Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Kétezermilliárd forint: egyre többen tartoznak az államnak

Március végén megközelítőleg kétezermilliárd forintnyi köztartozást tartott számon az adóhivatal.
Március végén megközelítőleg kétezermilliárd forintnyi köztartozást tartott számon az adóhivatal, a tartozást félmillió cég és 1,2 millió magánszemély, e körben az összes adóköteles egynegyede halmozta fel - ismerteti hétfői számában a Magyar Nemzet.

Az adóval elmaradó polgárok tábora egy év alatt közel százezerrel nőtt. A hiányzó összegek behajtásáért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az első három hónapban négyszázezer végrehajtási intézkedést foganatosított. Legtöbbször az inkasszó eszközéhez nyúlt, az első negyedévben 280 ezer esetben próbálta meg leemelni az adósok bankszámlájáról a hiányzó forintokat. Közel negyvenezer alkalommal a magánszemélyek munkabérének letiltásával próbálkozott, ám sokszor sikertelenül: tizenhatezer ügyben azért hiúsult meg az intézkedés, mert az érintettnek nem volt olyan legális munkabére, jövedelme, amelynek egy részét elvonhatták volna.

A hivatal nem egyszer ingóságok, különféle vagyontárgyak lefoglalásával és elárverezésével igyekezett beszedni a köztartozást. A NAV-hoz így került például hintakötél, madáretető készítéséhez szükséges anyag vagy versenyló is. A NAV hétezer ingatlant is lefoglalt.

A behajtást a lap szerint tovább nehezítheti, hogy Szabó Máté ombudsman nemrégiben az Alkotmánybírósághoz fordult az adóhivatal végrehajtási gyakorlata miatt. A biztos azt kéri, a bírói testület semmisítse meg az adózás rendjét meghatározó törvény azon passzusát, amely szerint a bank anélkül köteles leemelni az adós számlájáról a pénzt, és az összeget az adóhivatalnak továbbítani, hogy a hatóság bemutatná a végrehajtás alapjául szolgáló okiratot.

Olvasóink írták

 • 10. machers 2013. május 29. 22:53
  „9.Valaki 2013.05.27. 21:26
  PL?”
 • 9. Valaki 2013. május 27. 21:26
  „davsonka, a cocik duplázták meg a járulékokat. Ebből származik a legtöbb probléma.”
 • 8. iambosz 2013. május 27. 20:58
  „..egyre többnek tartozik az állam..:)”
 • 7. sx486 2013. május 27. 19:23
  „Az állam persze szent!
  Az állampolgárnak nem tartozik!
  Az állam becsületes!
  Maga a tisztesség!
  Az anyja ...... mindenit, erre is meg arra is!”
 • 6. ATX 2013. május 27. 15:41
  „Gyengébb matekosok kedvéért: 6 db nulla = millió, 9 db nulla = milliárd, 12 db nulla = billió! (Persze úgy, hogy a nullák előtt szerepel egy pozitív egész szám is.)”
 • 5. lolita 2013. május 27. 15:10
  „Adobevallasal kapsolatban Ausztriaban nincs hataridö,tehat enyire nem sürgetnek.”
 • 4. oxana 2013. május 27. 15:03
  „Még valami eszembe jutott: ha a NAV az adóvisszatérítést nem utalja át, akkor bemegyek az egyik irodájukba és elviszem a kávéfözöt vagy egypár ceruzát.”
 • 3. lolita 2013. május 27. 15:01
  „Szerintem is ,mert ezt latom de nem besületes penzböl, ha enyivel tartoznak az allamnak,meg kimondani az összeget is hihetetlen föleg azoknak akik az atlagfizetesböl elnek,most meg azt is sökkenteni akarjak. Szegeny gazdag Magyarorszag! Akik pedig biztonsagi örkent dolgozik ott meg szabadsag sincsen,es hanyan vannak csak minimal berre bejelentve,de többet pak kezbe milyen mocskos munka ez?”
 • 2. oxana 2013. május 27. 15:00
  „Hintakötél, madáretetö? Hol élünk? Halálra röhögöm magamat.
  Különben próbálná meg a NAV az én számlámról az én beleegyezésem , mindenféle hivatalos papir nélkül valamit lekönyveltetni. Ha a bank megtenné, azonnal máshova mennék. Tudom, ez utópia, illetve Magyarország ma.”
 • 1. Dwatson 2013. május 27. 14:15
  „Hiába, egyre jobban élünk,na!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenkétmilliárdos plusszal zárt az Egészségbiztosítási Alap

Április végén 42 milliárdos plusszal zárt az egész évben 1800 milliárd forintból gazdálkodó… Tovább olvasom