Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Bukunk vagy nyerünk az új, 16 százalékos szja-val?

Rosszul járhatnak az új személyi jövedelemadó-rendszerrel a gyermektelen, valamivel az átlagkereset feletti bérrel rendelkezők, ha nem sikerül megfelelő fizetésemelést kicsikarniuk a munkáltatójuktól - írta a Napi Gazdaság.

A legvalószínűbb forgatókönyvek alapján a napi.hu kiszámolta, hogyan változhatnak a nettó fizetések.

Az egykulcsos, 16 százalékos, családi adózást ötvöző személyi jövedelemadó rendszer részleteire már csak az önkormányzati választások után derülhet fény.

16 százalékos dosszié

Jön az egykulcsos >>

Csak 2013-ban lesz egykulcsos >>
A napi.hu által megkérdezett szakértők a kormányzat eddigi kommunikációjából arra következtetnek, hogy a jelenlegi szisztéma meghatározó elemeit, a szuperbruttósítást és az adójóváírást csak fokozatosan, 2-4 év alatt iktatja majd ki a kormány a költségvetés lehetőségeihez mérten. A kivezető szakaszok várható alkalmazása miatt a következő években sem lesz egyszerűbb az adórendszer - hangsúlyozza Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers partnere.

A családos vezetők járnak a legjobban

A napi.hu számításai szerint függetlenül az esetleges családi kedvezmény mértékétől azok mindenképpen jobban járnak, akiket nem érint az adójóváírás, vagyis éves szinten 4,7 millió forint feletti bruttó jövedelemmel rendelkeznek. Félmilliós havi fizetésnél például csaknem 40 ezer forintot ér a 16 százalékos kulcs bevezetése, de a szuperbruttó fokozatos eltörlésével még több maradhat az átlagon felüli keresetűek pénztárcájában.A családi kedvezmény mértéke egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy a több gyerekes közép- és felsővezetők örülhetnek a leginkább az új szja-nak.

Változatlan bérszintet és járulékmértéket feltételezve a minimálbéresek és a garantált bérminimumot keresők 3-4 ezer forint körüli összeget buknának, vagyis ahhoz, hogy megmaradjon a nettó jövedelmük 6 százalék körüli bérfejlesztésre lenne szükségük a napi.hu által alkalmazott lehetséges forgatókönyvek esetén.

A legtöbbet, csaknem 12 500 forintot az átlagbért, vagyis bruttó 150 ezer forintot keresők buknák el, ha az adójóváírásra jogosító összeghatár már nem vonatkozna rájuk.

További részletek itt >>

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. HR_XAR 2010. október 02. 13:52
  „AHA, ha valamihez nem értesz a gazdaságban legalább fogd be a pofád”
 • 75. balintos66 2010. október 02. 09:44
  „Van Magyarországban középosztály?????,”
 • 74. Primax 2010. október 02. 09:06
  „" Orbán: Világszabadalom lesz a magyar adórendszer "
  Ebben az egyben biztosak is voltunk...”
 • 73. momentan 2010. október 02. 05:57
  „Kedves AHA
  "Számotokra,100 000 Ft-os multijóskáknak ez felfoghatatlan,és érthetetlen."

  Az alkalmazottak nagy részének ennyi a fizetése, és nem a multiknál dolgozókra, hanem orvos, tanár, tüzoltó, ápolónő beosztásokra gondolok.
  Vagy őket is multijóskáknak tartod.
  Vagy vállalkozzanak ők is?

  Szerintem már vállalkoztak. Vállaltak egy hivatást, amihez elég sokat kellett tanulni, és folyamatos továbtanulást igényel.
  Nem kellene leszólni embereket a fizetésük mértéke miatt.
  Megjegyzem, a mai világban a "becsületes" vállalkozó megbukik, tönkremegy. Hogy megéljen elmegy alkalmazottnak.
  Örülnék annak, ha olyan körülmények lennének, hogy ne legyen szükség a kiskapura, amelyek egy része csak pofátlanság, más része viszont törvénytelen.
  Amig viszont ezzel lehet megélni, addig jó lenne ha legalább a szájukat befognák, akik ezzel vannak a csúcson.”
 • 72. Jerry 2010. október 01. 13:56
  „Amiért az adóterhek növekedése miatt munka helyek szűnhetnek meg, mert a munkáltató nem tudja fizetni az adót, azért a tétel megfordítása,adóterhek csökkenésével munkahelyek nyílnak meg, nem igaz.Egy étterembe sem lehet csak az árak csökkentésével becsalni a vendéget, ha a szakács továbbra is rosszul főz.Új munkahelyek teremtéséhez fizetőképes megrendelések kellenek, aminek alapja a kedvező kamatozású vállalkozói kölcsönök, befektetési lehetőségek.Ahol azonban a bankokat plusz adókkal terhelik, ott a kölcsönöket is plusz kamatokkal adják, ahol a kis fizetést adóterhek nyomják,ott a termelő munka leértékelése várható.Lehet készíteni drágán szép látvány terveket kastélyokról,azok csak tervek maradnak,ha nincs megfizetve a kétkezi munkás,aki a téglákat egymásra rakja. A feudalizmusban a kastélyokat kötelező robot/ingyenmunka/ árán építették fel,ami mellett még beszedték a 10-edet is a szegényektől.A gazdagok nem adóztak.Boros szerint Magyarországon akár lehet még királyság is az államforma.Lehet, hogy akkor nem 10-ed, hanem 16-od lesz az adó? Na még lehet megint "malenkij robot" is?”
 • 71. annobon 2010. október 01. 13:44
  „70-hez: "Olyan vállalkozót is ismerek,aki szinte a nullára jött ki minden hónapban,bízva abban,hogy egyszer neki is marad valami." Na ez a ´kivétel erősíti a szabályt´ tipikus esete. A többségnek csak sír a szája és a nagy magyar valóságshow-hoz csatlakozva: Panaszkodom, tehát vagyok! Amúgy köszi, de alkalmazottként (hál´ istennek) 200e fölött keresek és nyugodtan fekszem-kelek mindennap. De a T. Vállalkozó is nyugodtan fekhet-kelhet, ha mindenben betartja a törvényeket és az adó- valamint járulékfizetési kötelezettségeit, továbbá teljes összegű (szuperbruttó) munkabérre bejelenti alkalmazottait és a nyolcórás dolgozói nem 6 vagy 7 órába vannak bejelentve. Aztán nem vásárol havonta fiktív számlákat egy szintén "vállalkozótól", nem viszi fel a pénztárgépét vasárnaponként Budapestre "kiüttetni" és sorolhatnám hosszasan, de hát nincs értelme, mert ez egy vállalkozóbarát ország, egy vállalkozóbarát kormánnyal és hát széllel szemben... nem érdemes. Úgyhogy minden vállalkozónak Isten áldását kérem és becsüljék meg alkalmazottaikat legalább úgy mint eddig...”
 • 70. AHA 2010. október 01. 13:03
  „annobon
  Tudod a vállalkozó azért is vállalkozik,hogy neki is egy kicsit jobb legyen.Többet is tesz ezért mint egy 8 órás multimunkás.Bár az utóbbi jó pár évben ez a "jobb",csak egy nagyon bizonyos rétegnek adatott meg.Olyan vállalkozót is ismerek,aki szinte a nullára jött ki minden hónapban,bízva abban,hogy egyszer neki is marad valami.De nem rúgott ki egyetlen embert sem.
  Számotokra,100 000 Ft-os multijóskáknak ez felfoghatatlan,és érthetetlen.”
 • 69. annobon 2010. október 01. 12:43
  „68-hoz: "A következő években egy kiszámítható gazdaságpolitikát kínálunk a befektetőknek. A kiszámíthatóság része lesz egy folyamatosan csökkenő adórendszer is, amely tiszta, egyszerű, világos és átlátható lesz, s ösztönözni fogja az újabb és újabb beruházásokat" - mondta a miniszterelnök." Orbán Viktortól van az idézet. Azaz így akar munkahelyeket teremteni, hogy csökkenti a vállalkozók adóterheit. Ja, hogy a Hozzád hasonló vállalkozóknak nincs szüksége fejlesztésre? Ezt úgy látszik a Miniszterelnök Úr kifelejtette a beszédéből...”
 • 68. AHA 2010. október 01. 12:35
  „annobon
  Nahát,ez aztán értékes hozzászólás volt.ha nincs szüksége fejlesztésre,még jó,hogy magára költi.Mégis kire költené?
  Rád?”
 • 67. annobon 2010. október 01. 11:50
  „"Kétlem, hogy munkahely teremtésre" Ez sajna így van! Ha egy vállalkozónak több pénze marad, mert mondjuk csökkennek az adóterhei, azt ugyan nem fogja új munkaerő felvételére költeni, hanem saját magára!”
 • 66. virágözön 2010. október 01. 09:46
  „Azért ezt komolyabban kellene venni a nagy többségnek. Világos, hogy akik eddig a 16 %-os adót fizették azok ezután is, illetve ha eltörlik az adó kedvezményt akkor akkor a megélhetésük is veszélybe kerül. Akik eddig 32%-t fizettek, nekik a zsebükbe marad 16% . Kétlem, hogy munkahely teremtésre fordítanák. Hogy mire alapozom? Sajnos a valóságra. Sok milliomos él a környezetemben, s nem érdekli, hogy ki hogy él.”
 • 65. load 2010. szeptember 30. 21:25
  „64. hehe08
  Az olajaktákra gondolsz?
  Arról beszéltem.”
 • 64. hehe08 2010. szeptember 30. 21:07
  „AHA és load
  nem kérnek itt számon senkit......
  néhány idiótát bedobnak a lecsóba, hogy két mónikasó között legyen miről csámcsogni..... aztán ennyi.

  amúgy kezdhetnék ott az elszámoltatást, hogy a kilencvenes években 70 évekre titkosított aktákat nyílvánosságra hozzák......

  azt hiszem néznénk egy nagyot! :)”
 • 63. hehe08 2010. szeptember 30. 21:05
  „49 Igazamvan
  Neked nem igazad van, hanem lelki problémád!!
  Kicsi a fütyike és így kompenzálod??
  Vagy csak ennyire érzéketlen tuskó vagy???
  Remélem az első......”
 • 62. AHA 2010. szeptember 30. 10:58
  „load
  Jó,majd meglátjuk.”
 • 61. load 2010. szeptember 30. 10:27
  „58. AHA
  Már hogyan lenne mindegy?
  A választások után ezek a számonkérési ügyek szépen elcsendesednek.
  Politikai elitünk tagjai túl sokat tudnak egymásról.”
 • 60. AHA 2010. szeptember 30. 10:26
  „load
  Kicsit ugyan hosszú,de remek olvasni való.
  http://hetivalasz.hu/itthon/sukoro-moszkva-tengely-32122”
 • 59. AHA 2010. szeptember 30. 10:02
  „idegy=mindegy.”
 • 58. AHA 2010. szeptember 30. 10:01
  „load
  ne ferdíts,tök idegy,hogy milyen minőségben van bent.Előzetesben vagy már elítéltként.
  Az előzetesekből előbb-utóbb elítéltek lesznek.
  :-)”
 • 57. Goldmund 2010. szeptember 30. 09:57
  „49.hsz-ra annyit, hogy több devizahitelestől is hallottam, hogy a törlesztőrészletük kb. most lett annyi, mintha ugyanerre az összegre forinthitelt vettek volna fel, tehát csöppet sem bánták meg a döntésüket.
  Ennek egyik fontos oka pedig az, hogy a jegbanki alapkamat, így a banki hitelkamatok is aránytalanul magasabbak nálunk, mint pl. Svájcban, vagy az eurózónában. Ennek oka pedig végső soron az, hogy a kormány adósságára (folyó fizetésimérleg-hiányra) csak ilyen kamatért lehet finanszírozót találni.

  Egyébként átlagbért keres sok közalkalmazott (tanár, eü. dolgozó stb.). Pedig legtöbben diplomások és sokuk nyelvet is beszél. És közülük sokan, akik elég fiatalok, azok tudod hogy hasznosítják eme képzettségüket? ITTHAGYJÁK AZ ORSZÁGOT!!!
  És odakint könnyedén fizetik a lakáshitelt (vagy -bérletet). Rajtuk nevess!”
76 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügyért adóztatnák a cigarettát, de a kólát nem

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10-15 százalékos növeléséből teremtene többletforrásokat… Tovább olvasom