Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem csökken jelentősen a munkanélküliség idén

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzése szerint az idén a világban 6,1 százalékos munkanélküliségi rátával kell számolni, ez 203,3 millió munkanélkülit jelent.

Ez a szám nem sokkal kevesebb a tavalyi 205 millió állástalannál - derül ki az ILO legfrissebb, "Globális foglalkoztatási trendek 2011-ben: a foglalkoztatás fellendítésének kihívásai" című jelentéséből.

Az MTI-hez eljuttatott anyagban az ILO hangsúlyozza: a foglalkoztatás fellendítése az idén - főként a fejlett gazdaságokban - továbbra is lassan halad, emellett világszerte kiemelt probléma a 15-24 éves korosztály magas munkanélküliségi rátája.

A jelentés rámutat, hogy a munkahelyek helyreállítása meglehetősen eltérő képet mutat a különböző munkaerőpiacokon. A fejlett országokban következetesen magas a munkanélküliség, és növekszik az elbátortalanodás, míg a fejlődő régiókban bővül a munkahelyek száma.

Ezek a trendek éles ellentétben állnak a több kulcsfontosságú makroökonómiai indikátor által jelzett fellendüléssel: a globális bruttó hazai termék (GDP), a magánfogyasztás, a befektetések és a nemzetközi kereskedelmi és részvénypiacok mind fellendültek 2010-ben, túlszárnyalva a válság előtti szintet.

A globális munkanélküliség növekedésének több mint fele - 55 százaléka - 2007 és 2010 között a fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban következett be, miközben a világ munkaerejének csak 15 százaléka található ezeken a területen. A fejlődő világ számos gazdaságában - például Brazíliában, Kazahsztánban, Sri Lankán, Thaiföldön és Uruguayban - a munkanélküliségi ráta a válság előtti szint alá csökkent.
Tavaly világszerte 78 millió fiatal volt munkanélküli, amely jelentősen meghaladja a válság előtti, 2007-es 73, 5 milliós szintet, de kevesebb, mint a 2009-ben regisztrált 80 millió - olvasható a jelentésben.

A 15-24 éves fiatalok körében a munkanélküliségi ráta 12,6 százalékponton volt 2010-ben, ami több mint két és félszerese a felnőtt munkanélküli rátának. Az ILO azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy abban az 56 országban, ahol hozzáférhető adatok vannak, 1,7 millióval kevesebb fiatal volt a munkaerőpiacon, mint amire a válság előtti trendek alapján számítani lehetett, és hogy az ilyen elbátortalanított dolgozókat - passzív munkanélküliek - nem számítják be a munkanélküliek közé, mivel nem keresnek aktívan munkát.

Újra kell gondolni az általánosan elfogadott makroökonómiai politika elemeit és a minőségi munkahelyek létrehozását, valamint központi célkitűzéssé kell tenni a méltányos munkát, a magas szintű növekedéssel, az alacsony inflációval és a kiegyensúlyozott állami költségvetéssel együtt - idézi a közlemény Juan Somavia-t, az ILO főigazgatóját.

Az ILO szerint a munkaerőpiac talpra állásának késlekedése abban is megnyilvánul, hogy a termelékenységből származó nyereségek sok országban nem tükröződnek a reálbérek emelkedésében. A jelentés szerint "ez veszélyeztetheti a későbbi fellendülési kilátásokat, mivel szoros összefüggések vannak a reálbérek növekedése, a fogyasztás és jövőbeni befektetések között".

A jelentésből kiderül az is, hogy a teljes globális foglalkoztatás az ipari termelésben 2009-ben csökkent, ami komoly eltérés a 2002 és 2007 közötti 3,4 százalékos megszokott éves növekedési rátához képest. A fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban az iparban a foglalkoztatás 9,5 millióval csökkent 2007 és 2009 között, míg a fejlődő régiókban az iparban a foglalkoztatottság nőtt, bár meglehetősen visszafogott tempóban.

A globális foglalkoztatás 2009-ben a mezőgazdaságban nőtt, ami eltérést mutat a hagyományos trendektől, és azt jelzi, hogy az alacsonyabb termelékenységű mezőgazdasági szektor gyakran egyfajta "védőzónaként" szolgál azoknak a dolgozóknak, akik az ipari termelésben vagy a szolgáltatásokban elveszítették az állásaikat.

Olvasóink írták

  • 2. BsBe 2011. január 28. 19:22
    „A pénteken közzétett KSH-adatok szerint alig több, mint 3,8 millió embernek volt munkája a tavalyi utolsó negyedévben. Ez az egy évvel korábbinál 21 500-zal több ugyan, azonban több mint 23 ezerrel elmarad az előző havitól. És jelenleg az egymillió munkahelyről szóló Tízéves Tervtől is nagyon elmaradunk.

    A tavalyi utolsó negyedévben a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 804 ezer fő volt, ami 0,6 százalékkal - nagyjából húszezerrel - több, mint az előző év azonos időszakában. Az október-decemberi adatok ugyanakkor jelentősen elmaradnak az előző, szeptember-december adatoktól.

    A munkanélküliek száma is nőtt, az egy évvel korábbinál 4,5 százalékkal többen, 462 ezren keresnek állást”
  • 1. Jandex 2011. január 25. 17:11
    „Azért nálunk az idei 300ezer új munkahely /amit matolcsy ígért/ az elég szép reményeket ébreszt azokban akik mernek nagyot álmodni!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét kamatot emelt a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot… Tovább olvasom