább olvasom