Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Elkéshetett az orosz jegybank a kamatemeléssel

Londoni elemzői vélemények szerint valószínűleg elkésett az orosz jegybank az éjszaka végrehajtott rendkívüli, 6,50 százalékpontos kamatemeléssel, és most már csak a devizapiaci intervenció, illetve végső esetben valamilyen formájú tőkekorlátozás bevezetése maradt az eszköztárában.
Egybehangzó citybeli előrejelzések szerint ráadásul a meredek kamatemelés és az olajárak zuhanása együtt mély recesszióba sodorhatja jövőre az orosz gazdaságot, és Oroszország elveszítheti befektetési ajánlású hitelminősítését is.

Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piaci kutatási igazgatója keddi kommentárjában úgy vélekedett: az orosz jegybank nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem mutatott fel ilyen monetáris tűzerőt a rubelválság korábbi szakaszában, amikor ez még hatékonyabb lehetett volna.

Maggio szerint a nyugati szankciókhoz kötődő politikai kockázat most már egybeolvadt a rubel árfolyamzuhanásának új hajtóerejével, az alacsony olajárakkal.

A szakértő szerint amíg a nyersolaj világpiaci ára hordónként 60 dollár körül marad, addig valószínűleg a rubel is 60 rubel/dollár környékén mozog. Az a tény azonban, hogy egy ekkora jegybanki kamatemeléssel sem sikerült néhány százalékpontnál nagyobb mértékben ledolgozni a rubel előző nap elszenvedett árfolyamveszteségét, félreérthetetlenül arra vall, hogy Oroszország "nagy bajban van" - fogalmazott a TD Securities vezető londoni elemzője.

Az orosz jegybank implicit módon "feláldozta a gazdaságot a pénzügyi stabilitásért", ha ugyanis az olajár és a jegybanki alapkamat 2015 jelentős részében is a mostani szinteken marad, akkor az orosz hazai össztermék (GDP) "több százalékos" visszaesésére kell számítani - jósolta Cristian Maggio.

Ebben a helyzetben "lehetséges, de nem tanácsos" a további monetáris szigorítás, és mivel az eddig végrehajtott kamatemelés nem hozott gyógyírt a rubel bajaira, a következő lépés a nagyarányú devizapiaci intervenció lehet. Ha ez is kudarcot vall, az egyetlen logikus végkövetkeztetés az, hogy az orosz hatóságoknak szelektív tőkekorlátozásokat kell életbe léptetniük - vélekedett a TD Securities vezető londoni elemzője.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza is azt a kérdést emelte ki keddi kommentárjában, hogy az orosz jegybank miért nem a múlt héten, vagy akár a múlt hónapban hajtott végre nagyarányú kamatemelést.

Ash szerint ha egy jegybank engedi, hogy a fizetőeszköz egyetlen nap alatt 10 százalékkal zuhanjon, annak üzenete az, hogy e jegybank elvesztette az ellenőrzést a helyzet felett. Az orosz központi bank eddigi tétlensége az orosz pénzügyi rendszer stabilitását tette kockára, és most a lehetséges legrosszabb elegyet sikerült előállítania: engedte a rubel összeomlását, eközben elvesztett 100 milliárd dollárnyi devizakészletet, és az alapkamat több mint ezer bázispontos emelésére kényszerült eddig - hangsúlyozta a Standard Bank londoni főközgazdásza.

Timothy Ash szerint a kialakult helyzetben most már valószínűsíthető, hogy Oroszország elveszíti befektetési ajánlású hitelminősítői besorolását. A rubel leértékelődése ugyanis jelentősen rontja az orosz adósságrátákat; 70 rubel/dollárig gyengülő árfolyam esetén például a Standard Bank elemzőjének számításai szerint a dollárban számolt nominális orosz GDP-érték jövőre 1100 milliárd dollárra zuhanna, ami 70 százalékra emelné, vagyis megkétszerezné a GDP-arányos orosz külső adósságrátát.

Mindehhez mínuszba forduló államháztartási egyenleg járulna, a tőkekorlátozások bevezetésének immár nem jelentéktelen kockázatával együtt - jósolta a Standard Bank londoni főközgazdásza.

Timothy Ash szerint a mostani meredek kamatemelésnek mindenképpen nagy reálgazdasági ára lesz, a jövőre valószínűsíthető mély recesszió formájában.

Ugyanerre a következtetésre jutott keddi értékelésében Neil Shearing, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a meredek kamatemelés következménye a háztartások és az üzleti szféra hitelkondícióinak további szigorodása, ebből eredően a reálgazdaság még mélyebb ívű visszaesése lesz.

Shearing közölte: a Capital Economics a jelenlegi olajárak környezetében is az orosz GDP-érték legalább 2 százalékos visszaesésével számol jövőre, de a ház a legutóbbi fejlemények nyomán hamarosan felülvizsgálja ezt az előrejelzését.

A cég több forgatókönyvet dolgozott ki az általa innentől lehetségesnek tartott eseményláncolatokra, hangsúlyozva, hogy ezek egyike sem derűs.

A legrosszabb forgatókönyvben 70 rubel/dollár fölé gyengülő árfolyam és folytatódó olajárzuhanás szerepel. Ebben a helyzetben a kormány és/vagy a parlament szigorítja a jegybank feletti ellenőrzést, és a mélyülő gazdasági problémákra az Ukrajnával szembeni retorika, illetve a tényleges akciók eszkalálásával reagálna.

A monetáris és költségvetési válaszlépések között 20 százalék fölé emelkedő jegybanki alapkamat és széleskörű tőkekorlátozások bevezetése szerepelhet, az orosz GDP pedig a 2009-es válságévben mért 7,8 százalékos visszaeséshez hasonló mértékben zuhanna 2015-ben - áll a Capital Economics vészhelyzeti forgatókönyvében.

A ház legjobb forgatókönyve is azzal számol, hogy az alapkamatot csak 2016 elejére sikerül visszacsökkenteni a mostani kamatemelés előtti szintre, és az orosz gazdaság teljesítménye ebben a helyzetben is visszaesik jövőre 1-2 százalékkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét történelmi mélyponton a forint

Az euró árfolyama negyed 11-re már 312 forint fölé emelkedett a reggel 309-es szintről. Tovább olvasom