Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Olthatják az állatokat a kéknyelv betegség ellen

A kéknyelv vírust terjesztő törpeszúnyogok most inaktívak, és a járvány nem terjed. Az oltásra a járvány továbbterjedésének megakadályozása miatt van szükség.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rovartani vizsgálatok eredményei alapján megállapította a kéknyelv betegség szempontjából a vektormentes időszak végét Magyarország egész területén, a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos engedélyezte a betegség elleni vakcinázást - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A vektormentes periódus azt jelenti, hogy abban a kéknyelv vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívak, és a járvány nem terjed.

A közlemény szerint az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2015. negyedik negyedévében valószínűsíthető. A törpeszúnyogok megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható. Erre való tekintettel az országos főállatorvos bizonyos feltételek mellett engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást, amely egy kötelező és egy önkéntes részből áll.

Az esetleges új kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben a hatóság állami költségen kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. A tavaly ősszel megállapított védő- és megfigyelési körzetekben pedig az állattartók önkéntes alapon vakcináztathatják állataikat. A betegségtől mentes területeken a vakcinázás továbbra is tilos - figyelmeztet a Nébih.

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak.

Mint írták, a továbbtartásra védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre (Magyarországon belül vagy más uniós országba) csak olyan kérődző szállítható, mely kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.

Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok. A harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

A korlátozás alatt álló területekről részletes információ, valamint a korlátozást elrendelő határozatok elérhetők a Nébih weboldalán.

Az állategészségügyi hatóság továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonta a jegybank a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

A jegybank már kezdeményezte a társaság felszámolását is. A brókercég arra jogosult ügyfeleit a… Tovább olvasom