Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Márciusban nagyot emelkedett a kukorica átlagos felvásárlási ára

Mivel Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukoricatermelő országa, az ottani bizonytalanság hírére márciusban a világ szinte összes jelentős árutőzsdéjén emelkedett a gabonafélék ára.
2014. márciusában jelentősen, összesen 6,32%-ot növekedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10371,88 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az emelkedés elsősorban a kukoricának volt köszönhető, mely termény átlagos felvásárlási ára 5,79%-ot nőtt a harmadik hónapban. Az ukrán helyzet miatti bizonytalanság már március első hetében jelentősen, 45 ezerről 48 ezerre növelte meg a tonnánkénti árat és ez az árszint azóta állandósult. Aktuálisan a takarmánykukorica 48.614 forintba kerül.

A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott a piactéren. Szinte egész márciusban az 55 ezer forint közelében mozgott.Mivel Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukoricatermelő országa, az ottani bizonytalanság hírére márciusban a világ szinte összes jelentős árutőzsdéjén emelkedett a gabonafélék ára. A vélt vagy valós ukrajnai logisztikai problémák miatt az áruszállításban és a kialakuló pánikhangulatban a kereslet az amerikai készletek felé fordult erőteljesebben, amik együttesen felhajtották az árakat. Azóta a helyzet némileg konszolidálódott és az árak az elért magas szinten stabilizálódtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online szolgáltatások a vállalkozóknak

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szolgáltatásainak egy részét online kínálja a… Tovább olvasom