Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Itt az új adócsomag: 16% és marad a félszuperbruttó

A kormány a személyi jövedelemadó-rendszer szabályait három évre már most törvénybe iktatja, és jelentős könnyítést kapnak a gyermeket nevelők.
Az index.hu információi szerint így döntött a kormány, miközben az utolsó simításokat végzi az adócsomagon.

Jövőre az egygyerekesek is kapnak családi adókedvezményt. Marad a félszuperbruttó adóalap, de 2013-ra teljesen eltűnik. Nő a minimálbér, szűkül az adójóváírásra jogosultak köre. A számítások szerint 300-400 milliárd forint marad a munkát vállalók zsebében. Az így keletkező költségvetési lyukat jövedékiadó-emeléssel, a Robin Hood-adó meghosszabbításával, a távközlési szektorra kivetendő extraadóval és kiadáscsökkentéssel foltozná be a kabinet.

Jövőre 16 százalékos, egykulcsos szja lesz, azt viszont nem a bruttó bérből fogják levonni, hanem megmarad a mai "félszuperbruttó" adóalap, vagyis a bruttó bért felszorozzák 1,27-tel, és ez után kell leróni a 16 százalékot. Másképpen: a munkaadót terhelő járulékkal korrigálják a bruttó bért, így adódik az adóalap.

Az index.hu úgy értesült, hogy 2012-ben a bruttó bért csak 1,135-tel kellene majd megszorozni, vagyis a munkaadót terhelő járulékmérték felével kellene csak korrigálni a bruttó bért, majd 2013-tól teljesen visszatérünk a bruttó bérre mint adóalapra.

Az adóalap átalakítására vonatkozó ütemezés azt eredményezi, hogy az effektív adókulcs a mostani 21,6 százalékról jövőre 20,3-ra, 2012-re 18,2 százalékra csökkenne, és 2013-ra megegyező lenne a névleges, 16 százalékos adókulccsal.

A hírportál emlékeztet arra, hogy most kétkulcsos az szja-rendszer: évi ötmillió forintos félszuperbruttó adóalapig 17 százalékos szja-t kell leróni, afelett pedig 32 százalékot. A parlament még 2009 őszén törvénybe iktatta a 2011-es adótáblát is, ami annyiban különbözik az ideitől, hogy a 17 százalék határa évi 15 millió forintra nőne. Ezt hatályon kívül helyezik még mielőtt életbe lépne.

Karakteres változás lesz az is - írja az index.hu, hogy már az egygyerekes szülők is élhetnek a családi adókedvezménnyel. Most csak az kaphat havonta gyerekenként négyezer forint adókedvezményt, akinek legalább három gyereke van és csak az egyik szülő veheti igénybe.

Jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, méghozzá gyerekenként havi nyolc-tízezer forint körüli összeget - olvasható az index.hu-n. A három-, vagy többgyerekesek gyerekenként havi 15-20 ezer forinttal mérsékelhetik az adójukat.

Az adórendszer átalakítása csökkenti a költségvetési bevételeket, ezért egyensúlyjavító lépésekre is szükség van. Az egyik ilyen, hogy az adójóváírásra jogosultak körét szűkítik. Most azok használhatják ki teljesen az adócsökkentő tételt, akik legfeljebb havi 265 ezer forint bruttó bért keresnek, afeletti jövedelemnél fokozatosan elfogy az adójóváírás, és havi bruttó 390 ezer forint felett teljesen eltűnik. Nem kizárt, hogy az adójóváírás havi 15.100 forintos összegét is valamelyest visszametszi a kormány.

Az államkassza bevételeit növelheti a minimálbér megemelése, ami a járulékbevételek növekedésével jár - közli az index.hu, amely úgy értesült, hogy 5 százalék körüli minimálbér-növelés jöhet, de az szinte kizárt, hogy a mostani 73.500 forintos legkisebb kötelező kereset elérje a 80.000 forintot.

A 16 százalékos egykulcsos adó csak az összevont jövedelmekre vonatkozik, ugyanúgy, ahogyan a mai 17 és 32 százalékos adókulcs is. A külön adózó jövedelmekre - például tőzsdei árfolyamnyereség, kamat, osztalék - érvényben levő, 10-25 százalék közötti adómértékek maradnak.

Az index.hu értesülése szerint a járulékokhoz nem nyúlnak.
Jelenleg a nyugdíj, a gyes, az ösztöndíj után nem kell adózni, de az beleszámít az éves jövedelembe, ami "feltolja" az adóköteles jövedelmet a magasabb adókulcs alá. Az egykulcsos szja miatt okafogyottá válik ez a szabály, ezért a fenti tételeket a jövőben adózás szempontjából nem kell majd beszámítani az összes jövedelembe.

Az szja-rendszert érintő változások a minimálbéremeléssel együtt, a hírportál információi szerint, éves szinten 300-400 milliárd forintot vesznek ki az állam zsebéből. Mivel a kormány elkötelezte magát amellett, hogy folytatja a költségvetési hiány csökkentését és azt a GDP 3 százaléka alá szorítja az idei 3,8 százalékos célról, szükség van még egyenlegjavító intézkedésekre.

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót, ami az idén év végével megszűnt volna. Ez a különadó éves szinten 30-35 milliárd forint költségvetési bevételt jelent. Extra sarcot kap a távközlési szektor is.

Mellette pedig marad a bankadó, ahogyan azt korábban jelezték és törvénybe iktatták. Ezen tételek összességében durván 100 milliárd forint körüli extrabevételhez juttathatják a büdzsét, vagyis a keletkező lyuknak csak egy részét foltozzák be. A hiányzó részt az államháztartás kiadási oldalán kell megtakarítani, ennek mikéntjére kell megoldást találnia az adócsomagon kívül a költségvetési terv összeállításáért is felelős nemzetgazdasági tárcának. A büdzsé rohammunkája most indul, eddig az önkormányzati választások miatt jegelték a munkálatokat - írta az index.hu.

Olvasóink írták

181 hozzászólás
 • 181. load 2010. október 10. 08:46
  „163. Dozer
  "load, a termelékenység mértékét az állam határozza meg? "
  Alaposan félreértettél.
  Ezt én soha nem álítottam.
  Az adókat és járulékokat viszont igen.”
 • 180. gjozsi88 2010. október 10. 08:14
  „még annyit!

  Ezt a kérdést elfelejtetted megválaszolni!
  Pedig ez lenne a lényeg!

  "AHA!
  "A gyerekkedvezmény meg kb.8000 Ft lesz gyerekenként.
  Mindegy most a pontos szám.Lesz....és nem volt."

  Segíts nekünk!
  Mennyivel kell növekednie a minimálbérnek, hogy két gyerekes család a gyerekenként 8000 ft-ot igénybe tudja venni?
  Ugyanakkor ennek a minimálbér emelésnek, mely a differenciáltság fenntartása miatt létrejövő alulról felfelé nyomó hatásai következtében mennyivel növekszik a termékek ára és a most is alig versenyképes termékeink mennyire kerülnek versenyhátrányba a piacon, azaz mennyi munkahely fog megszünni emiatt?
  A minimálbér emelés az első Orbán kormány idején bedöntötte a könnyüipart!
  Kiköltöztek külföldre, megkezdődött a részmunkaidős bejelentés..!
  Ez miért lesz jó nekünk?"”
 • 179. gjozsi88 2010. október 10. 08:13
  „AHA!
  Szakmai kérdést, márpedig az adótörvények és hatásai azok, nem lehet politikai oldalról tárgyilagosan megközelíteni!
  Ha nincs érdemi válaszod, akkor kampánydumát folytatsz,komcsizol, miközben a jobboldalon ül belőlük a legtöbb és érdemben nem sikerül válaszolnod konkrét kérdésre!
  Ettől te és az általad támogatottak hiteltelenek vagytok!
  Hogy mégis nagy a támogatottság?
  Mert a Viktor egy dolgot tökéletesen ismert fel!
  A társadalmi butaságot, melyre építhetett és mint látjuk eredményes!
  Gazdaságilag ez rohadt kevés!”
 • 178. HR_XAR 2010. október 09. 18:37
  „annyit azért még elárulhatsz, hogy felizgatott, mikor a fajtád hamisította a költségvetési kimutatásokat, amikor a pénzügy tartalékokat az elmúlt 120 napban felélte, elosztogatta? Kéjes érzés járt át, amikor a szíjjártót láttad a tévében csöpögő nyállal beetetve a napi adagját? Amikor csontvázakat kerestetek és találat helyet hamisítottatok iratokat, hogy úgy tűnjön, mintha találtatok volna?”
 • 177. HR_XAR 2010. október 09. 18:35
  „én inkább anyád sajnálom, hogy degenerált a kölyke :) várom azt a pillanatot, amikor pofára fogsz hullani, azt hiszem nem csak én leszek az egyetlen, aki szerencsétlen selejtes mivoltod fölött örömtáncot fog lejteni, és ráadásul még jól beléd is rúg:)”
 • 176. AHA 2010. október 09. 18:32
  „sajnállak te SZAR!
  További jó vergődést!
  :-)”
 • 175. HR_XAR 2010. október 09. 18:23
  „és egy narancskommunista csak ne elvtársazzon, húzz kínába a rokonaidhoz a Pártba.”
 • 174. HR_XAR 2010. október 09. 18:23
  „Lehet, de legalább a tükör nem reped szét, ha belenézek, mint egy agymosott degenerált génhulladéké, aki agya és mivoltja csak a papagájhoz hasonlít. A szülésorvos is csak kalapácsnak használta volna a fejed az orvosi részleg felújításánál, ha tudta volna mit húz ki anyádból.”
 • 173. AHA 2010. október 09. 18:18
  „HR_XAR
  Neked csak egy bajod van elvtárs!Hogy anyád nem taposott el amikor megszülettél.
  Pedig a férgekkel azt szokták csinálni.”
 • 172. HR_XAR 2010. október 09. 18:04
  „AHA tudod élvezni fogom azt, amikor szó szerint a saját szarotokban fogtok fetrengeni. Ép eszed nincs, így képtelen vagy felfogni, hogy valójában mire szavaztál, de nem baj. Ostoba voltál és az is maradsz. Amúgy jobban hasonlítotok ti pont a szitokszóként használt komcsira, mint bárki más, és ha így folytatjátok egyenrangúak lesztek a vörösökkel kínában. Úgyhogy aha fogd be a pofád és húzd meg magad, mert hamarosan ez az ország még jobban szarban lesz, ami már nektek köszönhető, és utána menekülőre foghatod a dolgod, ha az ilyen hithű párkatonokat azon emberek, kiket nem lehetett megvezetni üldözni fog. Most még könnyen pattogsz, de fogsz még menekülni és rettegni.”
 • 171. AHA 2010. október 09. 14:00
  „HR_XAR 2010.10.09. 09:37
  Miről is beszélsz szar elvtárs?Arról ,hogy miként vesztettétek el a választást ilyen csúfondárosan?
  Pedig minden mocskot bevetettetek itt a fórumon.Lásd az előző hozzászólásodat.
  ROHADT KOMCSIK!VÉGETEK!”
 • 170. HR_XAR 2010. október 09. 09:37
  „aha, tipikus példája vagy a magyar történelemben azokra, akik miatt 1490 óta itt tart ez az ország, ahol tart. Képtelen vagy te is a saját lábadon, saját kútfővel boldogulni az életben. Sajnos el kell fogadni, hogy vannak olyan hülyék, akik csak diktatórikus államban, személyi és szabad jogaiktól megfosztva tudnak élni.”
 • 169. egysoproni_ 2010. október 08. 17:15
  „http://penzcentrum.hu/cikk/1025451/1/adocsomag_2013-ig_ujabb_fejlemenyek”
 • 168. gjozsi88 2010. október 08. 17:12
  „AHA!
  "A gyerekkedvezmény meg kb.8000 Ft lesz gyerekenként.
  Mindegy most a pontos szám.Lesz....és nem volt."

  Segíts nekünk!
  Mennyivel kell növekednie a minimálbérnek, hogy két gyerekes család a gyerekenként 8000 ft-ot igénybe tudja venni?
  Ugyanakkor ennek a minimálbér emelésnek, mely a differenciáltság fenntartása miatt létrejövő alulról felfelé nyomó hatásai következtében mennyivel növekszik a termékek ára és a most is alig versenyképes termékeink mennyire kerülnek versenyhátrányba a piacon, azaz mennyi munkahely fog megszünni emiatt?
  A minimálbér emelés az első Orbán kormány idején bedöntötte a könnyüipart!
  Kiköltöztek külföldre, megkezdődött a részmunkaidős bejelentés..!
  Ez miért lesz jó nekünk?”
 • 167. gjozsi88 2010. október 08. 17:05
  „Dozer!
  Én nem várom az államtól, hogy oldja meg az alacsony fizetést, de azt igen, hogy kiadáscsökkentéssel tegye lehetővé ,hogy adókat tudjon csökkenteni, amitől javul a versenyképességünk, ugyanis az egyébb beruházásokra, modern költséghatékony nagy teljesítményű berendezésekre egyszerüen nincs forrás!
  A mostani beavatkozási szándéka az nem segít, hanem árt, mert bértömeg növekedést okoz olyan munkahelyeken is, ahol ezt nem tudják kigazdálkodni, ami miatt a külföldi továbbra is olcsóbb lesz!
  Segítek, hogy mitől olcsóbb!
  Addig mig nálunk 4 ember két műszakban végez el egy feladatot, addig a német 2 emberrel és 4 óra alatt, mert energiahatékony modern nagy teljesítményű berendezésen végzi a feladatot!
  Emiatt jelentős költség megtakarítása van, mert ugyanannyi idő alatt sokkal többet tud termelni!”
 • 166. Dozer 2010. október 08. 16:16
  „Jajj gyerekek, nem kell itt nyomni a "melyik párt cseszett el többmindent" dolgot :)) Mindegyik sokat. Mindegyik korrupt. De most melyik a jobboldal, melyik a baloldal.... fene sem tudja :D Az MSZP-t nem ér kommunistázni,a szocialista szó is csak a nevükben él :PPP A kőkemény Jobboldalunk kampányai és programja meg teljesen szocialista eszméket tükröz.... fene érti ezt a nagy keveredést! Most a jobb a bal, a bal a jobb??? Ti értitek mert én már megkeveredtem :DDDDDD Én megoldanám ezt a helyzetet az országban hirtelen, és véglegesen... csak akkor aki lusta dolgozni vagy szaladna vagy éhenhalna... a politikusok pedig még véletlenül sem lennének korruptak, ennek a megvalósítását apámra bíznám aki már több módszert is kiötölt... a legutóbbi : " Csak az első ötöt kellene belelőni a Halászbástyáról a Dunába és a többi rögtön megtanulna jó közszolga lenni..." :DDDD”
 • 165. AHA 2010. október 08. 15:32
  „egysoproni_
  A rengeteg felesleges megszorításból nem lett pénz.
  Azt,hogy mi lesz azt te sem tudod.Felesleges tényként közölni a baromságokat!
  A szocik SOHA többé nem fognak visszatérni Magyarországon.
  Ha csak egy hajszálnyival is jobban muzsikál a Fidesz,örökre megszűnhet az mszp az emberek emlékezetében.”
 • 164. AHA 2010. október 08. 15:29
  „http://vg.hu/gazdasag/adozas/nyeresegado-megosztassal-329254
  A gyerekes dolgot meg itt fent is olvashatod.”
 • 163. Dozer 2010. október 08. 15:04
  „load, a termelékenység mértékét az állam határozza meg? A vállalkozók és a befektetők döntenek. Nézz meg pár milliárdos cégtulajdonost. Gondolod agyalnak technológiai fejlesztéseken amig az olcsó munkaerővel így is versenyképesebbek a nyugatiaknál árban? :))) A magyar meg elmegy minimálbérért +1 kis zsebbetolt zsetonért dolgozni. Mi meg itt osztjuk az észt pár százalékos adócsökkentéseken... mintha megváltoztatná 5e HUF bárki életét... nevetséges”
 • 162. egysoproni_ 2010. október 08. 14:33
  „154. AHA !

  Várd ki a végét!! Várd ki, hogy mikor lesz újra vizitdíj, még akkor is ha nem vizitdíj lesz a neve és nem 300 Ftot kell fizetned! 2 éven belűl sokminden várható! Bocs, de, Te elhiszed azt, hogy ezt azt csökkentenek meg megszüntetnek és mégis lesz pénz? A választások után a képviselők és a kormányzó emberek pénze nem lett kevesebb. Magukon nem spórolnak annyit amennyit tőled evesznek! Az IMF is visszajön aki el lett zavarva pár hónapja. Viktor is csak egy politikus...”
181 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három forinttal csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt.… Tovább olvasom