Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Devizahitel: a kormány hétfőn jelenti be a mentőcsomag terveit

Várhatóan hétfőn kora délután bejelentik a kormány és a bankszövetség közötti, a devizahitelesek megsegítéséről szóló tárgyalások végleges eredményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 13 órakor tart sajtótájékoztatót.

A múlt héten kétszer is elhalasztották a megállapodás bejelentését. Legutóbb, csütörtökön a miniszterelnök szóvivője jelezte, hogy a hivatalos úton külföldön tartózkodó kormányfő hazatérése után még egy utolsó konzultációt folytat a nemzetgazdasági miniszterrel, majd részt vesz az e hétre tervezett sajtótájékoztatón.

A devizaalapú lakáshitellel rendelkezők helyzetét javítani szándékozó csomag a különböző forrásokból eddig megismert információk szerint a következő részelemekből - vagy azok egy részéből - tevődhet össze: a kilakoltatási és árverezési moratórium július 1-jétől történő feloldása; az árverezéseknél az ingatlanpiac védelme érdekében negyedéves limit bevezetése; a még törlesztőképes adósoknál a törlesztési árfolyam rögzítése; a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozása, amely diszkontáron megvásárolná a fizetésképtelen, szociálisan rászoruló adóstól az ingatlant, és bérbe adná neki; a bankadó (vagy a bankadó alapjának) csökkentése a kkv-, illetve lakáshitelek növekményével a hitelezés élénkítése érdekében; kamattámogatás a nehéz helyzetbe került adósok lakását megvásárlóknak.

Illusztráció
Illusztráció


Délután tehát kiderülhet, hogy mely pontokban engedtek a bankok, s melyekben a kormány, s született-e érdemi megoldás a bajba jutott lakáshitelesek helyzetének könnyítésére. Az valószínűsíthető, hogy a bankadó nem lesz része a csomagnak, ez ugyanis eleve kizárna bármilyen megállapodást.

Az ingatlanfedezetű lakáshitellel rendelkezők és a bankok számára is egyre sürgetőbb, hogy valamilyen megoldás szülessen. Ez az állam érdeke is, hiszen a nem teljesítő hitelállomány egyre nagyobb, aminek társadalompolitikai következményei is egyre súlyosabbak lehetnek.

Olvasóink írták

  • 2. Mike-Mouse 2011. május 30. 17:04
    „Bejelentik ismét hogy nem sikerült megegyezni addig úgy elszáll az árfolyam hogy nem lesz kit megmenteni. Ka....ok be drága politikusaink!”
  • 1. dw748a 2011. május 30. 14:28
    „be vanik már jelenteve!!! Most fog csak igazán szárnyra kapni a CHF szerintem 235ig meg se áll ezzel rákényszerítve még több embert hogy térjen át a rögzített árfolyamra ami most neki kedvez valamelyest később viszont a bankoknak!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánló Győrből

A Győri kirendeltség és szolgáltató központ ajánlatai. Tovább olvasom