Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Ismét többlet a folyó fizetési mérlegben

A többletes fizetési mérleg és tőkemérleg leginkább a magyar gazdaság válsághoz való alkalmazkodását tükrözi, a folyamat már ötödik negyedéve tart. Elemzés.
Az MNB szeptember 30-án közzétett adatai szerint a II. negyedévben is többlet volt a folyó fizetési mérlegben, szezonális kiigazítás nélkül 418 millió euro, és a külfölddel szembeni finanszírozási képességünk is megint magas volt, +806 millió euro.

A Buda-Cash részletes heti gazdasági elemzése, szept. 28.-okt. 4. >>
A folyó mérlegben a reálgazdasági tranzakciók többlete a korábbi negyedévekhez hasonlóan meghaladta a jövedelem mérleg hiányát, bár mértéke szezonálisan kiigazítva most kisebb volt, mint az I. negyedévben. A reálgazdaságban az áruforgalomban 1,19 Mrd euro, a szolgáltatásoknál 611 millió euro volt a többlet, összesen 1,8 Mrd euro. Az áruforgalomban az export és az import értékénél is 23%-os növekedés
mutatkozott az egy évvel korábbihoz képest. A jövedelem és transzfermérleg egyenlege szezonálisan kiigazítva kissé nőtt, nélküle lényegében változatlan maradt az előző negyedévhez képest a hiány, 1,39 Mrd euróval. Folyó transzferként az EU-tól 393 millió euro érkezett, a tőketranszferként elszámoltakkal együtt összesen 806 millió euro volt a bevételi többlet az EU-val szemben a II. negyedévben.

A pénzügyi mérleg egyenlege -183 millió euro volt. A magyarok közvetlen külföldi tőkebefektetéseinek egyenlege 468 millió eurós tőkebeáramlást, a külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetései 946 millió eurós nettő tőkekiáramlást mutattak; a portfólió befektetéseknél 1,1 Mrd euróval csökkent a külföldiek állománya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragaszkodnak a 16 százalékos adóhoz

A miniszterelnök bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a… Tovább olvasom