Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Módosítaná a költségvetés főszámait a számvevőszéki bizottság

A korábban benyújtott javaslathoz képest további 10 milliárd forinttal emelnék az idei költségvetés kiadási főösszegét és hiányát.
A korábban benyújtott javaslathoz képest további 10 milliárd forinttal emelné az idei költségvetés kiadási főösszegét és hiányát a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának módosító javaslata.

A parlament honlapján olvasható javaslat - a kormány múlt héten benyújtott javaslatához képest - változatlan, 15 ezer 323 milliárd 816 millió forintos bevételi főösszeg mellett 16 ezer 205 milliárd 151 millió forint kiadási főösszeget és 881 milliárd 335 millió forintos hiányt tartalmaz.

A települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatást emeli az indítvány 20 milliárd forintról 30 milliárdra.

Az indoklás szerint a javaslat lehetővé teszi, hogy a 2012. évi költségvetési törvény szabályozása alapján törlesztési célú támogatással érintett, de a 2012. évben törlesztési célú támogatásban nem részesült települések számára a nemzetgazdasági miniszter úgy gondoskodjon a törlesztési célú támogatás folyósításáról, hogy azt a hitelezők számlájára juttassa el. Ez
megegyezik a konszolidáció 2012. évi gyakorlatával. Megjegyzik, hogy ez növeli a központi alrendszer hiányát, de a törlesztési célú támogatás az önkormányzati alrendszerben bevételként számolandó el, így államháztartási szinten egyenlegsemleges.
A módosítással egyszerűbbé válik a szabályozás: egyes kiemelt szakmai feladatok (Arany János-programok, sajátos nevelési igényű tanulók tankönyvellátása, szakiskolai felzárkóztató oktatás) esetében a nem állami intézményfenntartók augusztus 31-e helyett december 31-éig kapják a feladathoz kötött támogatást a 2012. évi feltételek szerint.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. március 13. 18:40
    „A költségvetés nem lottózó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkéntes nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termelnek

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a… Tovább olvasom