Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Magánnyugdíj-pénztári befizetések: kormányzati einstand

A miniszterelnök szerdai bejelentése, miszerint ez év novemberétől 2011 december végéig felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztárakba történő járulékok átutalását, hosszútávon ellehetetleníti a magánnyugdíj-pénztári rendszert - jelentette ki Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára csütörtökön a kétnapos Nyugdíj-, Egészségügy-, és Pénztárkonferencia megnyitóján Siófokon.
Több előadó előadását felülírta a bejelentés, és feszültség, bizonytalanság jellemezte a hangulatot.

A kormányzati bejelentés, azt jelenti, hogy a magánynyugdíjpénztár tagok bruttó béréből levont 8 százalék nem kerül rá az egyéni számláikra 2011 végéig, vagyis nem az egyéni megtakarításokat gyarapítja, hanem a költségvetésbe, a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be - fűzte hozzá a főtitkár

Mint kifejtette, a kormányzati bejelentés ellenére is megtartják a pénztárkonferenciát, amellyel meg kívánják mutatni, hogy a szakma, a szektor jelenleg is él, és élni akar. Ennek a szektornak a képzeletbeli hátizsákjában többek között 5,34 millió pénztártag 3.727 milliárd forintnyi pénztári vagyona, és egy sokéves munka áll, amellyel felépítették a társadalombiztosítás kettes és hármas pillérét.

Havonta átlagosan 10 ezer forint egyéni számlán elhelyezett nyugdíjcélú megtakarítást von el a kormányzat több, mint 3 millió magyar munkavállalótól - állapította meg a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége a siófoki konferencián és bejelentette, hogy 0aláírásgyűjtésbe kezd és az Európai Tanácshoz fordul. A Stabilitás Pénztárszövetség népszavazás kezdeményezését is fontolgatja az ügyben.

A tervezett kormányzati intézkedés minden, jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 20 és 50 év közötti magyar állampolgár jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú fiskális érdekek miatt.

Kozek András, a pénztárszövetség elnökségi tagja a szervezet elnökségének egyeztetett álláspontját ismertetve kifejtette, a tervezett kormányzati intézkedések kedvezőtlenül érinti a pénztárakat tulajdonló több, mint 3 millió tagot. Az eddig egyéni számlára érkező, és ott havonta kamatozó nyugdíjcélú megtakarításokat ugyanis november elsejétől adminisztratív úton egy "közös kalapba", az állami nyugdíjrendszerbe irányítják át, amely jelenleg semmilyen formában nem alkalmas az egyéni számlavezetésre. Az elnökségi tag szerint ezt a pesti grundon "einstand"-nak nevezik.

A befagyasztás nem hogy a nyugdíjak védelmét nem eredményezi, hanem éppen ellenkezőleg: a jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 30 és 50 év közötti magyar állampolgár hosszú távú jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú költségvetési érdekek miatt. Ők 2011-ig összességében egyénenként havonta átlagosan 10 ezer forinttal (2011. december 31-ig 140 ezer forinttal) járulnak hozzá a kormány válságkezelő lépéseihez azzal, hogy egyéni megtakarításaikat az állami tb-rendszerbe irányítják át, és ezzel javítják a költségvetés egyenlegét.

Kozek András szerint a kormány bejelentésében nem nyilatkozott a legfontosabb kérdésről, miszerint a 2011-ig tartó befagyasztást követően fenn kívánja-e tartani vegyes nyugdíjrendszert, vagy teljesen megszünteti azt. Csak vélelmezni lehet, hogy az állami rendszerbe való visszalépés biztosításával az utóbbit szeretné elérni. A jelenlegi tagok számára ez azt eredményezi: a most egyéni számlán gyarapodó, havonta pontosan kimutatott megtakarítással szemben nem marad más, mint egy általános, biankó ígérvény, hogy amikor ők elérik az - egyre emelkedő - nyugdíjkorhatárt, a nem mellesleg egyre inkább csökkenő népességű és elöregedő társadalom akkori keresőképes rétegének befizetéseiből az állam számukra is biztosítani tudja majd a megfelelő színvonalú nyugdíjukat. Erre a jelenlegi demográfiai helyzet ismeretében igen kicsi az esély, és éppen ez indokolta a tőkefedezeti rendszer létrehozását 1997-ben.

A Stabilitás Pénztárszövetség aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a kormány népszavazás keretében bízza az emberekre a döntést, mihez akarnak kezdeni az egyéni nyugdíj-megtakarításaikkal. Ezzel párhuzamosan az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetsége (European Federation for Retirement Provision (EFRP) tagjaként indítványozni fogja, hogy az Európai Tanács vizsgálja meg, hogy a kormányzati intézkedések mennyiben állnak összhangban az európai uniós irányelvekkel.

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. Stickers 2010. október 18. 08:26
  „Szabra, hol volt az ellenzék, amikor dolgozni kellett volna és tenni az országért? Kérdés vissza.”
 • 109. knifemaster 2010. október 16. 16:50
  „107. hozzászólás egysoproni_ 2010.10.16. 09:20
  Nem az eszük miatt hanem a gerincnélküliségük miatt vannak ott a székekben.
  Rengeteg megoldás létezik,hogy kimásszunk a sz@rból,de mivel hazaáruló kormány van hatalmon,ez nem fog megtörténni.
  Nézz meg Te is (meg mondjuk a sok hozzáértő is) Drábik János előadásaiból párat,ami bemutatja,hogy valójában mi hogyan működik,aztán majd Te is rájössz valamire.”
 • 108. Szabra 2010. október 16. 13:41
  „Igazán nagy öröm, hogy ilyen sok hivatásos aggódó van itt ezen az oldalon is ! Vajon akkor ki aggódott ilyen dühösen amikor, amikor a válság ürügyén az MSZP- SZDSZ.-es kormány 25 milliárd $ hitelt vett fel, azaz minden állampolgárt 2 millió Forinttal terhelt meg ??? Várom a jelentkezéseket elvtársak, csak szépen sorjában....”
 • 107. egysoproni_ 2010. október 16. 09:20
  „Nem tudom felűlbirálni a kormány határzozatát, mert ha olyan okos lennék, én ülnék a pénz.m.székben. Valamit csinálni kell, mert nagy a kaki. Van egy tippem Orbán úrnak a pénzcsinálásra. Angliában megadóztatják a nyugdijakat is. Egy bizinyos határ felett, mondjuk 130.000 felett tessék megadoztatni itt is. Van sok 38 - 40 - 45 éves életerős ember (pl: ex rendőr) akiknek a havu nyugdíja 130 - 150 - 180 ezer Ft és mindemelett feketén dolgozik itthon vagy épp külföldön! Viszont ismerek olyan jelenleg 55 éves ex fegyőrt akinek jelenleg a havi nyugdíja 237 ezer Ft! Ezekből a nyugdíjakból kell elvonni -20%-ot és be kell fagyasztani ezen nyugdíjak emelését és kompenzációját 4 évre.”
 • 106. knifemaster 2010. október 15. 22:06
  „101. hozzászólás Stickers 2010.10.15. 21:21
  Nem lett volna ezzal a részvényesdivel semmi baj.A bukás azért volt mert egy olyan lufit dobtak a tőzsdére ami lakáshitel törlesztéseket tartalmazott,a majdani jó haszonnal kecsegtetve.Csak hát ez a lufi kipukkadt a válság hatására.”
 • 105. egysoproni_ 2010. október 15. 21:37
  „A befizetőknek nem szerződésük van a nyughdíj pénztárral? Ha igen akkor miylen jogon veszi el Viktor? Holnap talán az életbiztosításom eddigi befizetett összegét is el fogja venni mert ez kell magyarország megmentéséhez?! Vagy ha vállalkozó vagyok és szerződésem van egy céggel vagy magánszemélylel akkor az államnak kell befizetni azt amit keresnék? Lassan ott fogounk sajnos tartani. No, de hol van most a sok FIDESZes szavazó és miért nem próbálják itt elmagyarázni, hogy ez kell és ez a jó! Ja és ez törvényes!!!!”
 • 104. mecsoka 2010. október 15. 21:32
  „#103 hülyeséget írtam bocsánat, már nincs garancia rá”
 • 103. mecsoka 2010. október 15. 21:31
  „#101 igen, ez itt a nagy baj, hogy nem ismerik azt a bizonyos törvényt, amit már 1997ben elfogadtak (amiről te is írtál már) és 2012.dec 31től lép hatályba. Most még van garancia mnyp-s 25%-ra de jövőre már nem lesz.”
 • 102. Gringo 2010. október 15. 21:24
  „Ezzel a birka néppel mindent meg lehet csinálni! Meg is érdemli a magyar a sorsát, még örül is hogy a c.gánykirály lenyúlja a lóvét.”
 • 101. Stickers 2010. október 15. 21:21
  „mecsoka, a magánpénztártagoknak is van joguk ahhoz, hogy állami nyugdíjjal kiegészítsék azt, amit halmoznak. Ugyanis, ha nem is nagy érték, de 0,5% havonta az állami kasszába bevándorol. Nem nagy tétel, de valamennyire feljogosít. Amúgy meg inkább azt kellene ilyenkor azoknak elmagyarázni, akik ennyire védik a fidesznyikok álláspontjait, hogy hogyan működött régen, működik most és 2012-től hogyan fog egy nyugdíjrendszer működni + hogy működik ez nemzetközi szinten. Igaz, hogy a befizetések elvesztek, mert én is elbuktam azt az egy évet, de az addig felhalmozott tőkém + kamatom biztonságban van.

  Csak itt az elbukásnál főleg azokat kell szidni, akik a felső két portfóliót választották, vagy választják, aminek a zöme részvény...

  passuth, az állami rendszer úgy néz ki, hogy aki dolgozik az belead a kalapba. Minél több a fekete munkás, minél több az eltartott és minél többen mennek külföldre melózni, annál kevesebben tesznek a kalapba. De egyre jobban nő azok száma, akik kivesznek, mivel még mindig él az a rendszer, hogy válogatás nélkül mindenki elmehet 45 évesen nyugdíjba, akik katasztrófavédelemnél, egészségügyben, tűzoltóknál, vagy rendőröknél dolgoztak. És itt a baj. Amíg ezeket nem vizsgálják felül, addig nőni fog azok száma még jobban, akik kivesznek belőle. Ezzel szemben a magánpénztártagok maguknak rakják be és maguknak veszik ki, vagy ha gáz van, akkor öröklik az utódok.”
 • 100. mecsoka 2010. október 15. 21:14
  „csak mert akarom a 100ast :D”
 • 99. mecsoka 2010. október 15. 21:03
  „#98 lehetővé kéne tenni, hogy szabadon lehessen választani, hogy akar az ember mnyp tag lenni avagy sem. Sőt állami nyugdíjat (és befizetést) akar, vegyesen vagy teljes öngondoskodást. De utána senkinek ne sírjon a szája :)”
 • 98. Csetneky 2010. október 15. 19:50
  „targis

  Azt nem lehet tudni, mit fognak csinálni 4 év múlva. (Remélem, az én befizetéseimmel ők semmit!:)) Azt viszont lehet tudni, hogy az elmúlt időszakban - amikor "begyűrűzött a válság" - mennyivel esett vissza a számlákon lévő összeg. Minimum egy évi befizetés úszott a semmibe. Ez pedig tény. Akkor miről beszéltek, elvtársak?”
 • 97. passuth 2010. október 15. 17:45
  „Én azt nem értem,a magánnyugdíjpénztárosok miért gondolják,ők a saját nyugdíjukat építgetik,az én befizetésemből meg 3 millió nyugdíjast tángálok,rosszul gondolom ?”
 • 96. targis 2010. október 15. 17:38
  „Jameson! Látszik, hogy fogalmad sincs az egészről, de hát ha egyszer meg kell védeni valamit, Te odateszed magadat. Attól félted a magánosokat, hogy eltőzsdézik a pénzüket, de moltenen számonkéred, hogy honnan tudja, hogy mi lesz 4 év múlva. Mert Te tudod igaz, hogy eltőzsdézik? Neked megmondták igaz? Hát, tudod, azért ül a PSZÁF-nál megbízható elvtárs, hogy ne tudják eltőzsdézni! Ugyanis neki többek között az is a dolga. Meg, aztán azt sem bánnám, ha már a vezírválasztást ránk bízzák, akkor had döntsünk magunkról is. Nem kell innentől már kiskorúaknak nézni minket, hülyének meg pláne nem. Kellett a lé a lyukas vödörbe, és egyszerűbb einstandolni, mint a vödröt befoltozni.”
 • 95. Stickers 2010. október 15. 12:47
  „Ez közönséges lopás, ami itt történni fog. Az apeh-on átáramlik a befizetés, azaz ez nem megtakarítás, hanem a dolgozók befizetéseinek az ellopása. Szépen körbe tudja hazudni a vezír azt, hogy 5,4 millió embert hogyan lop meg 14 hónapon keresztül.”
 • 94. mecsoka 2010. október 15. 11:48
  „Most 40év után a bruttó átlagkereset 80%a a nyugdíj összege. 2013tól már csak 66%.
  Erről a törvényt 1997-ben hozták!!!!!! Már akkor tudták, hogy a nyugdíjrendszer nagyon nagy bajban van, és elkezdték nyomatni az öngondoskodást! Hol volt akkor még az mszp 8éve? Sehol!
  Gondolkodjatok birkák!”
 • 93. Stickers 2010. október 15. 09:57
  „jamesson, tudatos befektetés. 5 különböző portfólió van, és a két utolsóban van a tőzsde egyedül. Én eleve olyat választottam, amiben csak állampapír és kötvény van. Mióta az ember maga dönti el azt, hogy melyik portfóliót választja a kockázat is a tag saját felelőssége.”
 • 92. elemér 2010. október 15. 09:43
  „Nincs ebben semmi uj. Itt már megint az amcsikat majmolják. Pénzt elköltik, aztán a nyugdijat átalakitják. Nyugdij az a te felelösséged legyen, és ne terheld azzal az államot. Ez minden jobboldali konzervativ párt programja. Nem erre szavaztak, söt dunctjuk se volt ilyesmiröl.”
 • 91. jamesson 2010. október 15. 09:02
  „Roly
  Azaz! Csesszél ki Orbánnal.Iga,neked nem lesz nyugdíjad.
  :D”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chio: Zircen megszűnik a chipstermelés

A chipstermelést megszüntetik a magyar cégnél, Zircen egy raktárbázist alakítanak ki, a győri üzemben pedig a snackgyártás további növelését tervezik. Tovább olvasom