Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mit várnak a gazdaságban? Jöhet az adócsökkentés

Az új, kétharmados többséggel bíró Fidesz-kormánytól folyamatos adó és járulékcsökkentést várnak. A forint erősödhet.


Az iparszövetség várja a reformokat

A Magyar Iparszövetség optimista, és bízik abban, hogy a felálló új kormány, új parlament felelősséggel élni fog a választóktól kapott nagy lehetőséggel - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke vasárnap az MTI-nek, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva.

Az iparszövetség társelnöke kiemelte: azt várják, hogy az eddig elmaradt reformok megvalósulnak, például az államigazgatásban, az önkormányzatoknál. Várják továbbá, hogy az új kormány korszerűsítse az elavult adórendszert, az oktatás területén a gazdasághoz igényeihez közelítse a felnőttképzést, a szakképzést.

Vadász György elmondta: bíznak abban is, hogy a kedvezőtlen foglalkoztatási helyzet megváltozik, és növekszik a foglalkoztatottak aránya az új munkahelyek létrejöttével. Az új munkahelyek létesítésében a hazai kis- és középvállalkozásoknak nagy szerepe lesz, de ehhez a kkv-k helyzetén javítani kell.

A kis- és középvállalkozások olyan tartalékot jelentenek, amelyet felszínre kell hozni - mondta az iparszövetség vezetője. Vadász György szerint a rendszerváltás óta egy sor lépést azért nem lehetett megtenni, mert nem volt meg az egységes kormányzati erő a kétharmados többséget igénylő jogszabály-módosításokhoz. Most ez adott - mondta Vadász György.

Magyarország piaci megítélése stabil

Magyarország piaci megítélése jelenleg eléggé stabil, ezért érdemben nem befolyásolja a parlamenti választás eredménye a forint kereskedését - mondta Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője vasárnap este az MTI-nek. A szakember szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, ezért különösebb reakció nem várható az eredménytől. Az elemző kifejtette: a piac azt várja el a leendő új kormánytól, hogy olyan állami struktúrát alakítson ki, amely segíti a gazdasági fellendülést, és fenntarthatóvá teszi a költségvetési pályát. Fontos továbbá, hogy javuljon Magyarország versenyképessége, és beinduljon a növekedés.

Véleménye szerint az, hogy az idén magasabb lesz a költségvetés hiánya a kitűzöttnél, általánosan elfogadott a piaci szereplők körében, és akár 5-5,5 százalékos hiányt még tolerálna a piac. Ha azonban jövőre nem indul meg a költségvetési hiány lefaragása, az mindenképpen negatív jelzés lenne a piacnak, és eladási hullámot is generálhat. A forint hétfői kereskedését a monetáris tanács kamatdöntő ülése is befolyásolhatja.

Az elemző szerint, amennyiben a várt 25 bázispontos csökkentést lépi meg a jegybank, annak nem lesz különösebb hatása, de ennél nagyobb mértékű csökkentés már meglepetést okozna, és valószínűleg gyengítené a forintot. Sok függ a döntést követő kommentártól is, konkrétan attól, hogy a jegybank milyen további lépéseket helyez kilátásba. A görög fejleményekkel kapcsolatban Németh Dávid kifejtette: azok egyelőre mérsékelt hatással voltak a régiós pénzpiacokra, sőt sok esetben még profitált is belőle a térség, amelyet jelenleg biztonságosabbnak tartanak a befektetők Görögországnál.

Ha azonban Görögország az elkövetkező hetekben meg tud egyezni az EU-val és az IMF-fel a pénzügyi segítség részleteiben, továbbá elfogad egy olyan kiigazító csomagot, amely nagyságrendileg csökkenti az államadósságát, akkor vonzóvá válhat a befektetők szemében, és az ott kialakuló nagyon magas kamatfelárak tőkét vonhatnak el a közép-kelet-európai régióból, illetve Magyarországról. Hozzátette: erre valószínűleg nem egy-két héten belül fog sor kerülni, de minden ezzel kapcsolatos hír ideig-óráig befolyásolja a pénzpiacokat.

Mérsékelten erősödhet a forint

Mérsékelt erősödéssel reagálhat a forint a parlamenti választás második fordulójának eredményére - mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője vasárnap este az MTI-nek, a szakember szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, így az nem vált ki erőteljes reakciót. A piaci szereplők többsége úgy gondolja, a kétharmados többség birtokában lehetségessé válik, hogy a Fidesz markánsabb strukturális reformokat is keresztül tudjon vinni kompromisszumok nélkül.

A legtöbb olyan döntés azonban, amelyhez kétharmad szükséges, gazdaságpolitikai szempontból nem lényeges. Egyetlen ilyen elem van csak, az önkormányzati reform, de valószínűleg ezt sem az idén kezdi el az új kormány - fejtette ki az elemző. Megjegyezte, hogy az első forduló eredményére mutatott piaci reakciót is nehéz volt különválasztani a külső tényezőktől, a nemzetközi eseményeknek ugyanis általában véve nagyobb a szerepük. Barta György szerint a piaci reakció legnagyobb része akkorra marad, amikor majd létrejön az új kormány, amely leül tárgyalni a nemzetközi hitelezőkkel, és megállapodnak egy új hiánycélban és egy új fiskális politikában. Kifejtette, hogy a fiskális politikában az idei évre vonatkozóan a legnagyobb "zsákbamacska" az új hiánycél lesz. Véleménye szerint a jelenlegi kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiány nem tartható, és szinte biztos, hogy az IMF-fel meg lehet egyezni egy magasabb hiányban.

Hozzátette, hogy a CIB Bank jelenleg 4,4 százalékos hiánnyal számol az idei évre, de elképzelhetőnek tartja, hogy az IMF ennél magasabb hiánycélba is belemegy annak fejében, hogy valóban strukturális reformokat indít el a Fidesz. Véleménye szerint a Valutaalap akkor fogadná el a magasabb hiányt, ha az egyszeri tételeknek tudható be. Ilyen tétel lehet például az állami vállalatok konszolidációja, vagy az önkormányzatok számának csökkentésével járó létszámleépítés is. A piac egyértelműen elvárja a leendő új kormánytól, hogy a fiskális konszolidációs pályát tovább vigye, továbbá, hogy előrelépjen a strukturális reformok megvalósításában, egyebek közt az oktatás, az egészségügy vagy a szociális ellátórendszerek területén. Fontos szempont az is, hogy növelje a foglalkoztatottságot, továbbá felgyorsítsa a természetes, export és beruházás vezérelt növekedést, és javítsa Magyarország versenyképességét.

Barta György kiemelte, hogy a hétfői nap fontos eseménye lesz a monetáris tanács ülése, ahol a piaci szereplők túlnyomó többsége 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Fontos piacbefolyásoló tényező véleménye szerint nem a döntés, hanem inkább az azt követő kommentárok lesznek. Abban ugyanis nagyon eltérnek az elemzői vélemények, hogy a jegybank a feltételezett 5,25 százalékos szintről hová lép tovább. A legnagyobb bizonytalanságot a monetáris politika terén is az új kormány fiskális politikája jelenti - mondta Barta György.

Parragh László: a gazdaságnak jó a hatalmas felhatalmazás

A Fidesz hatalmas felhatalmazást kapott, és ez a gazdaság szempontjából mindenképpen jó - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke vasárnap este az MTI-nek a Fidesz kétharmados parlamenti többségét hozó választási eredményt kommentálva. Hozzátette: az erős felhatalmazás világossá teszi a mozgásteret és a felelősséget is.

Az MKIK elnöke kiemelte: a választás eredménye egyértelmű felhatalmazást ad azokra a változtatásokra, amelyeket a kamara régóta szeretne. Példaként említette, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása mellett elengedhetetlen a gazdaság körüli struktúrák átalakítása, a gazdaság dinamizálása. Most megnyílik a lehetőség a nagy elosztó rendszereknek az átalakítására, ami évek óta nem történtek meg, s most az átalakítására időt és felhatalmazást kapott a jobboldal.

Parragh László hangsúlyozta: a kamara azt szeretné, ha a változások minél előbb bekövetkeznének, de az ütemezés már az új kormányon múlik. Fontos, hogy a megfelelő egyeztetések megtörténjenek, és a gazdaság szereplőit is bevonják a döntési folyamatba. Erre a nyitottság egyértelműen látszik, ezt az elmúlt hónapok is igazolták - tette hozzá Parragh László.

VOSZ: folyamatos adó és járulékcsökkentésre van szükség

Az új, kétharmados többséggel bíró Fidesz-kormánytól a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) folyamatos adó és járulékcsökkentést, és az önkormányzati rendszer reformját várja - mondta az MTI-nek vasárnap este Dávid Ferenc főtitkár a választási eredményeket kommentálva.

Dávid Ferenc közölte: az új kormánynak az üzleti szféra érdekeinek figyelembe vételével kell cselekednie, s intézkedéseivel a termelést, a munkahelyek gyarapítását, a hazai kis- és középvállalkozások fellendítését kell szolgálnia. A VOSZ egyetért Orbán Viktor márciusban megfogalmazott véleményével, miszerint a vállalkozások, adó- és járulékterheit, elsősorban az élőmunkára rakodó terheket, négy év alatt a régiós versenytársak szintjére kell csökkenteni - jelentette ki a főtitkár, aki úgy véli, hogy ebben az évben az adócsökkentés csak szimbolikus lehet. A vállalkozók azt várják, hogy a Fidesz-kormány még szeptember előtt hirdesse meg több éves, 2011 januárjától érvényes adó- és járulékcsökkentési programját, ami - figyelembe véve az államháztartás stabilitását - csak akkor lehetséges, ha együtt halad az államszervezet-, az állami és önkormányzati adminisztráció karcsúsításával - fogalmazott Dávid Ferenc.

A kétharmados Fidesz többség az önkormányzatok területén ezt akadály nélkül megvalósíthatóvá teszi, s nemcsak az önkormányzati képviselők számát tekintve - tette hozzá, rámutatva arra, hogy az önkormányzatok képviseleti önállósága nem csorbulna azzal, hogy a pénzügyi önállóság nem terjedne ki mind a 3.200 helyi önkormányzatra.

A VOSZ főtitkára hangsúlyozta azt is, hogy ezzel párhuzamosan meg kell hirdetni az adóegyszerűsítést, azaz az adó- és járuléknemek radikális csökkentését. A parlamentben elért kétharmados többség mellett a nagy elosztó rendszerek: egészségügy, oktatás, önkormányzatok reformjához társadalmi támogatottságra is szüksége van a Fidesz-kormánynak, s ez nem képzelhető el az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának támogatása nélkül - mondta Dávid Ferenc. A mikro-, kis- és középvállalkozások segítésében a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia az állami támogatású, kedvezményes hitelt biztosító Széchenyi-kártyának - ismételte meg a többször hangoztatott VOSZ álláspontot a főtitkár.

Olvasóink írták

 • 7. load 2010. május 02. 20:51
  „Lehet adót csökkenteni, de csak akkor, ha a Fidesz elfelejti a korábbi ígéreteit.
  Ha megpróbálja betartani azokat, jaj nekünk!”
 • 6. thermál 2010. április 27. 19:37
  „Minden választás után úgy száll le a földre a boldogsától mámoros győztes, hogy megérkeznek az első benyújtott számlák a támogatóktól. Emlékeztető az igéretekre!”
 • 5. Mankapunka 2010. április 27. 14:16
  „fortuna

  Volt már egyszer rá idejük,és mégis elbuktak????? Hmmmmmmmmmmmmmmmm”
 • 4. egysoproni_ 2010. április 26. 23:31
  „Adócsökkentés? Milyen adó? SZJA? ÁFA? TÁRSASÁGI? Milyen adó? Ha az SZJA csökken akkor mit emelnek? Hogyan csökken az SZJA? Megszüntetik a szuperbruttót?”
 • 3. fortuna54 2010. április 26. 15:20
  „Na,jönnek a született peszimisták,kiknek sehogy sem jó.Elöbb meg kell ismerni valamit,és csak utánna mondani véleményt.”
 • 2. Jandex 2010. április 26. 10:53
  „1. hozzászólás Primax
  Majd a 20 fajta adóból lesz 5 de azzal még többet fognak kivenni a zsebünkből!!!”
 • 1. Primax 2010. április 25. 21:53
  „Jöhet(ne).
  De nem lesz.
  Már nincs kampány...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar autótulajdonosok még nem környezettudatosak

A magyarországi gépjárműpiacon egyelőre nincs igény a környezettudatos technológiákat alkalmazó… Tovább olvasom