Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Garázsmenet: kevesebb busz Győr és Budapest között

Április elsejétől kevesebb buszjárat közlekedik Budapest és Győr között. Az érintett Regionális Közlekedésszervezési Irodák és a Kisalföld Volán által előkészített menetrendi módosítást a szaktárca a napokban hagyta jóvá.

A közlekedési minisztérium a helyközi közösségi közlekedés átalakításának részeként csökkenti a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló távolsági vasútvonallal párhuzamos buszjáratok számát. A mostani változtatás az autóbuszok e viszonylatról történő kivezetésének első lépcsője - kapta a tájékoztatást a minisztériumtól a kisalfold.hu.

Megkérdeztük Pócza Mihályt, a Kisalföld Volán Zrt vezérigazgatóját,  sikerként éli-e meg a járatcsökkentő módosítást. Pócza Mihály közölte: kommentálni a döntést nem kívánja, de természetesen örül, hogy célt értek a három hónapig folyt tárgyalások (hiszen korábban egy pozsonyi járatpár kivételével valamennyit meg kívánta szüntetni a minisztérium – szerk.).

A vezérigazgató hozzátette: nem kedvezőtlen ez a módosítás a miatt sem, mert frekventált időben még egy új járat is indul, azokon pedig, amelyeket megszüntetnek, viszonylag kevesen utaznak.
A menetrendi módosítással a munkanapokon 9 órakor Győrből induló járat megszűnik.

A 10 órakor Győrből és 20:30 órakor Budapestről induló járat a továbbiakban szabadnapokon nem, a 17:30 órakor Budapestről induló járat pedig csak a hét utolsó tanítási napján közlekedik. Az - elsősorban középiskolás vagy felsőoktatási intézményben tanuló - utasok igényeihez igazodva a hét utolsó tanítási napján 13:30 órakor új járat indul Győrből Budapestre.

A szakminisztérium tavaly augusztusban elkészült menetrendi koncepciójában rögzítette, hogy a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló országos vasútvonalakkal párhuzamos buszjáratokat meg kívánja szüntetni. E járatok fokozatos kivezetéséről egyeztetések kezdődtek. A mostani módosítás e folyamat első eredménye.

A minisztérium nem tett le az indokolatlan párhuzamosságok megszüntetésének, az utasok vasútra terelésének szándékáról e viszonylatok esetében sem. Mérlegelte azonban annak kockázatát, hogy a vasúti és buszos menetrendek egyidejű vagy nagyarányú változtatása miatt a közösségi közlekedés helyett többen ülnének át autóra. A buszjáratok fokozatos, több lépcsős leállításával az utasok időben megismerkedhettek a színvonalas vasúti kínálattal.

A személyszállítási közszolgáltatási menetrendek elkészítésében alkalmazandó egységes egyeztetési eljárásról szóló közlekedési miniszteri rendelet március elején jelent meg. Országos szinten és a megfelelő infrastrukturális feltételek megléte esetén e jogszabály előírásai is a vasúti személyszállítást helyezik előtérbe a közúti alternatívával szemben. Az országos jelentőségű hálózat vasúti menetrendi vázára összehangoltan épülhetnek rá a regionális közlekedés vasúti és autóbuszos menetrendjei. A buszjáratoknak elsődleges szerepe az lehet, hogy az utasokat a vasútig vagy onnan elszállítsák.

A regionális menetrendeket a jobb ráhordás és kedvezőbb csatlakozások érdekében az országos menetrendhez igazodva kell kialakítani. Az országos egyeztetési eljárásban először a vasúti, majd ezzel összehangoltan a közúti menetrenddel kapcsolatos egyeztetéseket folytatják le. Autóbuszos közszolgáltatás megrendelése országos viszonylatra csak akkor javasolható, ha a rögzített elvárások mellett az ellátás vasúton nem biztosítható vagy az előírt feladatok közúton hatékonyabban és jobban teljesíthetők.

Olvasóink írták

 • 14. poff 2010. március 29. 15:24
  „Vanessa - a vonatokon az utasok szemetelnek, tépik le a függönyt, rondítják le a wc - t, teszik fel a mocskos bakancsukat az ülésre, koszos utazó bőröndjüket az ülésekre amit előtte a kutyaszarban húztak keresztül,...
  Az már csak a hab a tortán, hogy akik takarítják itt Győrben a kocsikat , már eleve mocskos vízzel maszatolják a padlót,. Láttam késő este, még a megálló vonat oldaláról is felírják a kocsiszámot, minta ők takarították volna. Szóval így együtt tényleg lehangoló a kép.”
 • 13. Mankapunka 2010. március 27. 13:34
  „Dehogynem!!!!!!!!!!!! Inni kell,muszály,kötelező.

  Jó dolog,mire fel érsz Pestre vonattal,ha olyan dolgod van,tuti jól fogod érezni magad Pesten.”
 • 12. FB 2010. március 26. 17:56
  „Deeehooogynem, az alkohol megoldja a problémákat :D”
 • 11. vanessa 2010. március 26. 11:53
  „miért kéne feszültnek lennem?az ital nem old meg semmit)))”
 • 10. Mankapunka 2010. március 26. 11:41
  „vanessa

  Régen utaztam,de munkámat tekintve járok ,majdnem minden nap PEstre.

  De lehet ez a baj,hogy nem iszol soha semmit.És egész nap feszült vagy.”
 • 9. vanessa 2010. március 26. 11:33
  „Manka, én nem iszok,de szeretnék kulturáltan utazni, nem is olcso a jegy,ugyanannyiért busszal feljutok, Pestre.és tiszta busszal.Nézd meg az osztrák vonatot, utaztál vaonaton egyáltalán Manka?a magyar államvasutakon?”
 • 8. jirzi1 2010. március 26. 07:15
  „A zsúfolt buszra nem fér fel egy férfi. Idegesen elkiáltja magát:
  - Menjenek már beljebb, annyi hely van még, hogy sakkozni lehetne!
  Erre a válasz:
  - Jöjjön csak jóember, úgyis hiányzik egy paraszt!”
 • 7. Mankapunka 2010. március 25. 23:14
  „vanessa

  Simán jó a vonat,akkor és azzal iszogatsz a fülkében,akivek akarsz,lehet hangoskodni is.
  Meg az finonm érces szag,ami van alevegőben.

  Szerintem simán jó,cask tudni kell magadat jól érezni,ami nektek elég nehéz.”
 • 6. FB 2010. március 25. 22:37
  „hard:
  csak szabadnapon nem fog menni a 20:30-as, az heti 1 járat.
  Össz 8 járat szűnt meg és 1 létesült. Szerintem ez jó kompromisszum.”
 • 5. vanessa 2010. március 25. 21:01
  „szép estét!szinvonalas vasut?mi rajta a szinvonal? koszos,büdös,és drága, régen a személyvonat olcsobb volt mint a gyors,most meg ugyanannyi,és ha éppen sztrájkolnak akkor mi van?volt mikor 50 perc késéssel ért be Győrbe a vonat , azok csinálják a kik nem utaznak vonattal mert a alattuk a válalati kocsi”
 • 4. Freehill 2010. március 25. 20:33
  „Miért kell bármit is megszüntetni ott, ahol (még) van utas?”
 • 3. dpista 2010. március 25. 20:19
  „Vonatok számát csökkenteni? Szüntessük meg! Legyen csak busz. Mindenhol. Legalább rajtunk röhög Európa. :-)”
 • 2. _Zoli_ 2010. március 25. 19:14
  „Nyáron a nagy melegtől, télen a hidegtől, köztes időkben a sztrájkok miatt nem járnak.
  Nem lehetett volna inkább a vonatok számát csökkenteni?”
 • 1. hard 2010. március 25. 17:50
  „A 20:30-asért kár. Mivel 20:20kor megy egy személyvonat (Déliből), ami kérőbb ér be a busznál, utána 21 körül egy IC, és utána már csak 1 vonat van azon is átszállással lehet hazajutni.
  A 13:30-as meg pont fordítva BP-Győr irányba (is) kéne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogy a TV és a fehérnemű se

Az elektronikai piac forgalma a tavalyi évhez képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el, a… Tovább olvasom